După UE, Brazilia forțează Apple să deschidă iOS-ul către alte magazine aplicații

Scris de | 7 martie, 2025
După UE, Brazilia forțează Apple să deschidă iOS-ul către alte magazine aplicații

Brazilia este următoarea regiune, după Uniunea Europeană, care obligă Apple să deschidă sistemul de operare iOS pentru a permite instalarea de aplicații din magazine alternative. Compania are acum 90 de zile pentru a implementa această decizie, dar, desigur, avocații săi deja au anunțat că vor face apel pentru a încerca să anuleze decizia, sau cel puțin pentru a o amâna cât mai mult.

Apple are trei luni să implementeze un sistem similar cu cel din Europa

Judecătorul Pablo Zuniga justifică decizia prin faptul că Apple deja a implementat astfel de funcționalități în Uniunea Europeană, unde sunt disponibile magazine alternative de aplicații și posibilitatea de a instala aplicații de pe site-uri web. Astfel, acesta consideră că în Brazilia, Apple „limitează” capabilitățile dispozitivelor și nu permite concurență loială pentru alte companii care ar dori să distribuie aplicații pe platforma iOS.

Desigur, reprezentanții Apple țin vechea „placă” cu securitatea dispozitivelor atunci când sunt întrebați despre motivele pentru care nu doresc să deschidă iOS-ul către dezvoltatori:

„Un purtător de cuvânt al Apple a declarat pentru Valor Econômico că compania „crede în piețe vibrante și competitive” și că „se confruntă cu concurență în toate segmentele și jurisdicțiile” în care operează, reafirmându-și angajamentul față de utilizatorii săi. Apple consideră că schimbările vor „afecta confidențialitatea și securitatea” utilizatorilor iOS și anunță că va face apel împotriva deciziei.” via 9to5mac

Ne apropiem de un an de când compania Apple a fost forțată de UE prin DMA (Digital Markets Act) să deschidă iOS-ul către magazine alternative, iar dispozitivele vândute și folosite în Europa nu par să fie mai vulnerabile la atacuri cibernetice decât altele. Chiar Apple este responsabilă pentru această securitate în plus, întrucât „notariază” fiecare magazin de aplicații și aplicațiile disponibile pe acestea, ceva ce nu era obligată să facă.

Google, în comparație, permite, instalarea oricărui APK din oricare sursă. Sistemul Play Protect ar putea refuza instalarea unor aplicații de tip malware cunoscute, însă altfel, ești liber să instalezi orice dorești pe propriul telefon.

Etichete: , , , ,

Sursa: 9to5mac