Meta a luat o decizie pentru care a primit și va mai primi o mulțime de critici din partea cercetătorilor și jurnaliștilor, închizând CrowdTangle, o unealtă despre care multă lume probabil că nu știa, dar care avea un scop foarte util, mai ales în perioade ca aceasta, dinaintea alegerilor. Aceasta era folosită pentru investigarea răspândirii dezinformării, a mesajelor violente și a știrilor false pe platformele sociale ale Meta, adică Facebook și Instagram.
„Cu doar trei luni înainte de alegerile din Statele Unite, Meta a decis să ucidă una dintre cele mai bune unelte pe care societatea civilă le avea pentru a monitoriza și raporta hate speech-ul și intervențiile electorale, care cu siguranță vor prolifera acum pe platformele sale” a declarat Brandi Geurkink, director executiv al Coaliției pentru Cercetare Tehnologică Independentă. Peste 50.000 de oameni au semnat scrisori și petiții care cereau celor de la Meta să nu închidă CrowdTangle, sau măcar să amâne această decizie cu 6 luni, conform celor de la Mozilla Foundation. Nu doar atât, dar și organizații precum Comisia Europeană sau un grup alcătuit din senatori americani și membri ai Congresului SUA au avertizat că închiderea CrowdTangle este o decizie riscantă.
Decizia Meta este motivată de faptul că aceștia au lansat o nouă unealtă, care în teorie ar trebui să înlocuiască atributele lui CrowdTangle. Aceasta se numește Content Library, și compania spune că oferă mai multe detalii și context cu privire la ce se întâmplă pe platformele sale. Nick Clegg, președintele de afaceri globale al Meta, a spus celor de la Axios că speră ca oamenii să vadă Content Library ca „un efort de bună credință”, care „ar putea duce la un val de cercetări noi și interesante”.
O problemă clară este însă că noua unealtă necesită aprobarea celor de la Meta pentru a fi folosită. Astfel, cercetătorii trebuie să aplice pentru a o putea folosi, și ei înșiși trebuie să facă parte din „instituții nonprofit care doresc să cerceteze informații științifice sau de interes public”. Accesul este astfel mult mai limitat decât înainte, iar sute de cercetători spun că această unealtă „nu este încă suficientă”.
CrowdTangle a fost folosită cu succes de-a lungul timpului pentru a observa felul în care știrile false se viralizau, precum dezinformarea în perioada COVID, teoriile conspirației răspândite de QAnon sau operațiunile de influență rusești.