Dicționarul Universității britanice Oxford a desemnat „brain rot” drept cuvântul anului 2024. Acesta este un termen folosit în mediul online pentru a descrie scăderea capacităților mintale ale celor care consumă conținut de slabă calitate de pe rețele de socializare. Cuvântul nu este nou, fiind folosit prima dată încă din 1854 de autorul Henry David Thoreau. În 2024, cuvântul a fost folosit pe internet cu o frecvență mai mare cu 230% față de 2023.
Ce înseamnă, de fapt, „brain rot”?
Iată definiția din dicționarul Oxford:
brain rot
(n.) Supposed deterioration of a person’s mental or intellectual state, especially viewed as a result of overconsumption of material (now particularly online content) considered to be trivial or unchallenging. Also: something characterized as likely to lead to such deterioration.
Traducere:
putrezirea creierului
(s.) Deteriorarea presupusă a stării mentale sau intelectuale a unei persoane, privită în special ca rezultat al consumului excesiv de materiale (în prezent, în special conținut online) considerate triviale sau neprovocatoare. De asemenea: ceva caracterizat ca fiind probabil să conducă la o astfel de deteriorare.
Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, a explicat motivul pentru care brain rot a fost ales
„Privind înapoi la Cuvântul Anului al Oxford din ultimele două decenii, se poate observa preocuparea tot mai mare a societății față de modul în care viețile noastre virtuale evoluează și de felul în care cultura internetului pătrunde în atât de multe aspecte ale identității noastre și ale subiectelor despre care vorbim. Cuvântul câștigător de anul trecut, ‘rizz’, a fost un exemplu interesant de cum limbajul este tot mai mult format, modelat și împărtășit în cadrul comunităților online.
‘Brain rot’ reflectă unul dintre pericolele percepute ale vieții virtuale și modul în care ne folosim timpul liber. Se simte ca următorul capitol firesc în conversația culturală despre umanitate și tehnologie. Nu este surprinzător faptul că atât de mulți votanți au adoptat acest termen, susținându-l ca alegerea noastră pentru anul acesta.”
Demure, Lore sau „Romantasy”, printre finaliști
Printre cuvintele luate în considerare pentru cuvântul anului, dar care nu au reușit să atingă această performanță s-au numărat și „demure”, „lore”, „romantasy”, „slop” sau „dynamic pricing”. (via BBC)
- Demure (adj.): Despre o persoană: rezervată sau reținută în aspect sau comportament. Despre îmbrăcăminte: lipsită de ostentație, stridență sau care nu este prea revelatoare.
- Dynamic pricing (n.): Practica de a varia prețul unui produs sau serviciu pentru a reflecta condițiile de piață în schimbare; în special, aplicarea unui preț mai mare în perioadele de cerere crescută.
- Lore (n.): Un ansamblu de (presupuse) fapte, informații de fundal și anecdote referitoare la cineva sau ceva, considerate cunoștințe necesare pentru o înțelegere completă sau o discuție informată asupra subiectului în cauză.
- Romantasy (n.): Un gen de ficțiune care combină elemente de literatură romantică și fantasy, de obicei având ca tematici magia, supranaturalul sau aventura, alături de o poveste romantică centrală.
- Slop (n.): Artă, scrieri sau alte conținuturi generate cu ajutorul inteligenței artificiale, distribuite online într-un mod nediscriminat sau intruziv, caracterizate ca fiind de calitate scăzută, inautentice sau inexacte.
Cuvântul anului trecut a fost „rizz”, iar alte instituții au ales anul acesta drept cuvântul anului „brat” (Collins dictionary), „demure” (Dictionary.com) și „manifest” (Cambdridge Dictionary).