Astăzi nu avem un review obișnuit, pentru că ACESTA nu este un telefon obișnuit. Așa cum Mate XT crește în dimensiuni atunci când îl despăturești, și acest review este unul foaaaarte lung. Voi încerca în acest articol să explic mai exact ce ESTE Huawei Mate XT. Este telefon, este tabletă, este ceva nou? Nu știm încă, dar hai să încercăm să aflăm!
Dacă nu ai văzut deja unboxing-ul Huawei Mate XT, îl ai în continuare pe canalul nostru de YouTube. Dacă totuși nu vrei să te uiți la clipul anterior, voi recapitula rapid ce se găsește în cutia lui Mate XT. Huawei oferă acest telefon într-un pachet exclusivist care include două încărcătoare, unul de priză și unul de mașină, două cabluri de încărcare, o husă de protecție și chiar o pereche de căști wireless FreeBuds 5.
Telefoanele tri-fold par să fie chiar mai fragile decât pliabilele de până acum
Am avut cam o săptămână să analizez dispozitivul în sine și trebuie să recunosc că sunt poate și mai impresionat decât eram inițial de construcția acestuia. Este incredibil de subțire și totuși se simte foarte bine închegat. Nu scârțâie, nu bate, nu troncăne. Cele două balamale se simt puternice, cu arcuri țeapene, care țin dispozitivul complet drept atunci când este deschis. Nu prea îmi place modulul de cameră, dar nu că ar avea un design urât, ci pentru că este mare și face un dispozitiv care este oricum gros atunci când este pliat, și mai gros. Vom vedea mai târziu însă că, pentru unii, s-ar putea ca acest compromis de design să merite.
Fiind un telefon pliabil, cutele pe ecran sunt inevitabile. Huawei știe să le ascundă cât mai bine, având deja experiență cu pliabile și cu balama spre exterior și spre interior. Totuși, atunci când pică lumina pe zonele respective, le vei vedea, chiar dacă în majoritatea cazurilor le poți ignora fără probleme. Cutele se și simt puțin la atingere, dar nu e ceva tocmai surprinzător pentru oricine a folosit un pliabil în trecut. Măcar ecranul este unul excelent, cu luminozitate bună pentru un OLED atât de mare, iar refresh rate-ul la 90 Hz este sincer mai mult decât OK. Sigur, nu este la 120 sau 144 Hz, ca pe alte telefoane, chiar și pliabile, dar niciun alt telefon nu poate să facă ce face Mate XT.
Mi se pare însă că acesta este cumva un dispozitiv al contrastelor. Pe de-o parte este cel mai subțire dispozitiv pe care l-am testat până acum atunci când este deschis, dar totodată și cel mai gros, atunci când este pliat. Acesta vine cu cel mai avansat design din piață, care se pliază de două ori și în două sensuri, dar include hardware care poate fi considerat „depășit” la interior. Este un dispozitiv „de lux”, realizat doar din materiale premium, dar pare atât de fragil întrucât am simțit că trebuie să îl menajez constant pe perioada testării.
O parte din „frica” de a-l utiliza normal vine și din faptul că Huawei nu vinde acest telefon în afara Chinei, deci dacă pățește ceva, sau chiar și dacă are un defect din fabrică, va fi greu spre imposibil să obții o reparație, contra cost sau nu. De aceea, primul meu sfat în legătură cu Mate XT este să NU îl cumperi, cel puțin nu înainte ca acesta să fie lansat oficial în Europa. Este o adevărată curiozitate, dar cel mai bine ar fi să aștepți.
Mate XT este o adevărată reușită la nivel de design, deși este primul model tri-fold din piață
Odată ce îl ai în mână însă, este greu să nu apreciezi efortul depus. Fiecare dintre cele trei secțiuni ale telefonului sunt extrem de bine construite și îmbinate. Este impresionant că toate componentele unui telefon, de la placă de bază, la baterie, difuzoare, camere, port USB și ce se mai găsește la interior au trebuit cumva înghesuite într-un corp de mai puțin de 5mm. Telefonul se simte excelent în mână, pe de-o parte datorită marginilor metalice rotunjite, dar și texturii moi a capacelor de pe spate. Fiecare secțiune este acoperită cu această piele vegană, care îți reamintește constant că ai în mână un dispozitiv scump.
