Google a prezentat SIMA, AI-ul care ar putea deveni coechipierul tău în jocuri video cooperative

Scris de | 15 martie, 2024
Google a prezentat SIMA, AI-ul care ar putea deveni coechipierul tău în jocuri video cooperative

DeepMind, una dintre diviziile Google concentrate pe dezvoltarea inteligenței artificiale, a anunțat SIMA (Scalable, Instructable, Multiworld Agent), un nou AI care este programat să învețe să joace jocuri video. Care ar fi scopul unui AI care poate să se joace? Ajutorul în titluri cooperative. Sunt multe titluri pe care nu le poți juca de unul singur, sau care sunt pur și simplu mai ușoare sau mai distractive alături de unul sau mai mulți jucători, dar de multe ori este greu să aduni la un loc mai multe persoane pentru a juca simultan același joc. Aici poate intra SIMA în ecuație, care poate simula un coechipier care poate să îndeplinească sarcini de bază și poate prelua comenzi de la jucători.

AI-ul SIMA învață să se joace pentru a deveni un partener în jocuri co-op

SIMA a fost realizat în colaborare cu mai multe studiouri de jocuri precum Hello Games, Embracer, Tuxedo Labs și Coffee Stain, fiind antrenat pe jocuri produse acestea: No Man’s Sky, Teardown, Valheim și Goat Simulator 3. AI-ul a fost antrenat pe anumite sarcini din jocuri folosind un mediu controlat, realizat special pentru asta, dar apoi și pe gameplay de la jucători reali, atât solo, cât și în mod cooperativ în titlurile amintite anterior.

În jocurile cooperative, unul dintre jucători era cel care primea comenzi, deci AI-ul are referințe pentru a putea corela pentru comenzi și acțiuni pe care trebuie să le facă în joc atunci când un jucător uman îi cere ceva.

Interesant este însă că AI-ul poate învăța să joace mai multe jocuri și nu este necesar un API din partea dezvoltatorului pentru a putea învăța jocuri noi. Practic, acesta ar putea deveni un AI universal pentru coechipieri pentru jocuri de multiplayer.

Ce nu poate face SIMA momentan este să realizeze sarcini simple, însă le poate face pe toate cele de bază, punctual. Poate să navigheze mediile de joc și să facă anumite acțiuni simple. Ce nu poate face este să preia comenzi complexe, încă. Un exemplu dat de Google este că nu poți să îi comanzi să „adune resurse și să construiască o bază cu ele” într-un joc survival. Altă limitare este că încă nu pot comunica cu jucătorii.

Am văzut la CES o demonstrație live de NPC-uri cu AI, care folosesc algoritmi precum ChatGPT pentru a purta o discuție naturală cu jucătorii (video mai jos). Această tehnologie ar putea fi însă folosită alături de SIMA în viitor pentru a oferi o experiență mai realistă de joc.

Următorul pas este utilizarea unor sisteme AI mai avansate decât cele din prezent, pentru a putea îmbunătăți și mai mult abilitățile de joc ale SIMA. Peste câțiva ani s-ar putea ca ultimul loc liber din squad-ul de Helldivers 2 sau alte titluri cooperative ar putea astfel fi ocupat de un AI obedient, decât să riști să folosești sistemul de matchmaking și să dai peste un jucător toxic.

Etichete: , , , ,

Sursa: Google