În încercarea de a cuceri piața chineză cu aplicațiile Meta, Mark Zuckerberg era dispus să ofere acces la datele clienților către autoritățile de la Beijing. Până la urmă acest lucru nu s-a întâmplat, aplicațiile și serviciile Meta fiind în continuare interzise în China.
Acuzații la adresa Meta
CEO-ul Mark Zuckerberg a tot vorbit despre „libertatea de exprimare” de când Donald Trump și-a preluat noul mandat la Casa Albă. Informațiile oferite de un fost angajat neagă însă ideea că compania ar refuza accesul la date al regimurilor care practică cenzura. Potrivit unui articol publicat de Washington Post, o plângere a unui fost angajat susține că Facebook a creat un sistem de cenzură a conținutului care respecta perfect cerințele Partidului Comunist Chinez într-o încercare eșuată de a opera în China.
Plângerea de 78 de pagini a fost depusă la Securities and Exchange Commission de Sarah Wynn-Williams, un fost director de politică globală care a lucrat într-o echipă care se ocupa de politica Chinei și care a părăsit compania în 2017. Potrivit mărturiei lui Wynn-Williams, obținută de Washington Post, Facebook a încercat să cucerească piața chineză în 2014, iar în acest sens a fost făcute concesii majore pentru a obține accesul la baza de utilizatori potențial masivă.
Pe parcursul tatonării relațiilor cu China, Facebook și Zuckerberg au convenit să implementeze diverse moduri care au subminat procedurile standard. Aceasta a inclus, conform lui Wynn-Williams, acceptarea de a găzdui datele utilizatorilor chinezi pe servere din China, inclusiv pentru utilizatorii din Hong Kong, care aveau anterior protecții mai puternice. Potrivit mărturiei, această concesie ar fi facilitat pentru guvernul chinez accesul la informațiile personale ale cetățenilor săi.
Wynn-Williams susține că discuțiile despre Facebook în China au început să se încingă în 2015, când compania ar fi construit un sistem de cenzură care ar detecta și elimina automat conținutul care conținea termeni restricționați. Raportul mai susține că Facebook a fost dispus să instaleze un „cenzor șef” care să supravegheze conținutul care ar apărea pe versiunea chineză a platformei sociale. Editorul respectiv putea elimina conținutul după cum credea de cuviință și avea puterea de a închide complet site-ul dacă țara ar experimenta „probleme sociale”.
Facebook a continuat să curteze China pe tot parcursul anului 2017, ba chiar a restricționat contul omului de afaceri chinez Guo Wengui, care critica guvernul chinez. Eforturile, se pare, au fost în zadar. Facebook a lansat pe ascuns aplicații sociale în China la un moment dat, dar nu au avut succes. WhatsApp a fost interzis în China în 2017, la doar câțiva ani după ce Facebook l-a cumpărat.
Oficial, Meta a respins acuzațiile, spunând că sunt lansate de un angajat concediat care se răzbună.