Qualcomm anunță și Snapdragon 7+ Gen 3, un chipset mid-range cu CPU de flagship și AI

Scris de | 21 martie, 2024
Qualcomm anunță și Snapdragon 7+ Gen 3, un chipset mid-range cu CPU de flagship și AI

Se pare că Snapdragon 8s Gen 3 nu este de ajuns pentru a asigura cererea pentru dispozitive performante mai ieftine, așa că astăzi, Qualcomm introduce în oferta sa petnru producători încă un procesor performant, dar din gama imediat inferioară. Snapdragon 7+ Gen 3 nu apre să fie extrem de diferit față de modelul Snapdragon 8s Gen 3 lansat în urmă cu doar câteva zile, însă face compromisuri la anumite categorii pentru a putea păstra un preț mai mic. Acestea vin la nivel de GPU, în principal, și la capitolul viteză de transfer, însă, în rest, ar putea fi un model comparabil în utilizare de zi cu zi, inclusiv în sarcini AI.

Snapdragon 7+ Gen 3 nu este foarte diferit față de Snapdragon 8s Gen 3

Snapdragon 7+ Gen 3 este un chipset din gama mid-range superioară, însă nu ai crede asta dacă ai privi strict lista de specificații hardware. Acesta este echipat cu un nucleu Cortex-X4 de top, același pe care îl găsim și în Snapdragon 8 Gen 3, procesorul high-end al companiei. Diferența este că acest nucleu rulează la 2,8 GHz, nu la 3,3 GHz. Apoi, configurația este similară cu cea a lui Snapdragon 8s Gen 3: 4 nuclee Cortex-A720, dar la 2,6 GHz, față de 2,8 și încă 3 nuclee eficiente, Cortex-A520 la 1,9 GHz, față de 2 GHz.

Practic, Snapdragon 7+ Gen 3 pare să fie o versiune doar puțin mai lentă a lui 8s Gen 3 la capitolul CPU. Când vorbim de GPU, avem parte de un model cu adevărat de mid-range, un Adreno fără suport pentru ray-tracing. Vestea bună este că avem parte de același suport pentru memorii rapide LPDDR5X la 4.200 MHz, necesare în special pentru sarcini AI. Iar veștile bune continuă cu procesorul de imagine comparabil, cu suport pentru camere de până la 200 megapixeli și filmare 4K la 60 cadre pe secundă.

O diferență notabilă apare la capitolul modem, unde este folosit un Snapdragon X63, o versiune mai veche, pe care am întâlnit-o și pe Snapdragon 7 Gen 3 în varianta standard. Acesta asigură download-uri de până la 4,2 Gbps și upload de maximum 3,5 Gbps.

Acesta este primul procesor Qualcomm din gama mid-range care promite compatibilitate cu AI modern local, precum rularea de LLM-uri direct pe dispozitiv. Nu știm însă cât de capabil este acest NPU să ruleze astfel de software în comparație cu modelele din gama Snapdragon 8.

Primele telefoane care vor folosi Snapdragon 7+ Gen 3 vor fi lansate în următoarele câteva luni de la producători precum SHARP, realme și OnePlus. Procesoarele din gama Snapdragon 7 au fost folosite în principal în China, rareori fiind lansate telefoane cu astfel de cipuri și în Europa, deci nu ne așteptăm să vedem prea multe modele cu Snapdragon 7+ Gen 3 pe piață în viitorul apropiat.

Sursa: AnandTech