Samsung Galaxy Ring review – La ce te ajută un inel inteligent?

Samsung Galaxy Ring review – La ce te ajută un inel inteligent?

Scris de | 2 decembrie, 2024

Inelele inteligente nu sunt tocmai un produs nou, dar reprezintă o categorie care a crescut semnificativ în popularitate în ultimii doi ani. Văzute pe mâinile unor vedete, atât din România cât și din străinătate, gadget-uri precum Oura Ring de la Amazon sau Ring Air de la Ultrahuman au reușit să iasă în evidență, în ciuda dimensiunilor lor reduse, și să provoace curiozități. Deci, era normal ca din ce în ce mai mulți producători să arunce un ochi în direcția acestei categorii și să se gândească să vină cu soluții competitive. S-a vorbit mult despre posibilitatea ca Apple să lucreze la un astfel de device, însă compania din Cupertino pare încă foarte departe de a lansa așa ceva. Totuși, rivalul său sud-coreean, Samsung, s-a mișcat ceva mai repede și a anunțat chiar anul acesta Samsung Galaxy Ring, propria sa interpretare a inelului inteligent, care recent a ajuns și în România. Așa că, bineînțeles, l-am testat și noi să vedem ce poate. Am fost cu el prin zăpadă săptămâna trecută, mi-a înghețat mâna timp de vreo 2 ore, deci pot spune că l-am trecut prin niște cazne, și a venit momentul să vedem cum s-a descurcat.

Cutie transparentă, design simplu și ușor

Samsung Galaxy Ring vine într-o cutie de transport transparentă, care amintește foarte mult de cutiile căștilor celor de la Nothing, și care servește și ca încărcător pentru inel, iar aici remarc primul lucru pe care l-am apreciat pe durata utilizării sale – autonomia. Samsung spune că inelul oferă până la 7 zile de utilizare la o singură încărcare, și lucrul acesta se și confirmă în utilizare. Spre deosebire de alte inele inteligente care necesită încărcare la câteva zile, Galaxy Ring se descurcă mult mai bine și îți permite să îl lași la încărcat oricând dorești. În cutie vei găsi și un cablu de încărcare, fără brick-ul aferent însă, astfel că va trebui să recurgi la unul propriu pentru a încărca inelul.

Inelul are un aspect destul de simplu și ușor de asortat cu orice ținută ai avea. Pentru că da, este un lucru important și acesta, ținând cont că vorbim de un accesoriu, fie el și unul care are tehnologie la interior. Există trei variante de culoare, negru, auriu și argintiu, și noi l-am testat pe cel din urmă. Design-ul este din titan și este rezistent la apă și la zgârieturi, ceea ce înseamnă că poți să îl folosești și în medii ceva mai dure. Mărturisesc totuși că nu sunt cel mai mare fan al felului în care se simte acest inel. E parcă prea ușor și nu îmi oferă neapărat un sentiment atât de premium precum este prețul pe care îl cere, despre care vom vorbi mai târziu.

Bineînțeles, ca să folosești un astfel de inel inteligent este musai întâi să știi care este măsura ta pentru astfel de accesorii. Dacă nu o știi, Samsung îți va trimite întâi un kit de măsurare, cu inele de diferite dimensiuni, pentru a vedea care dintre ele se potrivește cel mai bine pe degetul pe care vrei să porți Galaxy Ring. E important de menționat și faptul că, deși inelul poate fi purtat pe oricare dintre cele trei degete din mijloc ale mâinii tale, Samsung recomandă să alegi să îl porți pe degetul arătător, care oferă cele mai bune rezultate, conform companiei. De asemenea, inelul are o mică linie pe exterior, care ar trebui să fie tot timpul orientată către centrul palmei, pentru măsurători cât mai corecte. Și aici am și o precizare de făcut: eu l-am purtat în mare parte a timpului pe degetul mijlociu, pentru că nu e chiar pe măsura mea, fiind făcut pe măsura lui Iulian, care are și Oura Ring și care voia să testeze și Galaxy Ring. A ajuns însă la mine, dar dacă te interesează un clip de comparație între cele două device-uri, ne poți spune în secțiunea de comentarii și îl vom pune la muncă și pe Iulian 🙂 

Ce face un inel inteligent?

