Mercedes va folosi roboți umanoizi în fabrici

Scris de | 18 martie, 2024
Mercedes va folosi roboți umanoizi în fabrici

Roboții umanoizi sunt din ce în ce mai buni în ultimii ani, având parte de un progres tehnologic important, și unele companii au început să se gândească serios la utilizarea acestora. O astfel de companie este și Mercedes-Benz, care s-a înțeles cu Apptronik, specialiști de robotică care operează în Texas, pentru a descoperi metode în care roboții avansați pot ajuta în operațiunile din fabrici. Astfel, va exista un test prin care Apollo, robotul umanoid de la Apptronik, va lucra în fabrica producătorului auto german, alături de oameni. Testul va consta în aducerea unor părți ale mașinilor la linia de producție, unde vor fi apoi asamblate de oameni.

„Când am început să îl construim pe Apollo, un acord ca cel pe care îl anunțăm cu Mercedes-Benz era un scenariu de vis”, declară Jeff Cardenas, co-fondator și CEO al Apptronik. „Mercedes plănuiește să folosească roboți precum Apollo pentru a automatiza sarcini care nu necesită aptitudini înalte, lucrul manual sau sarcini foarte solicitante din punct de vedere fizic – o utilizare pe care o vom vedea și în alte organizații în lunile și anii ce vor urma” a mai adăugat Cardenas.

Apptronik este una dintre companiile care vorbesc despre roboți ca fiind asistenți ai oamenilor, mai degrabă decât să îi înlocuiască. Jörg Burzer, reprezentant al Mercedes, are un discurs similar, vorbind despre cum aceștia vor fi folosiți în sarcinile „repetitive, care necesită mult efort și nu prea multe aptitudini, pentru a le oferi mai multă libertate membrilor mai buni din echipă”.

Apollo este cel mai bun dintre roboții creați de Apptronik, printre care se numără și Valkyrie, robotul umanoid utilizat de NASA. Are o înălțime de 172 de centimetri și o greutate de 72,5 kilograme. Poate căra greutăți de până la 25kg și operează timp de patru ore la o singură încărcare. Bateriile pot fi schimbate rapid, pentru a spori eficiența.

Apptronik nu este singura companie de robotică care a făcut o înțelegere cu un producător auto. În ianuarie, Figure, o altă companie americană, bazată în California, a semnat o înțelegere similară cu BMW pentru a folosi un robot umanoid în fabrica acestora din Spartanburg, Carolina de Sud.

Etichete: , , ,

Sursa: Mercedes to trial humanoid robots for ‘low skill, repetitive, demanding’ jobs