Și nu ai putea oricum să uiți că îl ții în mână, întrucât este destul de greu. Cel puțin în modul complet pliat, Mate XT devine o mică cărămidă, în stilul vechilor telefoane Nokia Communicator. Este mai gros decât un telefon pliabil cu doar două secțiuni și cam la fel de greu ca unul din primele generații de acum vreo 4-5 ani.
Cred astfel că mai este puțin de lucrat și la nivel hardware. Cel mai mult mă deranjează secțiunea exterioară, care este lipită cu magneți extrem de puternici de cea de la mijloc. Nu există prea mult spațiu pentru a introduce degetul sau unghia pentru a despărți cele două jumătăți, iar atunci când tragi, trebuie să depui forță mai multă decât mi se pare mie confortabil cu un dispozitiv atât de subțire. Iar momentul în care se dezlipește de pe poziție, mișcarea este destul de „brutală”. Nu m-ar mira ca unii utilizatori să scape telefonul făcând asta. Și riscul de accidente nu se oprește aici.
Pentru că acest dispozitiv se pliază în forma literei Z, ecranul este expus permanent pe una dintre laterale. De asemenea, ecranul este acoperit cu o folie de plastic, care nu se scoate, fiind parte din display. Aceasta se poate zgâria de la contactul cu orice, inclusiv cu unghia, iar Huawei se așteaptă să purtăm un astfel de ecran fragil în buzunar, unde pot fi și particule de praf sau alte obiecte.
Husa din pachet este și ea polarizantă. Pe de-o parte, orice protecție în plus pentru un dispozitiv atât de fragil este de apreciat. Pe de altă parte, nu face mare lucru și te mai și încurcă în utilizare. Se prinde doar de secțiunea din spate, deci una dintre balamale rămâne expusă. Este bine că protejează marginea expusă atunci când este în buzunar, dar restul ecranului de la exterior se poate zgâria în continuare. Apoi, când vrei să folosești telefonul, această protecție laterală rămâne permanent atașată și este inconfortabilă în utilizare. Măcar are o funcție cu adevărat utilă: cea de suport vertical sau orizontal. Nici la asta nu este prea bună, dar măcar poți propti la nevoie telefonul pe un birou.
Mate XT dezamăgește în teste, dar experiența de utilizare este totuși bună
Nu puteam să numesc acest material un review fără câteva să includ și câteva teste de performanță. La acest capitol, Mate XT mi se pare cu adevărat dezamăgitor. Pentru un dispozitiv atât de impresionant în toate celelalte aspecte, faptul că oferă o performanță de nivel mid-range este călcâiul lui Ahile, zic eu. Sigur, poți face pe el cam orice sarcină de bază, dar cu un ecran atât de mare, parcă vrei să te joci jocuri mai avansate sau poate că odată ce dai 3000-4000 de euro pe un dispozitiv, vrei să îl folosești pentru mulți ani de acum înainte, și să nu simți că este deja depășit. Nici măcar nu poate rula până la capăt toate testele din AnTuTu, în 3DMark este limitat doar la maximum Wild Life Extreme, iar în GeekBench este de trei ori mai slab decât un flagship modern.
Bine că majoritatea jocurilor populare nu sunt foarte pretențioase și oferă opțiuni de configurare pentru multe configurații. Mate XT rulează fără probleme titluri precum Call of Duty Mobile, Asphalt Legends Unite și Genshin Impact, dar pe setări mai modeste.. nu chiar totul pe Ultra, dar mai spre medium-high, așa. Mai greu să le instalezi, că niciunul nu este disponibil pe App Gallery. Totuși, experiența de joc pe un ecran atât de mare, pe care poți oricând să îl scoți din buzunar este impresionantă. Mate XT este doar începutul dispozitivelor tri-fold, și sper să vedem alternative mai performante și disponibile pe piața noastră cât mai curând.
