Emulatoarele de jocuri, permise acum pe App Store-ul iOS

Scris de | 8 aprilie, 2024
Emulatoarele de jocuri, permise acum pe App Store-ul iOS

DMA, regulamentul UE care reglementează responsabilitatea companiilor mari de tehnologie, dar le și obligă să fie mai deschise și să permită concurență pe platformele lor, a adus deja schimbări majore în platforma iOS, iar aceste schimbări continuă. După aproape 15 ani în care emulatoarele de console de jocuri au fost interzise de către Apple, acestea sunt acum permise. Compania nu a comunicat aceste schimbări public printr-un comunicat de presă, însă a actualizat regulamentul App Store pentru a introduce și emulatoarele de jocuri pe lista aplicațiilor permise.

Utilizatorii de iPhone vor putea instala în curând emulatoare pentru console de jocuri

Apple include emulatoarele de console de jocuri în categoria „și altele” în lista de aplicații din regulamentul său, punându-le la grămadă cu „mini aplicații, mini jocuri, jocuri prin streaming, chatbots și plugin-uri”. Vestea bună este că emulatoarele nu mai sunt acum aplicații care există exclusiv pe Android, acum și cei cu iPhone-uri putând instala emulatoare de console vechi pentru a le putea juca în mod portabil direct pe telefon.

Desigur, aceste emulatoare vor trebui testate și aprobate de Apple pentru a putea fi listate în App Store. Acestea trebuie să respecte regulamentul App Store, la fel ca toate celelalte aplicații, referitoare în special la confidențialitatea datelor.

Mini aplicații, mini jocuri, jocuri de streaming, roboți de chat, module adiționale și emulatoare de jocuri

Aplicațiile pot oferi anumite software-uri care nu sunt încorporate în binar, în special mini aplicații și mini jocuri HTML5, jocuri de streaming, roboți de chat și module adiționale. În plus, aplicațiile emulatorului de console de jocuri retro pot oferi descărcarea de jocuri. Ești responsabil pentru tot acest software oferit în aplicația ta, inclusiv asigurarea conformității acestui software cu aceste Ghiduri și toate legile aplicabile. Software-ul care nu respectă una sau mai multe linii directoare va duce la respingerea aplicației tale. Trebuie să te asiguri și că software-ul respectă regulile suplimentare prezentate în 4.7.1 și 4.7.5. Aceste reguli suplimentare sunt importante pentru a păstra experiența pe care clienții App Store o așteaptă și pentru a contribui la asigurarea siguranței utilizatorului.

Software-ul oferit în aplicații în conformitate cu această regulă trebuie să:

  • respecte toate ghidurile privind confidențialitatea, inclusiv, dar fără a se limita la regulile stabilite în Ghidul 5.1 referitor la colectarea, utilizarea și partajarea datelor și a datelor sensibile (cum ar fi datele de sănătate și personale ale copiilor);
  • includă o metodă pentru filtrarea materialelor nepermise, un mecanism pentru raportarea conținutului și răspunsuri rapide la preocupări și capacitatea de a bloca utilizatorii abuzivi
  • utilizeze achiziția în aplicație pentru a oferi bunuri sau servicii digitale utilizatorilor finali.

Momentan, niciun emulator de console nu a fost lansat de când Apple a schimbat regulamentul. Cel mai probabil, dezvoltatorii de emulatoare au nevoie de timp pentru a porta codul scris pentru ale platforme pe iOS. De asemenea, Apple ar putea ține aceste aplicații în procesul de aprobare pentru timp mai mult decât în cazul altor aplicații, fiind vorba despre o categorie nouă pe care nu a mai permis-o anterior pe App Store.

Această regulă este valabilă însă la nivel global, nu doar în Europa, unde regulamentul DMA este în vigoare. De altfel, această decizie vine într-o perioadă nu tocmai bună pentru pasionații de jocuri retro pe emulatoare. După decizia Nintendo de a chema în instanță creatorii emulatorului de Nintendo Switch „Yuzu”, mulți creatori de emulatoare și-au retras aplicațiile din magazinele de aplicații și de pe site-uri, din frica de a nu ajunge în conflict cu compania japoneză. Creatorii Yuzu au predat toate echipamentele, și sursele software folosite pentru dezvoltarea emulatorului către Nintendo și trebuie să plătească și daune în valoare de 2,4 milioane de dolari americani.

Sursa: Apple