Microsoft aproape că forțează utilizatorii de Windows 10 să facă upgrade la PC și nu vrea să renunțe la TPM 2.0

Scris de | 5 decembrie, 2024
Microsoft aproape că forțează utilizatorii de Windows 10 să facă upgrade la PC și nu vrea să renunțe la TPM 2.0

Microsoft a spulberat orice speranță privind „reducerea” cerințelor hardware pentru Windows 11. Odată cu apropierea datei de încheiere a suportului pentru Windows 10, în octombrie 2025, gigantul software a declarat că „requirement-ul” Trusted Platform Module (TPM) 2.0 pentru Windows 11 este „nenegociabil”.

Într-o postare pe blog intitulată „TPM 2.0 – o necesitate pentru un Windows 11 sigur și pregătit pentru viitor”, Microsoft subliniază clar că nu va reduce cerințele hardware stricte ale Windows 11 pentru a încuraja utilizatorii să facă upgrade de la Windows 10.

Cerința pentru TPM a fost o surpriză când Windows 11 a fost anunțat în 2021, însă aproape toate PC-urile moderne sunt acum livrate cu suport pentru TPM 2.0. Este vorba despre un cip hardware sau o funcție firmware care ajută la criptarea sau decriptarea datelor, confirmarea semnăturilor digitale și alte operațiuni criptografice.

„TPM 2.0 joacă un rol crucial în îmbunătățirea protecției identității și datelor pe dispozitivele Windows, precum și în menținerea integrității sistemului dvs.”, spune Steven Hosking, manager senior de produs la Microsoft. „TPM 2.0 ajută, de asemenea, la pregătirea Windows 11 pentru viitor. Un mod prin care realizează acest lucru este prin protejarea informațiilor sensibile, pe măsură ce capabilitățile AI devin parte integrantă a arhitecturilor fizice, cloud și server.”

Microsoft detaliază modul în care TPM se integrează cu noile funcții de securitate din Windows 11, precum Credential Guard, Windows Hello for Business și criptarea discului prin BitLocker. TPM 2.0 sprijină, de asemenea, tehnologia Secure Boot, care protejează procesul de „startup” împotriva modificărilor neautorizate.

Hosking afirmă că Microsoft a implementat TPM 2.0 „ca un standard nenegociabil pentru viitorul Windows”, ceea ce înseamnă că cerințele hardware nu vor fi relaxate. De asemenea, Microsoft cere ca dispozitivele Windows 11 să suporte securitate bazată pe virtualizare (VBS) și integritatea codului protejată de hipervizor (HVCI), ceea ce limitează compatibilitatea doar la procesoarele lansate din 2018 încoace.

Soluții alternative și restricții progresive

Deși cerințele hardware sunt stricte, au existat mai multe soluții alternative de-a lungul anilor pentru a permite rularea Windows 11 pe hardware neacceptat oficial. La început, Microsoft nu a aplicat verificări stricte pentru versiunile virtualizate ale Windows 11, dar, în ultimii ani, compania a început să restricționeze treptat procesul de instalare și actualizare, mai ales odată cu actualizarea 24H2.

Actualizările de compatibilitate din 24H2 au determinat utilizarea unor instrumente precum Flyby11, care profită de o funcție a programului de instalare Windows 11, bazată pe o variantă Windows Server, pentru a ocoli verificările hardware. În plus, companiile pot utiliza versiunea oficială Windows 11 LTSC 2024, care face ca TPM să fie o cerință opțională, dar impune în continuare o listă de procesoare compatibile.

Presiunea pentru upgrade

Microsoft încearcă acum să convingă utilizatorii Windows 10 să cumpere un PC nou, folosindu-se de notificări. Acestea au urmat avertismentele din acest an cu privire la data de încheiere a suportului pentru Windows 10. Microsoft a folosit tactici similare în trecut pentru a încuraja utilizatorii Windows 7 și Windows 8.1 să treacă la Windows 10. 

Advert 61

Etichete: , , ,

Sursa: The Verge