REVIEW POCO F4 GT, un veritabil flagship killer cu un raport calitate/preț excelent și performanțe de top

REVIEW POCO F4 GT, un veritabil flagship killer cu un raport calitate/preț excelent și performanțe de top

Scris de | 5 iulie, 2022

Încă de când au apărut pe piață, telefoanele POCO, un brand care este acum separat de „părintele” Xiaomi, dar care face parte în continuare din grup, au reușit să impresioneze atât jurnaliștii de tehnologie, cât și utilizatorii deopotrivă. Fiind niște terminale care vin cu performanțe destul de ridicate pentru segmentul de preț din care fac parte, device-urile POCO au fost mereu asociate cu sintagma „ieftin și bun”. Însă iată că avem parte și de ceva diferit.

POCO F4 GT se încadrează cu brio la categoria „flagship killer”, prin prisma segmentului de preț pe care se încadrează dar și prin faptul că dispune de componente de top, din care putem scoate în evidență procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, vârful de gamă al producătorului american, și totodată unul care echipează majoritatea flagship-urilor cu Android pe care le vedem lansate pe piață în 2022.

Și iată că ajungem deja să vorbim despre un POCO de top, care contravine cumva ideii din spatele lansării acestui brand, care a avut loc cu ceva ani în urmă, însă care este cu siguranță pasul următor pe care producătorul chinez trebuia să îl facă. Înainte să intrăm în pâine, trebuie să menționez și că mie, personal, mi s-a părut o mișcare foarte inteligentă din partea Xiaomi de a separa brand-ul de gamele „mainstream” pe care le comercializează sub egida ”Mi”.

Design

POCO F4 GT propune un design destul de interesant, cu sticlă pe spatele său, iar unitatea de test care a poposit pe masa noastră este în culoarea Knight Silver, care dispune de un design sleek, chiar reflectorizant pe alocuri, asezonat cu două elemente distincte care contribuie la aspectul care bate ușor spre partea de gaming. Și spun asta pentru că POCO F4 GT dispune și de două „triggere” retractabile, amplasate pe partea cu butonul on/off.

Cred că este pentru prima dată când testez un terminal care să vină echipat cu așa ceva, și pot spune că sunt plăcut surprins. Deși avem parte de foarte multe butoane fizice pe laterala din dreapta a șasiului, iar asta poate deveni enervant, cel puțin până te obișnuiești cu configurația, însă atunci când vrei să te joci, totul devine mult mai ușor. Coincidența face că am testat acest telefon fix în același timp cu Razer Kishi (review aici), iar alegerea celor de la Xiaomi pentru utilitate creează un soi de compromis numai bun între gamingul pe un smartphone convențional sau cel de pe interfețele de control atașabile, precum cea pe care am numit-o mai sus.

În rest, pe spate mai găsim și o insulă foto de dimensiuni rezonabile, nu precum cele uriașe pe care le vedem pe flagship-urile care fac parte din alte categorii de preț. Aceasta adăpostește trei senzori, pentru că, desigur, un flagship killer trebuie să facă rabat la ceva pentru a se încadra într-un anumit prag financiar, iar cei mai mulți dintre producători aleg ca această concesie să fie făcută în cadrul ansamblului foto. Însă despre el vorbim ceva mai încolo.

Display

Pe POCO F4 GT avem parte de un display AMOLED cu un miliard de culori, o rată de refresh de 120Hz, deci cam ceea ce vedem pe mai toate telefoanele vârf de gamă. Ce este diferit, în schimb, este luminozitatea panoului, care este de „doar” 800 de niți, adică nu atât de ridicată precum vedem la smartphone-uri mai scumpe. Însă nu mi s-a părut deloc deranjant acest aspect, iar POCO F4 GT se achită cu brio de capitolul „eye-candy”, mai ales atunci când te joci sau urmărești ceva pe Disney Plus.

