MediaTek are deja un client mare pentru Dimensity 9400, următorul său chipset high-end

Scris de | 13 martie, 2024
MediaTek are deja un client mare pentru Dimensity 9400, următorul său chipset high-end

Chipset-ul Dimensity 9300 de la MediaTek este unul complet neobișnuit, fiind echipat doar cu nuclee de performanță, fără unele eficiente. Se pare însă că producătorul vivo, principalul partener MediaTek pentru procesoare high-end, este foarte mulțumit de aceste cipuri și plănuiește deja să folosească și următoarea generație, Dimensity 9400, pe flagship-urile sale din 2024. Conform China Times, cele două companii au semnat deja un contract în acest sens.

vivo va continua parteneriatul cu MediaTek pentru flagship-uri

Modelul Dimensity 9300 este singurul chipset de mobil din piață echipat cu patru nuclee Cortex-X4 și patru nuclee Cortex-A720. În general, cipurile moderne folosesc un singur nucleu din seria X, cel principal, responsabil pentru performanța înaltă în aplicații single-core, alături de vreo trei Cortex-A720 pentru sarcinile uzuale multitasking și alte patru Cortex-A520 pentru sarcinile simple, din fundal.

Cu toate acestea, cipul nu sparge recorduri în teste de performanță, însă, din fericire, nici nu pare că „ia foc”, în ciuda lipsei nucleelor eficiente.

Modelul Dimensity 9400 este așteptat cu performanță cu 20% mai bună, un salt generațional obișnuit. Se pare însă că design-ul nu va fi cu mult diferit. Zvonurile recente dezvăluie că singura diferență majoră va fi introducerea unui nucleu principal Cortex-X5 din generația nouă de la Arm. În rest, vom vedea alte trei Cortex-X4 și alte patru A720, la fel ca pe modelul curent.

Cel mai probabil, Dimensity 9400 va fi livrat și cu un procesor neural mai performant. Deja 9300 promite performanță înaltă pentru rularea de LLM-uri local, iar generația următoare cu siguranță va îmbunătăți capabilitățile de procesare AI locală, întrucât astfel de funcții încep să devină din ce în ce mai populare. Singura limitare reală a dispozitivelor de acum pare să fie memoria RAM. Pixel 8, de exemplu, rămâne în urmă, Google oferind funcții AI prin Gemini Nano doar pe Pixel 8 Pro. Astfel, telefoanele cu 12, 16 au 24 GB RAM vor deveni mult mai populare în anii următori.

Având în vedere că Samsung era la un pas de a folosi și procesoare MediaTek pe flagship-urile sale, este posibil să vedem mai mulți producători din zona high-end adoptând aceste soluții, mai ales că acum nu mai este o diferență enormă de performanță între Dimensity și Snapdragon.

Din păcate, s-ar putea să nu vedem următorul flagship vivo, probabil numit X110, în România. Anul trecut, compania s-a retras din țara noastră și nici măcar modelul X100, lansat în toamnă, nu s-a lansat oficial aici.

Etichete: , ,

Sursa: China Times