Nintendo câștigă: creatorii emulatorului Yuzu vor plăti daune de 2,4 milioane de dolari

Scris de | 5 martie, 2024
Nintendo câștigă: creatorii emulatorului Yuzu vor plăti daune de 2,4 milioane de dolari

Săptămâna trecută, Nintendo chema în judecată creatorii emulatorului Yuzu, iar acum acest proces pare să se fi terminat chiar înainte de a începe. Tropic Haze, gruparea de dezvoltatori responsabili pentru emulatorul pentru consola Nintendo Switch, au decis să nu ajungă în tribunal și au ajuns la o înțelegere cu Nintendo încă din faza incipientă a procesului. În consecință, Tropic Haze va preda toate sursele software ale emulatorului către Nintendo, va scoate emulatorul de la download din toate sursele oficiale, și va plăti despăgubiri de 2,4 milioane de dolari către compania japoneză.

Emulatorul Yuzu a fost șters de pe internet, iar creatorii săi vor plăti „bani grei” către Nintendo

Motivul pentru care Yuzu a atras atenția Nintendo atât de mult este faptul că emulatorul pentru Switch este „prea bun”. Asta pentru că este un emulator pentru o platformă care încă este la vânzare și face parte din generația curentă de console Nintendo. Apoi, pentru că poate rula jocuri în condiții foarte bune, ceea ce poate încuraja pirateria, spune Nintendo. Ca dovadă pentru acest lucru, compania japoneză amintit de situația de anul trecut, când jocul The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom a fost piratat de peste un milion de ori chiar înainte de lansare și rulat pe emulatorul Yuzu.

Creatorii Yuzu trebuie să șteargă nu doar link-urile de download, ci și uneltele care au făcut posibilă crearea emulatorului, precum TegraRcmGUI, Hekate, Atmosphere, Lockpick_RCM, NDDumpTool, nxDumpFuse și TegraExplorer, toate necesare pentru a rula jocuri sub emulare. De asemenea, vor preda hardware-ul modificat pe care îl dețin și alte metode fizice de a trece peste protecțiile de copyright ale Nintendo.

Și alte emulatoare sunt afectate

O altă consecință a acestui caz este emulatorul Citra, care rulează jocuri de Nintendo 3DS, dezvoltat de același „Bunnei”. Acesta a făcut anunțul pe canalul de Discord Yuzu:

„Salut utilizatori Yuzu și fani Citra:

Vă scriem astăzi pentru a vă informa că yuzu și asistența yuzu pentru Citra sunt întrerupte, cu efect imediat.

Echipa yuzu a fost întotdeauna împotriva pirateriei. Am început proiectele cu bună credință, din pasiune pentru Nintendo și consolele și jocurile sale, fără intenția de a provoca daune. Dar acum vedem că, deoarece proiectele noastre pot eluda măsurile de protecție tehnologică ale Nintendo și permit utilizatorilor să joace jocuri în afara hardware-ului autorizat, acestea au dus la piraterie extinsă. În special, am fost profund dezamăgiți atunci când utilizatorii și-au folosit software-ul nostru pentru a scurge conținut din jocuri înainte de lansarea acestuia și pentru a strica experiența cumpărătorilor și fanilor legitimi.

Am ajuns la decizia că nu putem permite în continuare acest lucru să se întâmple. Pirateria nu a fost niciodată intenția noastră și credem că pirateria jocurilor video și pe consolele de jocuri video ar trebui să înceteze. Începând de astăzi, ne vom retrage offline depozitele noastre de cod, vom închide conturile Patreon și serverele Discord și, în curând, vom închide site-urile noastre web. Sperăm că acțiunile noastre vor fi un mic pas către încheierea pirateriei operelor tuturor creatorilor.

Vă mulțumim pentru anii de sprijin și pentru înțelegerea deciziei noastre.”

Vestea bună pentru fanii emulatoarelor este că acestea erau open source și sursele erau disponibile public pe Github. Chiar dacă pagina de pe Github a fost deja închisă, există deja proiecte noi care folosesc aceste resurse pentru a dezvolta noi emulatoare similare.

Întrucât acest caz nu a mai ajuns în tribunal, nu a putut fi realizat un precedent legal care să afecteze alte emulatoare în viitor. În cazul în care Nintendo ar fi avut câștig de cauză, compania ar fi putut folosi acel precedent în SUA pentru a chema în instanță și câștiga automat lupta și cu creatorii altor emulatoare.

Etichete: , , , , ,

Sursa: The Verge