Philips 27B2U6903 review – Cea mai bună soluție pentru editorii la început de drum?

Philips 27B2U6903 review – Cea mai bună soluție pentru editorii la început de drum?

Scris de | 30 decembrie, 2024

De ce vorbim despre un monitor la final de 2024, un an în care am avut atât de multe subiecte noi și interesante, în care am vorbit despre AI, telefoane tri-fold, televizoare de sute de zeci de mii de lei și inele inteligente? Ei bine, pentru că, la sfârșit de zi, acestea rămân unele dintre cele mai răspândite gadget-uri, prin birourile și casele noastre. Practic, dacă lucrezi la un PC, ai nevoie de un monitor și eu sunt și mai interesat de ele în perioada asta pentru că sunt, la rându-mi, în căutarea unui upgrade. Așa că atunci când în redacția noastră a ajuns un nou model de la Philips, am zis că e un moment perfect să arunc un ochi asupra sa și să văd ce poate.

Modelul în cauză este un Philips 27B2U6903, și asta va singura dată când îi voi pronunța întreg numele, din motive evidente. Este un monitor de 27 de inchi, din gama office a celor de la Philips, adică de business, care își propune să te ajute mai ales în a-ți spori productivitatea. Se montează ușor și rapid, asta și datorită faptului că nu e cel mai mare monitor pe care l-ai putea folosi, la cei 27 de inchi ai săi. Are un design ușor industrial, cu un picior metalic gri și corp negru, și este extrem de versatil în ceea ce privește mișcarea. Are un unghi de aplecare între -5 și 30 de grade și se poate roti complet, de jur împrejurul standului, pe o șină circulară integrată la interiorul acestuia. Asta face să poți lucra la el din orice poziție ți-ai dori și să îl poți întoarce fără probleme pentru a-i arăta ceva colegului din fața ta, dacă ești la birou.

În cutie, pe lângă monitor în sine, mai primești și niște auxiliare foarte importante – un cablu HDMI, un cablu DisplayPort și, esențial în acest caz și o să vorbim imediat și de ce este așa, un cablu Thunderbolt 4. Porturile sunt împărțite atât dedesubtul ecranului, cât și în partea stângă a sa, ceva ce mărturisesc că nu prea am văzut adesea la monitoare. Deci, pregătește-te, că urmează o înșiruire. Dedesubt avem așa – două porturi HDMI, un DisplayPort, două porturi USB-A, un port Ethernet și nu mai puțin de trei (3!!!) porturi USB-C, dintre care unul este Thunderbolt 4, cu Power Delivery, adică poate încărca și alte device-uri, cu până la 96W. De altfel, ai și un mic laptop trecut în dreptul acestui port, indicându-ți practic că îl poți folosi pentru a încărca un astfel de device. La toată pleiada asta de porturi poziționate sub monitor se mai adaugă un jack de căști, două USB-A-uri și un USB-C cu output de 15W, amplasate pe stânga, pentru acces mai ușor. Tot în stânga se găsește și un cârlig, pe care îl poți folosi ca suport pentru căști.

Avalanșa asta de porturi este foarte utilă pentru că poți conecta la acest monitor o mulțime de surse. Nu doar atât, dar poți să faci și switch-ul între ele foarte ușor, prin SmartKVM, o funcție care îți permite ca, atunci când ai mai multe device-uri conectate la monitorul Philips, să poți schimba imediat între ele prin apăsarea tastei Ctrl de trei ori. Poate că nu pare cine știe ce, dar odată ce te obișnuiești să faci asta, o să ți se pară o soluție excelentă și extrem de rapidă pentru a face saltul între surse.

Portul Thunderbolt 4 este fără îndoială unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui monitor. Acesta oferă viteze de transfer foarte rapide și posibilitatea de a-ți încărca laptop-ul cu ajutorul monitorului, pe lângă alte avantaje, și simpla sa prezență pe un monitor nu este ceva ce remarci tot timpul. Și, mai ales, nu pe un monitor care poate fi considerat accesibil.

Panoul este un IPS LED, și știu că nu e ideal pentru editori și profesioniștii din industrie, însă nu e foarte greu să înțelegi de ce e o opțiune logică atunci când vezi prețul. Și da, hai să dau și un mic spoiler, o să îți zic deja prețul acestui monitor, care e unul mai mult decât corect în opinia mea, la aproximativ 2500 de lei.

