AI-ul Gemini Nano va rula local doar pe Pixel 8 Pro, confirmă Google

Scris de | 8 martie, 2024
AI-ul Gemini Nano va rula local doar pe Pixel 8 Pro, confirmă Google

Chiar dacă Pixel 8 și 8 Pro sunt, în mare parte același telefon, cu diferențe hardware subtile, doar modelul Pro primește acces la multe dintre funcțiile AI pe care Google le oferă, fie că acestea sunt bazate pe tehnologii cu procesare în cloud, sau local. Dacă funcțiile de procesare video în cloud erau confirmate doar pentru Pixel 8 Pro, acum Google confirmă că nici măcar funcțiile de procesare pe dispozitiv, prin intermediul LLM-ului Gemini Nano, nu vor fi disponibile pe modelul de bază. Motivul? Limitări hardware.

Pixel 8, fără funcții AI avansate, în ciuda performanței similare cu modelul 8 Pro

Limitările hardware nu sunt clar expuse de către Google, însă s-ar putea să aibă legătură cu memoria RAM, care este limitată la 8 GB pe modelul Pixel 8 „standard” și la 12 GB pe varianta Pro, întrucât procesorul Tensor G3 este identic între cele două modele. Așa cum am văzut în ultima perioadă, capabilitățile AI pe smartphone-uri sunt strâns legate de memoria RAM disponibilă. Cu cât există mai mult RAM, cu atât LLM-urile pot rula local cu un număr mai ridicat de parametri, iar 8 GB RAM nu par a fi de ajuns nici pentru versiunile „de bază” ale acestor algoritmi.

Acest lucru demonstrează încă odată viteza cu care Google dezvoltă AI-ul Gemini, întrucât integrare versiunii Nano pe smartphone-uri nu părea să fie plănuită încă de la început. Dacă într-adevăr telefoanele Pixel 8 erau dezvoltate să ruleze AI local avansat, toate modelele primeau un upgrade semnificativ de memorie RAM.

Acest lucru înseamnă că nici modelul Pixel 8a, care va fi livrat, cel mai probabil cu același procesor Tensor G3, nu va integra funcții AI avansate. În prezent, Pixel 8 Pro are acces la posibilitatea de a rezuma discuții înregistrate cu aplicația Recorder, smart reply în aplicația Gboard, și funcții de îmbunătățire AI în cloud pentru filmări pe timp de zi și noapte.

Întrebarea rămâne acum dacă Google va continua trend-ul de a limita funcțiile AI avansate doar pentru telefoanele sale Pro, sau dacă va face upgrade-urile necesare și pe versiunile inferioare, pentru a oferi o experiență de utilizare unitară pe telefoanele sale din viitor. Se zvonește că Pixel 9 va folosi pentru prima dată un procesor Tensor G4 cu design proprietar, nu doar un Exynos rebrand-uit, ca până acum. Dacă nici Pixel 9 nu va avea acces la AI local prin Gemini Nano, va fi greu pentru Google să justifice procesorul neural avansat al chipset-ului pe modelul de bază.

Etichete: , , , , ,

Sursa: The Android Show