YouTube cedează: va lansa o aplicație oficială pentru Vision Pro

Scris de | 6 februarie, 2024
YouTube cedează: va lansa o aplicație oficială pentru Vision Pro

Se pare că un weekend de lansare de succes și disponibilitatea unei aplicații alternative deja în App Store a fost de ajuns pentru ca YouTube să confirme totuși că o aplicație pentru Apple Vision Pro este în dezvoltare. Deși anterior YouTube nega că lucrează la o astfel de aplicație și îndruma utilizatorii către accesarea serviciului din browser-ul Safari, Jessica Gibby, purtător de cuvânt al companiei, a confirmat că o aplicație este acum „în plan” pentru noul dispozitiv „VR” de la Apple.

Popularitatea în spațiul online și disponibilitatea unei aplicații neoficiale a fost de ajuns pentru a convinge YouTube să confirme suportul pentru Vision Pro

Declarația a fost oferită către publicația americană The Verge, iar aceasta este doar o confirmare că începe lucrul pentru dezvoltarea aplicației, fără un termen limită pentru lansarea ei:

„Suntem bucuroși să vedem lansarea Vision Pro și oferim suport prin asigurarea că utilizatorii YouTube au o experiență grozavă în browser-ul Safari. Nu avem planuri pe care să le dezvăluim în acest moment, dar putem confirma că o aplicație Vision Pro este în planul nostru.”

Vineri, în ziua lansării Vision Pro, dezvoltatorul independent Christian Selig a lansat aplicația Juno. Aceasta nu este gratuită, însă în schimbul sumei de 5 dolari oferă acces la majoritatea funcțiilor importante din YouTube, inclusiv la eliminarea reclamelor prin intermediul abonamentului Premium. Această lansare a pictat o imagine nefavorabilă pentru cei de la YouTube, întrucât un singur programator a reușit într-un timp record de doar câteva săptămâni să dezvolte o aplicație comparabilă în funcționalitate cu una oficială. YouTube are la dispoziție resurse practic nelimitate, fiind parte a Alphabet, companie care valorează aproape 2 trilioane de dolari, și o armată de programatori interni.

Cel mai probabil, refuzul de a dezvolta o aplicație de YouTube încă de la început a fost o metodă prin care Google să încerce să se „răzbune” pe Apple pentru refuzul de a deschide platforma iOS și pentru comisioanele pe care le încasează atunci când utilizatorii săi se abonează de pe iPhone sau iPad, la un preț mai mare decât cel standard.

Nu știm însă dacă aplicația de YouTube oficială va permite redarea de clipuri imersive la 360 de grade. În prezent, nici versiunea web și nici aplicația Juno nu pot reda astfel de clipuri în Apple Vision Pro. De asemenea, nu există suport pentru redarea de conținut 3D sau 360 în alte aplicații de redare video, nici măcar de pe stocare locală. Singurele experiențe de video 3D compatibile cu Vision Pro sunt „Spatial Video” înregistrat cu ajutorul iPhone 15 Pro și filmele 3D de pe Disney+ și Apple TV+.

Etichete: , , , ,

Sursa: The Verge