Oppo anunță A3 Pro, primul său telefon certificat IP69. Ce înseamnă asta

Scris de | 12 aprilie, 2024
Oppo anunță A3 Pro, primul său telefon certificat IP69. Ce înseamnă asta

Oppo a anunțat oficial primul său smartphone cu rezistență la apă și praf la standardul IP69 și rezistență la căzături certificate de SGS. Acesta se numește Oppo A3 Pro și este un simplu telefon mid-range cu design obișnuit, pe când această certificare ar sugera că este vorba despre un telefon „rugged” pe care l-am găsi mai degrabă pe un șantier decât în mâna unui student din generația Z. Telefonul este echipat cu hardware standard de mid-range în rest, dar durabilitatea lui pare să fie punctul forte.

Oppo A3 Pro plusează pe construcție rezistentă la apă, praf și căzături

Oppo A3 Pro este momentan disponibil în China și ar putea fi unul dintre cele mai rezistente mid-range-uri de pe piață. La fel ca Honor Magic6 Lite, pe care l-am văzut la începutul anului, și noul Oppo vine cu acea certificare SGS Gold la căzături, ceea ce va asigura că ecranul nu se sparge dacă îl scapi de la o înălțime de cam 1,5 metri. Acest lucru este posibil datorită sticlei Crystal Glass, proprietară Oppo. Dacă nu ați mai auzit de această sticlă, nu este nicio problemă, pentru că nimeni nu a auzit de ea până acum. Toți producătorii chinezi par să își dezvolte propriile paneluri din sticlă în ultima perioadă, de la Honor, la Xiaomi, Oppo și Huawei. Oppo mai zice și că A3 Pro ar fi primit certificare militară din partea armatei Chinei pentru rezistență, probabil un standard similar cu cel MIL-SDT-810 acordat de armata americană multor dispozitive.

Sticla protejează un panel AMOLED de 6,7” în diagonală, cu rezoluție Full HD+ și refresh rate la 120 Hz, dar cu luminozitate destul de mică în comparație cu alte modele din piață, pe la 1.000 nits. Nu e grozav, dar nici de ignorat. Vorbim totuși despre un telefon mid-range de buget, nu despre un flagship.

Acesta are la bază un chipset Dimensity 7050 de la MediaTek și vine cu 8 GB RAM și 128 GB stocare internă, baterie de 5.000 mAh și încărcare rapidă la 67W, caracteristici complet obișnuite pentru clasa de dispozitiv din care face parte. Nici sistemul de camere nu iese cu mult în evidență, cu doar o cameră de 8 megapixeli pe față, o cameră de 64 megapixeli pe spate și un senzor de adâncime de 2 megapixeli pentru modul portret. Măcar camera de pe spate filmează în 4K.

Ce este standardul IP69 și cu cât mai bun este față de IP68?

Și totuși, câtă rezistență în plus asigură standardul IP69 față de telefoanele flagship care sunt certificate doar la standard IP68? De fapt, această certificare nu asigură o rezistență mai bună la scufundare. Dacă scapi telefonul în apă, acesta va fi garantat să reziste tot la adâncime de maximum 1,5 metri pentru doar 30 de minute, la fel ca oricare alt telefon din piață. Avantajul lui Oppo A3 Pro este rezistența la apă cu presiune înaltă. Practic, poți stropi telefonul cu apă cu un jet de înaltă presiune și ar trebui să reziste fără probleme până la putere de 100 de bari.

Cine își supune telefonul la astfel de presiuni? Nu este clar, dar Oppo A3 Pro va rezista. În general, telefoanele cu certificare IP69 sunt modelele rugged, care ar putea fi folosite pe șantiere, care ar putea intra în contact cu jeturi de apă sub presiune. Pentru un telefon de genul A3 Pro de la Oppo, acesta este doar un număr mai mare într-o listă de specificații, pentru a părea că are ceva în plus. Nu zic, are ceva în plus, dar este ceva ce probabil nu va avantaja niciun client final al acestui telefon. Și oricum, este mai bine să aibă, decât să nu.

Oppo A3 Pro se lansează pe 19 aprilie în China, la prețul de 1.999 yuan, echivalent cu 260 de euro. Versiunea de top, cu 12 GB RAM și 512 GB stocare va ajunge la 2.499 yuan, adică vreo 325 euro.

Sursa: Oppo