VIDEO Implantul Neuralink funcționează: Un pacient paralizat de la gât în jos poate controla un calculator doar cu ajutorul cipului implantat în creier

Scris de | 21 martie, 2024
VIDEO Implantul Neuralink funcționează: Un pacient paralizat de la gât în jos poate controla un calculator doar cu ajutorul cipului implantat în creier

La începutul acestui an, Elon Musk a anunțat că primul pacient uman a primit un implant cerebral Neuralink ca parte a primului lor studiu clinic. Acum, compania a postat pe X o demonstrație publică a interfeței creier-computer (BCI) în acțiune.

Compania a postat o demonstrație pe X cu un bărbat în vârstă de 29 de ani, pe nume Nolan Arbaugh, care a spus că a rămas paralizat de la gât în jos după un accident de scufundare acum opt ani. În videoclip, Arbaugh explică că, după ce a primit implantul, adăugând și că intervenția chirurgicală a fost „foarte ușoară”, a trebuit să învețe să diferențieze „mișcarea imaginară de mișcarea încercată” pentru a învăța să controleze un cursor pe un ecran.

„Am pus accentul până acum pe acțiunea de mișcare” a spus Arbaugh. „Am încercat să mișc mâna dreaptă în partea stângă, apoi înainte și înapoi. Și de acolo, cred că a devenit destul de intuitiv pentru mine să-mi imaginez cursorul miscându-se”.

În clipul în care apare și un inginer Neuralink, Arbaugh demonstrează BCI-ul mișcând un cursor pe ecranul unui laptop și oprind un player de muzică de pe ecran. A spus că implantul i-a permis să joace șah și Civilization VI. A remarcat că a folosit anterior alte dispozitive de asistență cum ar fi bețele pentru gură, dar că implantul Neuralink i-a permis sesiuni de joc mai lungi, precum și jocuri online. El a adăugat că poate folosi implantul aproximativ opt ore înainte de a avea nevoie de reîncărcare (nu este clar cum funcționează încărcarea).

„Nu este sfârșitul călătoriei”

Arbaugh a devenit primul pacient uman care a beneficiat de implant, în ianuarie, după ce Neuralink a început recrutarea subiecților anul trecut. Compania a testat anterior BCI-ul la animale, inclusiv la cimpanzei, iar unele dintre practicile lor de testare au fost subiectul unor investigații federale.

În videoclip, Arbaugh a indicat că experiența sa cu implantul cerebral a fost până acum pozitivă, în ciuda unor probleme inițiale. „Nu este perfect, aș spune că ne-am confruntat cu unele probleme”, a spus el. „Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este sfârșitul călătoriei. Este vorba de mută muncă în continuare, însă viața mi-a fost deja schimbată”.

Etichete: , , , ,

Sursa: Here's a video of the first human Neuralink patient controlling a computer with his thoughts