Procesorul Tensor G5 din modelele Pixel 10 va fi produs de TSMC, fără ajutorul Samsung. Google a ales o combinație de tehnologii interne, dar și unele furnizate de parteneri. Multe părți ale cipului sunt construite de Arm, Imagination Technologies, VeriSillicon și Synopsys. Au renunțat la codecul video proprietar „BigWave” AV1 în favoarea unei soluții standard.
Tensor G5 este în lucru
Nu este un secret pentru nimeni că viitorul Google Tensor G5 din seria Pixel 10 va fi unul special. Ultimul, Tensor G4, deși produs personalizat, a avut performanțe de mid-range și nu de flagship-uri, așa cum visează Google. Compania și-ar dorie să fie mai competitivă cu soluțiile Apple și celelalte modele de top.
Spre deosebire de cipurile actuale din serie, Tensor G5 va fi construit fără ajutorul Samsung. Știm că cipul va fi construit folosind nodul de 3nm a TSMC. Circulă deja specificațiile sale de bază, iar acum s-au aflat și o parte dintre componentele din care este realizat noul procesor, pentru a înțelege mai bine viitorul model.
Evident, cele mai importante părți ale unui SoC modern sunt procesorul și GPU-ul. După cum știam anterior, Google a optat pentru licențierea nucleelor CPU Arm Cortex, la fel ca cele utilizate în cipurile Tensor construite de Samsung. Spre deosebire de cipurile anterioare, Google a ales un nou GPU IMG DXT, înlocuind părțile grafice Arm Mali folosite până acum în Tensor.
Cipurile Tensor anterioare aveau niște componente proiectate de Google, care au fost transferate pe Tensor G5. Componenta audio este procesată pe „AoC” – „always-on compute”, un DSP audio personalizat introdus pentru prima dată în Tensorul original. Același lucru este valabil și pentru compresorul de memorie „Emerald Hill”. Un alt lucru remarcabil care a fost transferat a fost TPU-ul. Capacitățile AI sunt una dintre principalele justificări ale motivului pentru care Tensor există în primul rând, așa că nu este surprinzător că Google l-a adus și pe Tensor G5. În mod similar, DSP „GXP”, designul Google construit în jurul nucleelor licențiate Tensillica Xtensa, a fost adus la G5 pentru a ajuta la sarcini specifice, inclusiv procesarea imaginilor.
Cipurile Tensor anterioare au folosit o combinație de două codec-uri video: nucleul de codec AV1 de la Google „BigWave” și MFC (Codec Multi Format) de la Samsung pentru celelalte formate. Ar părea logic ca Google să folosească ceva construit intern, poate chiar pentru toate formatele, dar nu este cazul. În schimb, Google folosește componente de la terți pentru a gestiona toate formatele. Mai exact, nucleul folosit este WAVE677DV de la Chips&Media, specificat pentru a gestiona codificarea și decodificarea până la 4K120 în AV1, VP9, HEVC și H.264.
De asemenea, Google a decis să licențieze un controler de display de la un partener alături de un GPU 2D. Nucleul folosit este DC9000 de la VeriSilicon. Cipurile Tensor anterioare au folosit DPU Exynos complet standard în acest scop. Tensor G5 va avea un ISP complet personalizat, de la părțile front-end până la back-end.
Google Tensor G5 va ajunge în seria Pixel 10, care va fi lansată probabil în toamnă. Tot e bine că Google nu a recurs la MediaTek pentru a produce acest procesor, cum au făcut în cazul cipurilor AI.