Revenim însă la panoul IPS, care oferă o acuratețe bună a culorilor, însă nu perfectă. Bine, nici nu ar avea cum să fie perfectă la costul acesta, dar este suficient cât să îl convingă pe Flo, editorul nostru, să aprecieze acest monitor, lucru care nu e chiar de ici, de colo. Rezoluția este 4K Ultra HD, adică 3840 x 2160 de pixeli și imaginile se văd bine pe acest monitor, destul de crisp și clare, fără probleme sau alte aspecte deranjante. Bineînțeles, e foarte bun și pentru a-l utiliza după orele de muncă, dacă vrei să vezi un film sau un serial pe o platformă de streaming sau să te joci ceva – deși m-aș limita la jocuri single player, ținând cont că rata de refresh nu este foarte rapidă. Luminozitatea este de 350 de candele pe metru pătrat, și oferă un contrast tipic de 1000:1 și un timp de răspuns de 4 milisecunde.

Deci, pe hârtie arată destul de bine, conform cu prețul pe care Philips îl cere pentru el și din fericire, și în utilizare senzația e cam la fel. Flo al nostru l-a folosit o bună perioadă ca monitor secundar, și s-a declarat mulțumit de el în această postură, mai ales după ce a aflat prețul. Adevărul este că, pentru un profesionist care este obișnuit să lucreze pe monitoare de top, micuțul acesta de la Philips poate că nu pare cine știe ce la prima vedere. Dar impresia pe care o lasă este una cel puțin de admirație, pentru că olandezii chiar au făcut o treabă bună în acest caz, atât din punct de vedere al construcției, al calității panoului și al calibrării culorilor. 

Bineînțeles, nu lipsesc câteva funcții esențiale pentru orice monitor din 2024. Mă refer aici la tehnologii precum Flicker-Free, ce poate regla luminozitatea și reduce flicker-ul pentru o experiență mai bună de vizionare, sau SoftBlue, care este practic un alt nume pentru protecția împotriva expunerii la lumină albastră. Tehnologia aceasta este certificată de experții din industrie, deci ar trebui să stai destul de liniștit că ochii tăi vor fi protejați în timpul utilizării monitorului. În plus, mai există o funcție numită EasyRead, pentru cazurile în care ai documente sau diverse lucruri de citit, care îți oferă o experiență mai plăcută din acest punct de vedere. 

De asemenea, are și un senzor cu un nume nu foarte creativ – PowerSensor 2. E o funcție care permite monitorului să detecteze atunci când te apropii sau te îndepărtezi de ecran, și care funcționează doar cu Windows 11. Practic, aceasta face ca atât laptop-ul, cât și monitorul să se aprindă și stingă în funcție de momentele în care te afli în fața lor și să economisească astfel energie. 

Mai e o funcție bună la acest Philips, care se numește MultiView, dar care este puțin afectată de faptul că dimensiunea sa nu este totuși foarte mare. Cu MultiView poți să ai două device-uri conectate la monitor și să lucrezi pe ambele, simultan, pentru multitasking. Din nefericire, pentru că ecranul este mic, asta îți limitează destul de mult și opțiunile de multitasking în opinia mea, dar apreciez sincer simplul fapt că ai șansa să faci așa ceva pe un monitor de 27 de inchi.

Concluzia connect

Philips a creat cu modelul său B2U6903 un monitor care mi se pare perfect pentru editorii începători, sau cei care vor să aibă un astfel de device competent, bine calibrat și care să le ofere mult bang for the buck, adică o calitate foarte bună, comparativ cu prețul pe care îl achită pe el. Aș zice chiar că merge folosit și ca un al doilea monitor pentru cei mai experimentați, și tot nu vei găsi prea multe lucruri de care să te plângi. Philips are însă o gamă de monitoare destul de variată pentru domeniul de business, inclusiv modele SuperWide, curbate, deci în funcție de dorințele tale, s-ar putea să găsești ceva interesant în oferta lor oricum. 

Plusuri

  • Raport calitate-preț foarte bun.
  • Prezența Thunderbolt 4.
  • Numărul impresionant de porturi.

Minusuri

  • Dimensiunea îl face puțin greu de utilizat de unii editori.
Advert 61