Noul chipset Kirin 9010 de la Huawei nu impresionează în materie de performanță brută, ci mai degrabă prin faptul că există. După mai bine de patru ani în care Huawei a trebuit să folosească fie stocuri vechi de Kirin 9000, fie versiuni modificate de procesoare Qualcomm, fără 4G, compania pare că a reușit să revină pe piața de producție de cipuri cu ajutorul fabricii chinezești SMIC. Chiar dacă noile procesoare Kirin sunt în urmă cu tehnologia la nivel de proces de fabricație, acestea nu vor rămâne atât de în urmă pentru foarte mult timp, conform Business Korea.
Folosind tehnologii de fabricație mai vechi, Huawei și SMIC ar putea dezvolta procesoare moderne
Publicația sud coreeană raportează că SMIC, fabrica de procesoare chinezească a înregistrat în primul trimestru din 2024 o creștere substanțială de venituri, atingând 1,7 miliarde de dolari. Astfel, SMIC este acum a treia cea mai mare fabrică de procesoare din lume, în urma Samsung, care a înregistrat încasări de 3,5 miliarde și, desigur, TSMC, care a avut afaceri de 18,5 miliarde de dolari în primele trei luni din 2024. Dintre companiile din „top 5”, SMIC este singura care a înregistrat o creștere în vânzări față de trimestrul precedent.
SMIC produce acum pentru Huawei procesoare pe 7nm folosind un proces de fabricație învechit, numit DUV (Deep Ultraviolet). Pentru a atinge miniaturizarea la 7nm, acest proces trebuie să treacă de mai multe ori peste același wafer de silicon, cu lumină pe mai multe lățimi de undă, ceea ce duce la un preț semnificativ mai mare de producție decât prin EUV, tehnologia la care companiile chineze nu mai au acces din cauza restricțiilor SUA.
Se pare însă că, în ciuda costurilor ridicate, deja SMIC a dezvoltat un proces de fabricație pe 5nm, folosind tot tehnologia DUV. Astfel, următorul procesor de la Huawei ar putea fi mai aproape de performanța chipset-urilor moderne din piață, chiar dacă în continuare va fi cu vreo două generații în urmă. În prezent, majoritatea producătorilor folosesc procesoare construite pe proces de 4nm de la TSMC și Samsung, în timp ce Apple este singura companie care are, în prezent procesoare pe 3nm.
Costurile de producție sunt așteptate să fie foarte mari
Procesoarele Kirin pe 5nm sunt așteptate să fie foarte scumpe, însă, dar se zvonește că SMIC și Huawei au susținerea guvernului chinez pentru dezvoltarea de tehnologii autohtone avansate. Pe lângă Huawei, SMIC începe să primească comenzi de procesoare avansate și din partea altor companii chineze din alte domenii, precum cel al mașinilor electrice. Aceste comenzi vor afecta cel mai mult producătorii de procesoare din Taiwan și Coreea de Sud.
Business Koreea citează o sursă anonimă care spune că restricțiile impuse de SUA încurajează colaborarea dintre companiile chineze și accelerează drumul spre „independența” țării în materie de semiconductori:
Colaborarea în care Huawei proiectează cipurile și SMIC le produce face ca „independența semiconductorilor” a Chinei să devină tot mai tangibilă. Alte companii chinezești precum CXMT își intensifică eforturile, colaborând cu Huawei și SMIC în dezvoltarea Memoriei de Înaltă Lățime de Bandă (HBM), erodând eficient teritoriul semiconductorilor din Coreea de Sud într-un mod specific „Team China”.