Un implant neuronal ar putea fi soluția depresiei. Se testează deja în Marea Britanie

Scris de | 14 februarie, 2025
Un implant neuronal ar putea fi soluția depresiei. Se testează deja în Marea Britanie

Un implant neuronal capabil să schimbe starea de dispoziție a pacienților a intrat în faza de studiu în Marea Britanie. Dispozitivele pot avea potențialul de a ajuta pacienții cu afecțiuni precum depresia, dependența, tulburare obsesiv-convulsivă și epilepsia.

Studiu National Health Service

Un studiu NHS va încerca să stimuleze starea de spirit a pacienților folosind o interfață creier-computer care modifică direct activitatea creierului folosind ultrasunete. Dispozitivul, care este conceput pentru a fi implantat sub craniu, dar în afara creierului, cartografiază activitatea și oferă impulsuri țintite de ultrasunete pentru a „porni” grupuri de neuroni. Siguranța și tolerabilitatea acestuia vor fi testate pe aproximativ 30 de pacienți în cadrul unui studiu de 6,5 milioane de lire sterline, finanțat de Agenția de Cercetare și Invenție Avansată din Marea Britanie (Aria). În viitor, medicii speră că tehnologia ar putea revoluționa tratamentul afecțiunilor precum depresia, dependența, tulburarea obsesiv-compulsivă și epilepsia, prin reechilibrarea tiparelor perturbate ale activității creierului.

Studiul urmărește progresele rapide în tehnologia interfeței creier-computer (BCI). Compania lui Elon Musk, Neuralink, a lansat anul trecut un studiu clinic pe pacienții cu paralizie și un alt studiu restabilind comunicarea cu pacienții cu AVC prin traducerea gândurilor lor direct în vorbire. Cu toate acestea, tehnologiile ridică probleme etice semnificative în ceea ce privește proprietatea și confidențialitatea datelor, posibilitatea de îmbunătățire și riscul de neuro-discriminare, prin care datele despre creier ar putea fi utilizate pentru a evalua adecvarea unei persoane pentru angajare sau asigurare medicală.

Studiul NHS va testa un dispozitiv dezvoltat de organizația non-profit Forest Neurotech din SUA. Spre deosebire de implanturile invazive, în care electrozii sunt introduși într-o locație specifică a creierului, Forest 1 folosește ultrasunetele pentru a citi și modifica activitatea. Aria descrie dispozitivul drept „cel mai avansat BCI din lume” datorită capacității sale de a modifica activitatea în mai multe regiuni simultan.

Acest lucru extinde potențialele aplicații viitoare pentru o populație uriașă de pacienți afectați de afecțiuni precum depresia, anxietatea și epilepsia, care sunt toate afecțiunile „la nivel de circuit”, mai degrabă decât să fie localizate într-o anumită regiune a creierului.

Studiul NHS va recruta pacienți cărora, din cauza leziunilor cerebrale, li s-a îndepărtat temporar o parte a craniului pentru a reduce o acumulare critică de presiune în creier. Aceasta înseamnă că dispozitivul poate fi testat fără a fi nevoie să mai efectueze o altă intervenție chirurgicală.

Când sunt plasate sub craniu sau la persoanele cu un defect cranian, ultrasunetele pot detecta mici modificări ale fluxului sanguin pentru a produce hărți 3D ale activității creierului cu o rezoluție spațială de aproximativ 100 de ori mai mare decât o scanare RMN. Același implant poate furniza ultrasunete focalizate pentru a împinge neuronii în mod mecanic spre declanșare, oferind o modalitate de a efectua de la distanță activitatea în locații precise.

Participanții vor purta dispozitivul pe scalp la locul defectului cranian timp de două ore. Activitatea lor cerebrală va fi măsurată, iar cercetătorii vor testa dacă starea de spirit și sentimentele de motivație ale pacienților pot fi modificate în mod fiabil.

Etichete: , , ,

Sursa: The Guardian