GX Trust Acira review: o tastatură de gaming mică, pentru mai mult spațiu pe birou

GX Trust Acira review: o tastatură de gaming mică, pentru mai mult spațiu pe birou

Scris de | 30 octombrie, 2024

Tastaturile mecanice vin în tot felul de mărimi în ultima perioadă, iar cele de dimensiuni 60% încep să devină foarte populare, în special în rândul gamerilor. Totuși, dacă vrei să încerci o astfel de tastatură, nu trebuie obligatoriu să spargi „pușculița” pe un model scump, întrucât există acum și modele de buget, precum GX Trust Acira, un model căruia nu i-am găsit foarte multe minusuri. Această tastatură de dimensiuni mici este recomandată atât gamerilor de PC, cât și celor care vor să conecteze o tastatură la consolele din generația curentă, precum PlayStation 5 și Xbox Series S/X.

Acira include tot ceea ce ai aștepta de la o tastatură de gaming: switch-uri mecanice, LED-uri RGB și funcții configurabile

GX Trust Acira are o prezentare peste așteptări pentru un produs al unui brand de gaming de buget. Tastatura este livrată într-un pachet „eco”, realizat complet din carton și hârtie, care este complet reciclabil, ceva ce vedem din ce în ce mai des în acest domeniu. Singurul accesoriu livrat alături de tastatură este un cablu USB-A către USB-C. Deși tastatura nu are un cablu permanent atașat, aceasta este totuși o tastatură pe fir, nu wireless, deci un cablu este absolut necesar pentru a conecta tastatura la PC sau console. Poți folosi însă orice cablu USB-C ai la îndemână dacă cel inclus ți se pare că este prea scurt, sau dacă vrei să o conectezi direct la un port USB-C.

Construcția este din plastic, și nu pare că există o ranforsare metalică la bază, întrucât tastatura este destul de ușoară, chiar și pentru dimensiunile sale. Plasticul din care este realizată este însă unul foarte robust, și nu permite flexarea tastaturii în timpul utilizării sau chiar atunci când încerci să o îndoi intenționat. Implicit, tastatura Acira mi se pare că stă în poziția optimă pentru scris, dar cei care vor să o țină la un unghi mai ridicat, au la dispoziție clapete care o țin la un unghi. Nu este o diferență majoră, dar s-ar putea să te ajute să scrii mai confortabil dacă ești obișnuit cu o tastatură mai înaltă.

Simbolurile de pe taste sunt transparente, și permit LED-urilor RGB să lumineze prin capace, pentru un efect foarte plăcut. Da, GX Trust Acira este o tastatură cu RGB, chiar dacă este mai ieftină de 40 de euro. Aceasta vine cu mai multe profiluri preconfigurate de iluminare și poți controla luminozitatea și intensitatea animațiilor fără să instalezi aplicația de configurare.

Desigur, dacă vrei funcționalitatea completă, indicat ar fi să iei aplicația dedicată pentru Acira de pe site-ul Trust. Aceasta îți permite să îți personalizezi și mai mult profilul de iluminare RGB, și permite reconfigurarea fiecărui buton individual pentru alte funcții. Poți pune funcții de pe tastatură, sau de pe mouse, butoane multimedia și chiar macro-uri complexe, pe oricare buton dorești. Aplicația are un design cam rudimentar, dar funcționalitatea oferită este peste așteptări. Puncte bonus pentru GX Trust că nu te obligă să creezi un cont online pentru a putea configura tastatura, așa cum fac brand-urile mai mari.

Din punct de vedere al design-ului, sunt puține de zis la o tastatură de dimensiuni mici. Aceasta include exclusiv tastele uzuale pentru scris,  fără cele de funcții sau de navigație. Majoritatea tastelor incluse pe această tastatură au funcții secundare, care sunt imprimate pe capace pe partea de jos, și sunt ușor de văzut din poziția normală de scris. Butonul FN va deveni cel mai bun „prieten” al tău atunci când vei dori să accesezi tastele F1-F12, sau chiar săgețile de navigație.

Te poți adapta destul de repede la o tastatură pe format mic

O astfel de tastatură nu mi se pare tocmai optimă pentru cei care scriu mai mult decât se joacă, întrucât pentru anumite capabilități banale, precum selectarea unui cuvânt, sau navigarea din tastatură printr-un text, care se face în mod normal prin apăsarea CTRL+săgeți, implică acum și apăsarea butonului FN. Există însă opțiunea de a bloca tastele din dreapta pentru a funcționa exclusiv sub formă de săgeți, dar pentru F-uri, nu există. Ca să închizi o aplicație pe Windows, va trebui să apeși ALT+FN+4 în locul ALT+F4, de fiecare dată.