HarmonyOS 4.2 este doar EMUI cu alt nume, cu bune și cu rele
O întrebare pe care probabil mulți o au este legată de software: ce poți să faci cu Mate XT în România, având în vedere că rulează Harmony OS, un sistem de operare care nici nu este disponibil pe telefoane în Europa. Se pare însă că acest Harmony OS în versiunea 4.2 este în mare parte același Android cu EMUI pe care îl găsim și pe telefoanele din Europa ale companiei. Vestea bună este că toate metodele alternative de a obține aplicații de la Google funcționează și pe acest dispozitiv.
Ba chiar dacă te autentifici cu un Huawei ID românesc, magazinul App Gallery trece automat pe România și poți instala astfel toate aplicațiile pe care le cunoști deja. Gbox și MicroG funcționează la fel ca pe alte telefoane Huawei și am putut instala chiar și aplicații de streaming de filme, YouTube cu abonament Premium și cam tot ce am avut nevoie.
Pot spune că sunt impresionat în special de faptul că software-ul poate face foarte lin tranziția între cele trei moduri de utilizare. Harmony OS-ul de la Huawei reușește să convingă rapid aplicațiile să se redimensioneze după nevoi. Chiar și aplicațiile care nu au fost construite pentru dispozitive pliabile se redimensionează corect de cele mai multe ori. Desigur, mai apar și bug-uri, dar software-ul poate detecta asta și oferă o scurtătură către repornirea aplicației în dimensiunea corectă.
Totuși, sunt cam dezamăgit de faptul că Huawei nu pare că investește prea mult în extinderea capabilităților de multitasking, întrucât deși nu am mai testat un pliabil al său de câțiva ani deja, acestea sunt neschimate. Poți împărți ecranul doar în două, pe verticală, de exemplu, deși OnePlus a demonstrat deja de anul trecut că există și alte metode pentru a alătura mai multe aplicații pe un singur ecran. Există și ferestre plutitoare, dar cam atât. Ba chiar cred că pe un dispozitiv precum Mate XT, Huawei ar trebui să ofere și opțiunea unei interfețe desktop, cu ferestre și bară de scurtături în partea de jos. Poate că va face asta pe Harmony OS Next, cine știe?
Este Mate XT telefon sau tabletă? De ce nu ambele?
Și totuși, hai să revenim la întrebarea din intro. Ce este Mate XT? Deși în forma sa „finală” acesta devine o tabletă, aș spune că la bază, Huawei a construit, în continuare un telefon. Asta pentru că atunci când este pliat, arată și se comportă exact ca un smartphone obișnuit. Ba chiar unul cu o diagonală de 6,4”, nici prea mica, nici prea mare. Ai putea chiar să îl folosești cu o singură mână… dacă ai mâini mai mari. Poți folosi dispozitivul în acest mod cu toate aplicațiile obișnuite și cred că majoritatea celor care vor cumpăra un Mate XT sau un alt tri-fold în viitor îl vor folosi în acest mod cel mai des. Asta pentru că este mai rapid să răspunzi la mesaje, să citești un e-mail, sau să folosești navigația pentru navigație și chiar și social media.
Acesta poate devini un telefon pliabil, nu foarte diferit față de ceea ce am văzut deja în piață. Aș zice că acest mod va fi folosit cel mai puțin pe Mate XT, pentru că tot ce poți face mai bine în acest mod este să vezi fotografii mai mari, sau maximum să citești mai confortabil un articol, un e-mail mai lung, sau, de ce nu… o carte.
