Legea SUA care ar putea duce la blocarea TikTok în America a fost semnată de președintele Joe Biden. Acest lucru înseamnă că ByteDance, compania chineză care deține TikTok, va trebui să vândă rețeaua de socializare. Termenul limită este de maximum un an, iar în cazul în care ByteDance decide să păstreze TikTok sau nu găsește un cumpărător, rețeaua de socializare va fi interzisă pe teritoriul Statelor Unite.
TikTok are maximum un an să își găsească alt proprietar
Practic, ByteDance are la dispoziție nouă luni să caute un cumpărător și încă trei luni extensie pentru a avea timp să stabilească detaliile contractului de vânzare. Astfel, până la sfârșitul anului, fie TikTok va avea un nou proprietar, care, cel mai probabil, nu va mai fi de origine chineză, fie, americanii vor fi restricționați de la accesarea popularei rețele de socializare.
În prezent, ByteDance spune că va lupta împotriva acestei legi, numind-o neconstituțională. Aceasta a fost narativa ByteDance încă de când americanii au început să investigheze activitatea TikTok, și, cel puțin momentan, până când un judecător va decide dacă legea este sau nu constituțională, aceasta va fi direcția de comunicare a companiei.
„Considerăm că faptele și legea sunt clar de partea noastră și, în cele din urmă, vom ieși învingători. Adevărul este că am investit miliarde de dolari pentru a menține datele din SUA în siguranță și platforma noastră liberă de influențe și manipulări externe. Această interdicție ar distruge 7 milioane de afaceri și ar reduce la tăcere 170 de milioane de americani. Pe măsură ce continuăm să contestăm această interdicție neconstituțională, vom continua să investim și să inovăm pentru a ne asigura că TikTok rămâne un spațiu unde americani din toate domeniile pot veni în siguranță să își împărtășească experiențele, să găsească bucurie și să fie inspirați.”, au declarat reprezentanții companiei.
Aceasta nu este prima tentativă de a bloca TikTok sau de a forța ByteDance să vândă rețeaua de socializare. Anterior, o lege care se concentra exclusiv pe asta nu a trecut de Senatul SUA, dar de data aceasta, legea a fost inclusă în pachetul de ajutoare financiare pentru războaiele din Ucraina și Israel.
Alte țări precum India, Senegal, Nepal, Afghanistan, Somalia și Iran au blocat de asemenea TikTok de-a lungul ultimilor câțiva ani.