Probabil unul dintre cele mai mari „downgrade-uri” de pe iPhone 16e este lipsa MagSafe, o funcție care pe cât de simplă este, pe atât de utilă poate fi pentru utilizatori. Posibilitatea de a „lipi” telefonul magnetic de orice suprafață metalică sau de diverse accesorii deschide calea către multe noi cazuri de utilizare, însă Apple motivează lipsa magneților într-un mod aproape „nepăsător”.
Utilizatorii de iPhone 16e „nu folosesc încărcare wireless”, spune Apple
Conform Daring Fireball, care a intrat în contact cu reprezentanți Apple, funcția MagSafe nu este în iPhone 16e, pentru că cei care sunt în „target” tind să nu folosească încărcare prin inducție deloc. Această declarație ia în calcul faptul că utilizatorii de iPhone SE, telefonul cel mai ieftin de până acum, nu obișnuiau sa folosească încărcarea wireless, dar MagSafe este mai mult decât un standard de încărcare. Accesoriile MagSafe completează experiența de încărcare, iar acestea pot varia de la atașarea unui portofel Apple Wallet pe spatele telefonului, la plasarea telefonului pe un trepied, pe un suport de mașină.
„Dar, potrivit reprezentanților Apple, majoritatea persoanelor din publicul țintă al modelului 16e își încarcă telefoanele exclusiv prin cablu. Aceștia nu folosesc deloc încărcarea inductivă, iar atunci când o fac, s-ar putea să nu le pese că modelul 16e este limitat la o viteză de încărcare Qi de doar 7,5W, în timp ce modelele mai scumpe de iPhone se încarcă prin MagSafe la 15W sau chiar 25W. Pentru mine, nu viteza mare de încărcare este cea care îmi lipsește cel mai mult, ci faptul că telefonul se aliniază magnetic la locul său.2 Cred că Apple își cunoaște mai bine decât mine publicul țintă al modelului 16e. Cititorii Daring Fireball nu fac parte din demografia acestui model; aceștia sunt mai degrabă prietenii și membrii familiei cititorilor DF.”, scrie John Gruber, autorul Daring Fireball.
De altfel, utilizatorii de iPhone SE nu au avut până acum acces la MagSafe, tehnologie care a debutat pe seria iPhone 12. SE folosea șasiul de pe iPhone 8, un model lansat cu mult înaintea debutului acestui standard de încărcare wireless. De asemenea, atât iPhone 8, cât și iPhone SE aveau încărcare wireless, iar iPhone 16e nu renunță la încărcarea wireless, dar aceasta rămâne la viteza aceea lentă de doar 7,5W.
Aceasta ar fi putut fi o oportunitate pentru a introduce MagSafe către o categorie de utilizatori care nu a avut acces la ea până acum și, în consecință, să crească vânzările de accesorii magnetice. Curios, Apple nu oferă nici măcar magneți în husele sale oficiale pentru iPhone 16e. Dacă vrei această capabilitate, va trebui să apelezi la huse de la producători independenți, așa cum vedem de multe ori și pe telefoanele cu Android.
Există însă o speranță, conform Consumer Intelligence Research Partners. Se pare că iPhone 16e ar putea da startul unei noi game de telefoane mai accesibile în portofoliul Apple. Anterior, un model SE rămânea în ofertă pentru vreo 2-3 ani, însă anul viitor s-ar putea ca 16e să fie înlocuit de 17e. Acesta ar putea fi lansat în 2026, la un an distanță de 16e. Acela ar putea veni cu un upgrade de procesor și, probabil noi îmbunătățiri. Integrarea magneților MagSafe nu ar trebui să fie deloc complicată, având în vedere că iPhone 16e folosește șasiul de iPhone 14 și 15, ambele fiind echipate cu MagSafe.