Parteneriatul dintre Apple și producătorul de procesoare TSMC este „legendar” în industria tehnologiei, compania americană având întotdeauna acces prioritar la cele mai noi procese de fabricație, uneori chiar în exclusivitate. Se pare însă că din 2026 Apple ar putea „diversifica” producția procesoarelor sale, o parte din producție putând fi predată către Intel. Se zvonește că ar fi vorba chiar despre seria A, care va fi folosită pentru dezvoltarea modelelor iPhone 18.
iPhone 18 ar putea fi livrat cu procesoare Apple A20 produse în fabrici Intel
TechPowerUp citează un leaker din China, numit Fixed Focus Digital care spun că că chipset-urile din seria Apple A20 ar putea fi produse în fabricile Intel. Compania americană ar introduce atunci un nou proces de fabricație, numit 18A, care ar folosi tranzistori de 1,8nm (zvonurile spun că procesul pe 2nm va fi sărit de Intel), spre diferență de procesul de fabricație pe 2nm așteptat în 2026 de la TSMC. Totuși, motivul pentru care Apple ar putea muta procesoarele de iPhone la Intel nu ar fi legat doar de tehnologie mai nouă sau mai eficientă.
Având în vedere că Apple este un client care primește întotdeauna tratament preferențial, Apple nu ar avea foarte multe motive să renunțe la TSMC. Până la urmă, fabricile companiei taiwaneze sunt cele mai avansate din lume, iar Apple primește acces timpuriu la noile sale tehnologii, cât și reduceri de costuri. De exemplu. TSMC nu a taxat Apple pentru rebuturile primei generații de cipuri pe 3nm, ceva ce în mod normal este taxat normal, indiferent de calitatea produsului finit. Anul viitor, procesoarele A19 ar urma să fie produse, în continuare, în fabricile TSMC, pe cel mai nou nod de 3nm al companiei.
Această schimbare ar putea fi rezultatul situației în care se află politica mondială
Motivul pentru această schimbare ar putea avea legătură cu două situații politice. În primul rând, președintele comitetului militar NATO, Rob Bauer, a avertizat luni companiile să se pregătească de un scenariu de război și să încerce să aducă liniile de producție înapoi „acasă”, în loc să se bazeze pe China și Rusia pentru a evita „șantajul sau sabotajul”. Fabricile TSMC sunt în Taiwan, iar în cazul unui război, acea zonă ar fi controlată de China, ceea ce înseamnă că Apple și alte companii vestice nu ar mai avea acces la procesoare.
Probabil că acest război nu va avea loc niciodată, dar este o strategie bună să nu ții toate ouăle într-un singur coș. Așa că Apple ar putea să se pregătească de acest scenariu prin încercarea de a produce și alături de Intel, o companie americană, care are fabrici în SUA și Israel.
Cea de-a doua situație care ar putea influența o astfel de decizie ar putea fi câștigarea alegerilor prezidențiale în SUA de Donald Trump. Acesta dorește să readucă producția înapoi în SUA, iar asta ar putea însemna forțarea companiilor americane să colaboreze între ele. Poate că nu va obliga Apple să producă toate procesoarele în fabrici Intel, dar compania ar putea fi forțată ca măcar o parte din producție să fie realizată în SUA.