În plus, rata de refresh este reglabilă din software, pentru a te ajuta cu durata de viață a unui ciclu de încărcare. Ceea ce înseamnă că poți opta pentru o rată de reîmprospătare care se autoajustează în funcție de activitatea pe care o ai pe telefon, pentru a mai „ciupi” câteva procente în plus la baterie. De exemplu, dacă telefonul își dă seama că scrollezi pe Instagram, de exemplu, va mări refresh rate-ul la 120Hz. Iar atunci când telefonul e în stand-by, se revine la clasicul 60Hz.

Iar restul de specificații se aliniază cum trebuie la standardele anului curent și la cei ai vrea de la un telefon care costă aproximativ 3000 de lei. Avem aici o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli, și un aspect de 20:9 care duce și spre o mai ușoară utilizare cu o singură mână. Și dacă tot suntem aici, dimensiunea displayului lui POCO F4 GT este de 6,67 inci, adică în parametrii „modei” actuale. Și când mă gândesc cum în urmă cu ceva mai mulți ani vorbeam despre conceptul de „phablet” la telefoane cu diagonale semnificativ mai mici…

Camera Foto

În incursiunea mea cu ansamblul foto al lui POCO F4 GT am avut ocazia să vizitez din nou Praga, oraș pe care l-am folosit pe post de muză și pentru OnePlus 10 Pro (review aici), cu ocazia unui concert Metallica, transformat mai apoi în city break. Așa că am zis că e ocazia perfectă să scot la treabă cei trei senzori de pe spatele terminalului, care sunt dispuși după cum urmează: un wide de 64MP cu f/1.9, un ultrawide de 8MP cu f/2.2 și un macro de de 2MP cu f/2.4.

Mă așteptam cumva ca și camera să nu se ridice neapărat la nivelul așteptărilor uneia montată pe un flagship, însă rezultatele mi s-au părut peste nivelul pe care îl credeam eu. În sensul în care am avut la test terminale care să facă parte din acest segment de preț, care să nu mă mulțumească din punct de vedere vizual așa cum a făcut-o POCO F4 GT. Deși pe timp de noapte nu pot să zic că am fost chiar atât de impresionat, pe timp de zi telefonul scoate imagini remarcabile, chiar și în condiții nu chiar perfecte de lumină.

Iar în ceea ce privește culorile, mi se pare că smartphone-ul se apropie în zona mai temperată, acolo unde contrastul este ceva mai ridicat, iar nuanțele mai fade sunt cumva mai liniștitoare pentru ochi, mai conforme cu realitatea. Mă refer aici în principal la griul de pe clădiri. Și mi-a mai plăcut destul de mult cum se comportă în peisajele natural-urbane, adică în acele momente când surprinzi instantanee în grădini, de exemplu, sau parcuri, însă care sunt împrejmuite de clădiri sau monumente.

Și spuneam că pe timp de noapte nu am fost chiar atât de impresionat, însă dacă nimerești combinația aceea potrivită de lumină, focus și poziționare, poți realiza poze care să se ridice, totuși, la anumite standarde mai ridicate, chiar dacă deși, nu de puține ori mi s-a întâmplat ca poză să fie arsă. În ceea ce privește modurile de fotografie, avem clasicele Panorama, Night Mode (care calibrează ceva mai bine telefonul pe timp de noapte, însă postprocesarea nu face minuni), și chiar și anumite moduri suplimentare care pot fi descărcate. Da, descărcate, ca la un update de soft.

Sub capotă & MIUI 13

Iată că am ajuns și la capitolul „performanță”, atât hardware cât și software. POCO F4 GT se folosește de interfața de utilizare Xiaomi MIUI 13, care este aplicată peste sistemul de operare Android 12. Chiar nu prea am ce să adaug nou aici, și poți citi în toate celelalte review-uri ale noastre pentru telefoane Xiaomi sau POCO. Experiența de utilizare este aerisită, iar rapiditatea este cuvântul cheie aici.