Samsung Galaxy Ring funcționează cu orice device care operează Android 11 sau o versiune mai recentă, însă nu funcționează pe iOS, deci dacă ai un telefon cu măr mușcat pe spate, nu vei putea să folosești acest inel cu el. Sunt însă câteva funcții care merg doar cu telefoanele Samsung mai noi, care rulează OneUI 6.1.1 și pe care nu le vei putea folosi altfel, precum Find My Ring, care îți permite să găsești inelul în cazul în care l-ai pierdut, luându-te după semnalele sale luminoase, respectiv Double Pinch, un gest care îți permite să oprești alarma telefonului de la distanță, sau să faci o fotografie cu acesta doar atingându-ți degetul mare de cel pe care ai inelul de două ori. Find My Ring e utilă pentru că îți arată în aplicație destul de precis locația exactă a inelului, pe care îl poți găsi apoi ghidându-te după luminile sale. Din nefericire nu ai și un semnal sonor, cred că ar fi fost ceva mai util acela, dar chiar și așa nu ar trebui să ai probleme în a găsi inelul dacă l-ai pierdut.

Double Pinch e foarte fun, deși utilizările sale sunt extrem de limitate acum, și nu poți face altceva decât poze sau să oprești alarma cu el momentan. Totuși, dacă vrei să faci fotografii cu telefonul fără să setezi un timer sau să recurgi la gesturi, funcția asta ar putea fi extrem de utilă. De menționat însă că o poți folosi doar dacă o activezi înainte din aplicație.

Concret, ce îți permite Galaxy Ring să faci, nu este foarte diferit de ceea ce oferă un smartwatch, doar că e ceva mai confortabil și mai ușor de purtat pentru unii decât acel tip de device. Astfel, îl poți purta în timpul somnului pentru a obține date despre felul în care ai dormit, monitorizarea fazelor de somn și mișcările din timpul nopții. De asemenea, în fiecare dimineață primești un Energy Score, un indicator care ar trebui să îți ofere o imagine de ansamblu asupra pregătirii tale fizice pentru ziua respectivă. Acesta ia în calcul starea generală de sănătate, felul în care ai dormit, activitatea fizică pe care ai făcut-o recent și ritmul cardiac, oferindu-ți un scor final pe care îl poți lua în calcul pentru a-ți pregăti activitățile zilnice.

Senzorul optic Bio-signal îți măsoară în timp real bătăile inimii, pe care le poți vedea apoi în aplicația Samsung Health, și poate trimite și notificări în cazul în care detectează o anomalie. De asemenea, poate urmări și ciclul menstrual pentru femei, monitorizând temperatura corpului, chiar și în timpul somnului.

Pentru că vorbim de un wearable, bineînțeles că poate detecta automat atunci când faci anumite exerciții, precum alergatul sau ciclismul. Nu îți va oferi la fel de multe detalii ca un smartwatch când vine vorba de felul în care faci exercițiile, dar își face treaba suficient de bine pentru un device atât de mic și care nu este deloc greu sau deranjant.

E destul de bun la toate lucrurile acestea pe care le-am menționat, deși trebuie să ții cont neapărat de faptul că ritmul cardiac nu va fi bine măsurat dacă inelul nu stă fix pe degetul tău, și nici nu îți va măsura corect temperatura în timpul somnului. Personal, am avut probleme cu măsurarea bătăilor inimii uneori când eram în mișcare, dar cum am menționat, e foarte posibil să fie și din cauza faptului că nu e tocmai perfect pe măsura mea.

S-a și dormit cu acest inel, și putem confirma că e mai comod decât să dormi cu un ceas la mână, și îți e mult mai ușor să te obișnuiești. De fapt, mie mi se pare că aici are cel mai mare avantaj Galaxy Ring, pentru că știu foarte mulți utilizatori de smartwatch-uri care se plâng că nu pot dormi cu ceasul la mână. Inelul este însă mult mai mic, mai discret și mai puțin intruziv pe perioada somnului, astfel că ar putea fi o soluție excelentă pentru cei care vor să își monitorizeze somnul și nu au găsit până acum un wearable cu care să o facă. Pentru că Galaxy Ring este precis și în ceea ce privește somnul și oferă suficiente date cât să te mulțumească. Primești un punctaj procentual în funcție de cât dormi, recuperarea fizică pe care o ai, cea mentală și ciclurile de somn prin care treci. În plus, poți să vezi și dacă sforăi activând o funcție din aplicație. 

