iOS 18.1 încă nu s-a lansat oficial, fiind încă în „teste”, probabil pentru următoarele câteva zile, deci Apple Intelligence întârzie să apară. Totuși, Apple a început deja să livreze versiunea iOS 18.2 în versiune beta către dezvoltatori, iar cu această ocazie vedem și care sunt ambițiile Apple pentru noi funcții AI înainte de sfârșitul acestui an. Lansarea noii versiuni va marca debutul altor funcții promise încă de la WWDC din luna iunie, precum Image Playground, Genmoji, Visual Intelligence, Image Wand și, desigur, integrarea ChatGPT în funcțiile AI.
Lansarea iOS 18.2 beta aduce majoritatea funcțiilor Apple Intelligence în mâinile utilizatorilor
Pentru prima dată, utilizatorii din afara laboratoarelor Apple au ocazia să încerce (aproape) toate funcțiile AI promise de companie. Deja am văzut funcțiile de scriere, Writing Tools, care vor fi destul de limitate în iOS 18.1, în varianta inițială. iOS 18.2 adaugă însă funcția de „compunere” de texte, prin intermediul ChatGPT.
Această capabilitate va fi disponibilă oriunde în sistemul de operare iOS (sau iPadOS și macOS), și va permite compunerea de texte cu AI, așa cum permite serviciul ChatGPT de sine stătător. Practic, elimini pașii în care intri în ChatGPT și îi ceri ceva într-o căsuță de text, pe care apoi îl copiezi și îl lipești unde ai nevoie. Se pare că inclusiv generarea de imagini cu Dall-E prin ChatGPT va funcționa la fel ca generarea de text, tot direct în Writing Tools.
Dar și Apple vine cu propriile funcții de generare de imagini prin intermediul mai multor funcții separate. Avem Image Playground, care va funcționa de sine stătător într-o aplicație dedicată, sau direct în aplicații precum Messages, sau în aplicațiile de productivitate de la Apple (iWork), care generează imagini pe baza unor cerințe, în diverse stiluri predefinite. Imaginile generate folosesc ca sursă de inspirație imagini licențiate, dar și conținut gratuit de pe internet. Aceste imagini sunt însă stilizate, nu realiste.
Există și funcția Image Wand, care poate transforma schițe desenate pe iPhone sau iPad în concepte mai avansate sau chiar imagini finale, bazate pe acea bază. Această funcție poate fi folosită și pentru a îmbunătăți notițele cu desene sau schițe.
În cele din urmă, Genmoji poate realiza pictograme de tip emoji pe baza descrierilor. Poți realiza cam orice îți vine în minte, cu mențiunea că Apple are un sistem de protecție care să refuze generarea de conținut vulgar. Poți inclusiv să folosești imagini din galerie ca bază pentru generarea acestor pictograme.
Tot în iOS 18.2 va debuta și Visual Intelligence, alternativa la Google Lens de la Apple, care poate recunoaște obiecte, animale sau locuri. Cei care folosesc telefoanele iPhone 16 vor putea accesa funcția prin apăsare lungă pe butonul Camera Control. Visual Intelligence va putea traduce, recunoaște coduri QR, copia sau rezuma text, detecta numere de telefon și adrese de email doar prin îndreptarea camerei spre acestea. Atunci când AI-ul Apple nu recunoaște anumite cerințe în Visual Intelligence, acesta va putea să acceseze ChatGPT pentru mai mult context.
Vestea bună este că nu trebuie să faci un cont de ChatGPT pentru a accesa aceste funcții, dar și funcționalitatea va fi limitată fără unul. Vestea cea mai bună pentru cei care plătesc deja un abonament la ChatGPT este că va putea îmbunătăți experiența de utilizare prin Apple Intelligence, având acces la informații mai bune, actualizate de pe internet, dar și la funcții mai avansate. Și Siri poate acum să consulte ChatGPT pe subiecte pe care nu le cunoaște.
iOS 18.2 poate fi testat chiar acum în versiune beta.