Un programator a făcut singur ceea ce refuză Google: o aplicație YouTube pentru Apple Vision Pro

Scris de | 2 februarie, 2024
Un programator a făcut singur ceea ce refuză Google: o aplicație YouTube pentru Apple Vision Pro

Apple Vision Pro abia s-a lansat, iar unii dezvoltatori mari preferă să stea pe margine și să observe, decât să se implice în îmbogățirea ecosistemului de aplicații pentru noua cască VR. YouTube, unul dintre serviciile de bază pentru oricare dispozitiv echipat cu un display și acces la internet, nu este prezent într-o manieră oficială pe Vision Pro, și nici măcar aplicația de iPad nu a fost actualizată pentru a putea rula pe casca de la Apple. Un dezvoltator independent, Christian Selig, responsabil și pentru o aplicație alternativă pentru Reddit pe iPhone, a lansat deja însă o alternativă: se numește Juno și costă 5 dolari americani.

Utilizatorii de Apple Vision Pro au din prima zi Juno, o aplicație alternativă care oferă acces la YouTube

Pentru 5 dolari primești o aplicație de YouTube aproape complet funcțională, care vine și cu anumite funcții dedicate mediului VR în care poate fi utilizată. De exemplu, dacă un clip are un raport de aspect diferit de 16:9, care este cel implicit pe platformă, fereastra în care clipul este afișat se va redimensiona automat. Practic, cu aplicația Juno te poți uita la YouTube pe Apple Vision Pro fără bare negre atunci când vizionezi conținut în format ultra-wide sau 4:3.

Pentru că aplicațai folosește API-urile oficiale de la YouTube, aceasta permite accesul la majoritatea funcțiilor oficiale, inclusiv posibilitatea de a te autentifica cu un cont. Asta înseamnă că dacă ai abonament Premium, acesta va fi disponibil și în cadrul aplicației Juno, și vei fi astfel ferit de reclame. Cei care nu au cont Premium vor vedea însă reclame, deci nu vorbim despre o aplicație care să le blocheze, asemeni altor alternative precum YouTube Vanced.

Din imaginile pe care Selig le-a postat pe blog-ul său, aplicația pare să fie asemeni uneia originale. Cel mai ciudat lucru în toată această situație este însă faptul că YouTube, partea a Alphabet/Google, o companie care valorează aproape 2 trilioane de dolari nu a dorit să își investească resursele pentru dezvoltarea unei aplicații pentru Vision Pro, îndemnând utilizatorii să acceseze serviciul în browser.

În același timp, un dezvoltator independent, care nu are acces nici la resursele nici la echipe mari de programatori, a reușit să ofere o aplicație cu toate funcțiile necesare pentru acces la YouTube de unul singur și a avut-o disponibilă în prima zi de la lansarea produsului. Dezvoltarea a avut loc în ultimele 30 de zile.

Aplicația costă doar 5 dolari

Așa cum părea inițial, decizia YouTube de a nu lansa o astfel de aplicație a fost una pur „politică”, încercând să protesteze, alături de Netflix și Spotify împotriva regulamentelor de pe App Store și taxelor pe care Apple le impune.

Christian Selig spune că plănuiește să adauge în timp și suport pentru mai multe ferestre, pentru a putea viziona mai multe clipuri simultan.

Având în vedere că Vision Pro costă 3.500 de dolari americani în varianta de bază, încă 5 dolari pentru a avea o experiență plăcută de vizionare pe YouTube nu pare o investiție foarte mare. Acest preț este pentru a cumpăra aplicația și a o deține pentru totdeauna, fără alte taxe ascunse sau abonamente lunare sau anuale.

Ce funcții oferă Juno

Disponibile în varianta inițială

  • Interfață vizuală transparentă și frumoasă pentru visionOS
  • Detectare automată a raportului de aspect
  • Accelerare sau încetinire video
  • Control nativ pentru redarea video
  • Trage oriunde pentru a naviga prin video
  • Prinde și trage cu două degete pe oricare parte a videoclipului pentru a sări înainte sau înapoi cu 10 secunde
  • Lansare rapidă YouTube de pe ecranul principal
  • Estomparea împrejurimilor pentru a vă concentra asupra videoclipului
  • Vizualizarea recomandărilor, abonamentelor, listelor de redare, etc.
  • Redimensionabil (menținând totuși raportul corect al aspectului)
  • Selectare automată a calității, ar trebui să se ajusteze în sus sau în jos în funcție de dimensiunea ferestrei până la 4K

Caracteristici plănuite pentru următoarele actualizări

  • Posibilitatea de a vedea comentariile
  • Posibilitatea de a selecta calitatea de redare (dacă există interes)
  • Control pentru subtitrări
  • Medii de vizionare mai captivante
  • Vizualizare multiplă pentru mai multe videoclipuri

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,

Sursa: TechCrunch