O aplicație simplu de utilizat

Și mai am câteva de zis despre aplicație. E foarte simplu de utilizat și extrem de intuitivă. Găsești imediat funcțiile pe care le dorești în meniu, poți să activezi sau să dezactivezi detectarea automată a antrenamentelor, poți seta să primești alerte de puls ridicat sau scăzut, poți observa și diverse aspecte precum Energy Score-ul, stresul sau un grafic cu pulsul pe care l-ai avut. Nu oferă foarte multe lucruri, dar zic eu că sunt suficiente, momentan.

Pentru o primă încercare în acest segment, Samsung a făcut o treabă bună cu Galaxy Ring. Oferă cam toate lucrurile de care ai avea nevoie de la un inel inteligent, într-un design simplu și usor de asortat cu ținute diferite. Este foarte ușor – unii ar spune chiar că este puțin prea ușor – dar bine construit și tehnologia pe care o ascunde la interior ar trebui să ajute în gestionarea mai bună a activităților tale zilnice. Samsung mai are însă de muncă la anumite aspecte – măsurarea ritmului cardiac nu este cea mai exactă mereu, deoarece trebuie să stea fix și în poziția corectă și poate și design-ul ar avea nevoie de ceva care să îl scoată mai mult în evidență. Partea bună este că, spre deosebire de rivalii din segment, Samsung nu cere un abonament lunar pentru utilizarea tuturor funcțiilor lui Galaxy Ring. Iar asta s-ar putea să conteze în contextul în care prețul nu este deloc unul mic, de 2250 de lei. Tocmai de-aceea nu pot să îți spun să alergi către primul magazin Samsung și să cumperi inelul acesta – pentru că e un preț mare, și la banii aceștia poți găsi un smartwatch care să facă mult mai multe lucruri. Însă, dacă vrei să vezi care e faza cu hype-ul legat de inelele inteligente, Samsung Galaxy Ring e un punct de start foarte bun. Te vei înțelege bine cu el, e foarte ușor de utilizat și e bine integrat în ecosistemul companiei sud-coreene.

Apropo de ecosistem, Samsung a mai lansat în ultima perioadă și un update important în ceea ce privește funcțiile sale cu inteligență artificială, Galaxy AI, care de la finalul lunii octombrie sunt disponibile și în limba română. Astfel, funcțiile de traducere și interpretare recunosc acum limba română și pot face traducere în timp real cu aceasta. Funcționează ok, deși trebuie să fii destul de aproape de interlocutor ca să fii sigur că nu înțelege greșit anumite cuvinte. Samsung încearcă să creeze un ecosistem de gadget-uri, iar Galaxy Ring se înscrie în aceeași notă. Funcții precum Quick Share permit transferul de fișiere și fotografii cu rapiditate între diferitele device-uri Samsung și alte dispozitive cu Android, iar parteneriatul companiei sud-coreene cu Google ajută la dezvoltarea uneltelor AI, precum Circle to Search, care permite căutarea oricărui element de pe ecranul telefonului prin încercuirea sa, îl știți deja, am mai vorbit despre el.

Concluzia connect

Samsung Galaxy Ring nu este un produs perfect, dar pentru o primă încercare a sud-coreenilor în acest segment, este suficient de bun cât să se bată cu alte nume deja cunoscute. Nu aș spune că le și învinge momentan, dar viitorul nu sună rău pentru Samsung în ceea ce privește inelele inteligente.

Plusuri

  • Somnul poate fi monitorizat mult mai ușor, fiind mai comod decât un smartwatch.
  • Senzorii sunt destul de preciși.
  • Posibilitatea de a testa inițial măsura potrivită.
  • Autonomie excelentă.
  • Carcasa mică și ușor de transportat.

Minusuri

  • Prețul este destul de ridicat, comparativ cu cel al smartwatch-urilor de top.
  • Design-ul e bun, dar mai are loc de creștere.
  • Gesturile sunt destul de limitate.
Advert 61

Etichete: , , , ,