Astfel de scurtături îți intră în reflex după o perioadă, dar trebuie să știi că există o curbă de învățare la început, până când te adaptezi. Personal, prefer o tastatură cât mai mare, cu cât mai multe funcții, dar nu pot spune că am avut mari probleme în scrierea pe această tastatură. Și până la urmă, o tastatură 60% de gaming este mai degrabă realizată pentru a fi folosită în jocuri, unde rareori ai nevoie de mai mult de 10-15 butoane pe care să le accesezi rapid.

Și că tot a venit vorba despre viteză, GT Trust Acira folosește switch-uri mecanice de la Otemu, în varianta roșie, adică liniare. Acestea nu au un feedback fizic la apăsare, și sunt mai rapide decât switch-urile tactile sau clicky pentru gaming, în special. Întrucât job-ul meu este să scriu, am folosit tastatura mai mult la scris și pot confirma că m-am adaptat destul de repede la formatul mic, chiar dacă unele lucruri le realizez încă mai lent decât pe o tastatură full-size. Singurul lucru care nu prea îmi place este sunetul făcut de tasta space atunci când o apeși, întrucât este mai zgomotoasă decât restul.

În gaming însă, nu am simțit nicio secundă lipsa butoanelor extra, iar switch-urile Otemu Red și-au făcut treaba foarte bine. Nu am mai folosit de mult switch-uri liniare și chiar am simțit diferența de viteză atunci când am trecut de la cele Brown pe care le folosesc de obicei. Tot aș spune că prefer brown/tactile, la sfârșitul zilei, dar nu îmi displac nici cele red.

Singurul lucru care mi s-a părut cam peste mână a fost conectarea acestei tastaturi la o consolă PlayStation 5. Fiind un accesoriu cu fir, iar consolele sunt dispozitive de sufragerie, este cam ciudat să ai un cablu USB care traversează camera în era dispozitivelor wireless. Adevărul este că tastatura funcționează pe PlayStation 5, dar sunt foarte puține jocuri în care o poți folosi. Doar titluri precum Call of Duty, Minecraft, Fortnite și alte câteva de la Ubisoft recunosc tastatura pe console, iar cum PS5 nu integrează un browser, sunt puține cazuri de utilizare aici. De asemenea, cablul inclus în pachet nu este destul de lung pentru a ajunge de la un televizor la o canapea. Este mai degrabă un caz de utilizare recomandat celor care au consola la birou, lângă PC.

Aș putea recomanda însă o astfel de tastatură de dimensiuni mici pentru a fi folosită mai degrabă alături de un Steam Deck sau ROG Ally, întrucât introducerea de text pe acele dispozitive este destul de anevoioasă pe tastatura virtuală din pachet. Întrucât astfel de console portabile rulează versiuni desktop de sisteme de operare precum Linux și Windows, cu o astfel de tastatură le poți transforma, la nevoie în dispozitive de productivitate. Asta doar dacă te „împaci” cu ecranul mic de 7”.

Concluzia connect

Per total, mi-a plăcut GX Trust Acira. Mi se pare că pentru prețul de sub 200 de lei oferă o construcție peste medie, switch-uri care se simt bine, un format compact, care este din ce în ce mai popular printre gameri, și iluminare RGB plăcută. Ce mi-aș fi dorit eu este însă renunțarea la cablu pentru o versiune wireless, care să fie mai ușor de conectat la console portabile sau chiar și cele „de casă”, precum PlayStation 5. Cel mai mare „endorsement” pe care i-l pot oferi este că am scris acest întreg articol pe GX Trust Acira și singurul inconvenient pentru mine a fost că mi-ar fi plăcut să am la dispoziție mai multe butoane. Eu probabil nu voi trece la o tastatură de tip 60% prea curând, dar cred că mi-ar plăcea o astfel de tastatură „secundară”, pentru momentele când trebuie să fac ceva pe Steam Deck, sau când am de testat PC-uri și nu vreau să mut toate dongle-urile și cablurile de pe PC-ul meu pe altul.

Plusuri

  • Construcție bună
  • Switch-uri mecanice de calitate
  • Iluminare RGB plăcută, cu multe opțiuni
  • Multe funcții secundare pe taste preconfigurate

Minusuri

  • Este disponibilă doar în variantă cu fir
  • Este cam ușoară, putând aluneca de pe poziție în utilizare

Etichete: , , , ,