Cele mai recente procesoarele de la Intel, modelele Core din generațiile 13 și 14, se confruntă cu probleme hardware, care ar putea avea mai multe cauze. În timp ce Intel a promis că va rezolva problemele la nivel software, oferind către producătorii de plăci de bază microcod nou care va trebui integrat în noi versiuni de BIOS pentru a regla mai bine voltajele curentului care este trimis către procesoare, se pare că procesoarele deja afectate nu vor fi „reparate” de acest update.
Intel promite că un update de microcod în BIOS va rezolva problemele în viitor
Mulți utilizatori care folosesc procesoarele Intel Core din ultimele două generații raportează probleme cu acestea. Atunci când rulează sarcini complexe, computerele se blochează complet, iar cauza pare să fie o degradare rapidă a componentelor interne din cauza unei erori software care a trimis prea mult curent de-a lungul utilizării către ele. Astfel, aceste procesoare, care s-au degradat deja în utilizare, sunt permanent afectate și vor trebui înlocuite pentru a funcționa corect. Cel mai probabil, majoritatea procesoarelor afectate sunt în continuare în garanție, deci utilizatorii nu ar trebui să fie nevoiți să cumpere altele sau să apeleze la un program de înlocuire.
Noul patch pe care Intel îl trimite către producătorii de plăci de bază va deservi însă utilizatorii care încă nu au întâmpinat probleme, cât și clienții care își vor cumpăra procesoare din generațiile 13 și 14 de acum înainte. Practic, voltajele maxime care sunt trimise de către placa de bază către procesor vor fi scăzute, însă această decizie ar putea avea și un efect secundar nedorit: performanță mai scăzută.
Se pare că nu doar procesoarele cele mai performante, precum i9 și i7, care aveau un consum de energie mai ridicat, pot întâmpina probleme, ci și variantele de procesoare de pe trepte mai joase de performanță. Se pare că toate procesoarele care consumă 65W sau mai mult pot dezvolta erori din cauza degradării.
Anumite procesoare sunt afectate și de altă problemă, încă din stadiul de producție
De altfel, problemele s-ar putea să nu se termine nici cu acest patch. Intel a confirmat deja că există probleme și în procesul de fabricare. Aceasta este mai greu de identificat, întrucât a avut loc o problemă de oxidare undeva în fabricile companiei în 2023, însă nu se știe exact câte și care sunt procesoarele afectate la momentul respectiv. Se știe însă că doar procesoarele din generația a 13-a erau la momentul respectiv în producție, deci este mai sigur să cumperi generația 14 pentru moment.
Intel nu a oprit încă vânzările acestor procesoare și nici nu pare să se grăbească să ofere o soluție pentru utilizatorii afectați. Având în vedere că a recunoscut public aceste probleme, cel mai probabil, o declarație oficială va veni în curând. Lipsa unei garanții extinse ar putea cauza probleme pentru utilizatori din țări non-UE, unde producătorul este obligat să ofere reparații sau înlocuiri pentru produse stricte pe perioade scurtă.