Încă de la primul Pocophone, producătorul chinez a pus accent pe rapiditatea sistemului de operare și a folosit asta ca KSP (key selling point) în campaniile de marketing. Pocophone a fost acel gen de terminal care a avut o bază mare de fani încă de la lansare, și pe bună dreptate. Promitea și oferea performanțe la alt nivel față de prețul care se cerea pe el, iar asta a ajutat foarte mult la awareness.

Și da, POCO F4 GT este un telefon care se comportă exact ca un flagship în varii scenarii de utilizare. De exemplu, nu am simțit nici o diferență în gaming, Diablo Immortal mai precis, față de un alt telefon pe care îl am la test, care vine și la un preț dublu. Și nici nu pot să spun că se încălzește prea tare, sau că îți scoate în față acel stutter care apare imediat după ce ai închis jocul și/sau alte aplicații cu cerințe de sistem ceva mai mari. Desigur, faptul că avem parte de un procesor Snapdragon 8 Gen 1, vârful de gamă din prima jumătate a lui 2022 de la Qualcomm, ajută extrem de mult la această situație favorabilă.

Iar el este cuplat cu un accelerator grafic Adreno 730, 12 GB de memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare. Deci da, după cum am tot repetat în acest review, specificațiile sunt de top. Părerea mea e că nici n-ai de ce să îți dorești ceva mai mult, indiferent de ce telefon ai alege în 2022, iar asta este oricum una dintre cele mai populare configurații de pe orice flagship killer de pe piață. Desigur, POCO F4 GT mai vine disponibil la rafturile magazinelor și într-o configurație RAM/stocare de 8GB/128GB, însă diferența de preț de doar 200-300 de lei ar merita să iei în considerare varianta mai ofertantă.

Baterie

Ei și aici atingem unul dintre punctele focale ale acestui review, și anume încărcarea la 120W. Da, încărcătorul lui POCO F4 GT este mai generos în dimensiuni decât multe dintre cele folosite la laptopuri în ziua de astăzi. Iar mulțumită acestuia, poți încărca terminalul de la 0% la 100% în aproximativ 18 minute, ceea ce este una dintre cele mai bune astfel de performanțe pe care le poți găsi la ora actuală, pe orice telefon, indiferent de producător sau de continent. Deși mi se pare overkill, și poate dăuna la durata de viață a acumulatorului, cu siguranță pot să spun că e foarte tare să scoți aproape două zile de utilizare în puțin peste timpul necesar unui duș.

Iar bateria acestuia are 4700 de miliamperi, și ea la nivel standard aproape, după cum observăm că e trend-ul. Deși se putea măcar un 5000 mAh, aceasta este suficientă pentru activități obișnuite, de zi cu zi, chiar și pentru gaming. Însă trebuie să luăm neapărat în calcul, și aici, rapiditatea cu care se încarcă. În opinia mea, dacă bateria se încarcă în asemenea parametri, îți poți permite ca aceasta să aibă o capacitate nu chiar de top-top.

Concluzia connect

POCO F4 GT este un telefon te top pentru price range-ul în care este încadrat, și nu numai. Rivalii direcți ai acestuia sunt ceva mai scumpi, și nu pot spune că mai buni, ba din contră. Astfel că brand-ul deținut de Xiaomi continuă să se țină de promisiune și să livreze smartphone-uri care oferă un raport calitate/preț absolut excelent.

Display-ul, sistemul de operare, și triggerele amplasate pe șasiu sunt punctele forte ale acestui terminal, însă nu doar atât. Viteza de încărcare a bateriei m-a cam dat peste cap, iar camera foto este mai mult decât decentă, cel puțin comparativ cu nivelul „rabatului” pe care m-aș fi așteptat ca Xiaomi să îl facă, cel puțin atunci când am citit prima dată specificațiile telefonului și prețul la care se comercializează. Pe scurt, în segmentul flagship killer-elor, POCO F4 GT este o alegere excelentă care are grijă și de buzunarul tău.

Plusuri

  • Display
  • Triggere retractabile pentru gaming
  • Încărcare ultra-rapidă
  • Interfața de utilizare

Minusuri

  • Fotografia pe timp de noapte

Etichete: , , , , , , , , ,