Abia atunci când deschizi complet ecranul pliabil de pe Mate XT, ești în modul „tabletă”, și poți face cam tot ceea ce te aștepți să întâlnești pe un dispozitiv cu ecran mare. Formatul widescreen mi se pare mie modul de „entertainment”, fiind excelent pentru consumul de clipuri video pe YouTube, sau filme și seriale. Sau, așa cum am arătat deja, să rulezi jocuri pe întregul ecran. Desigur, ai destul spațiu și pentru productivitate. Poți lucra confortabil cu tabelele în Excel, iar documentele sunt ușor de vizualizat și modificat pe acest ecran. Cred că un astfel de dispozitiv alături de o tastatură pliabilă ar putea deveni un dispozitiv de muncă în deplasare extrem de util.
După câteva zile de utilizare, am ajuns la concluzia că mi se pare mult mai atractiv un dispozitiv tri-fold de acest gen decât un pliabil pe formatul „standard”. Nu am reușit niciodată să mă împac cu ecranul pătrat al pliabilelor Fold, pentru că în cazurile mele cele mai dese de utilizare acelea nu sunt potrivite deloc. Plus că dacă împarți ecranul în două pe un pătrat de 8”, totul devine mult mai complicat de folosit.
Pentru mine, acel killer feature al lui Mate XT rămâne vizionarea de clipuri video pe ecranul mare. Avantajul acestui dispozitiv apare în momente în care pot apărea urgențe la serviciu. Aș putea mai degrabă să intru pe contul de pe site și să pot să rezolv ceva rapid pe un tri-fold, decât pe un smartphone obișnuit. Am încercat să fac asta în trecut de pe iPhone și este un mare chin pe un ecran tradițional să încerci editezi un articol, mai ales dacă ai de făcut lucruri mai complexe precum adăugat link-uri sau fotografii. Pe un ecran de tabletă, este complet altă poveste.
Camera lui Mate XT este cel mai surprinzător element
Am ajuns atât de departe cu review-ul și nu am atins probabil ceea ce contează, de obicei, cel mai mult la un telefon: camera foto. Fiind vorba despre un telefon Huawei, știm că slabă nu are cum să fie, dar pentru că avem de a face cu un pliabil, cu spațiu limitat la interior, nici nu poate fi chiar comparabilă cu cea a unui flagship.
Surprinzător însă, nu este tocmai departe. Avem un sistem de camere foarte avansat. Camera principală are diafragmă variabilă, așa cum vedem și pe seria Pura 70. Zoom-ul 5.5X este printre cele mai mari din piață, în timp ce ultrawide-ul se descurcă mai bine decât unele modele testate recent. Ba chiar mi se pare comparabil și cu cel de pe Pura 70 în materie de culori și detalii.
Nici nu voi critica prea mult fotografiile, pentru că atât timp cât sunt mai bune decât pe un mid-range, eu mă declara mulțumit. Imaginile cu camera principală și zoom sunt foarte bune, chiar de nivel aproape flagship din 2024. Zoom-urile intermediare 2x și 10X sunt însă cam slabe. Adevărul este că Mate XT depășește așteptările și se descurcă excelent în toate cazurile de utilizare, inclusiv în lumină slabă, unde modul nocturn de la Huawei își spune cuvântul. Pentru că este un telefon pliabil, poți face selfie-uri cu camera principală, dar și filmări în stil vlog. Păcat că la captură video nu este foarte bun. Asta este însă mai puțin important, întrucât nu cred că își va cumpăra nimeni Mate XT să se apuce de YouTube.
Este formatul tri-fold viitorul telefoanelor?
Acum că am trecut prin toate testele, hai să concluzionăm. Aș trece la un Mate XT acum? Cu siguranță nu. Deși este un dispozitiv excelent construit, se vede că este un telefon din prima generație a unui format care va continua să evolueze. Aș putea lua în considerare un astfel de dispozitiv doar după ce atinge o oarecare maturitate, atât la nivel de construcție, cât și la nivel software, cu o interfață de multitasking mai bine pusă la punct.