China are un fond de investiții de 47 de miliarde de dolari, dedicat procesoarelor

Scris de | 28 mai, 2024
China are un fond de investiții de 47 de miliarde de dolari, dedicat procesoarelor

China a anunțat un nou fond de investiții pentru îmbunătățirea industriei sale de semiconductori, conform unor documente oficiale citate de Reuters. Ministerul de finanțe al Chinei și 6 bănci mari vor investi în acest fond, care atinge valoarea de 47 de miliarde de dolari, totul pentru realizarea echipamentelor de fabricare a procesoarelor.

Aceasta este cea de-a treia fază din acest an a Fondului de Investiții Chinez pentru Circuite Integrate, lansat oficial pe data de 24 mai. Fondul a fost cel mai mare al țării încă din 2014, și este cunoscut în țara asiatică tocmai ca „Big Fund”, adică Fondul cel Mare. Conform Tianyancha, o companie de informații și baze de date din China, Ministerul de Finanțe este cel mai mare investitor, cu 17% din suma totală. Pe locul al doilea se clasează China Development Bank Capital, cu 10,5%, iar celelalte 5 bănci contribuie fiecare în jur de 6%.

Fondul cel Mare a oferit deja finanțare pentru SMIC și Hua Hong Semiconductor, două dintre cele mai mari companii de procesoare ale Chinei. Investiția aceasta masivă este un nou semn că țara asiatică își dorește să fie autosuficientă în domeniul procesoarelor avansate, acolo unde duce o luptă puternică cu Statele Unite, care se folosesc de măsuri de control al exporturilor pentru a încetini eventualul proces al Chinei.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,

Sursa: China sets aside $47 billion to boost its chip industry