Trump va semna astăzi „Take It Down Act”, o lege care scoate în afara legii imagini și clipuri video deepfake create din răzbunare. Ținta sunt pozele indecente sau videoclipurile cu acte sexuale postate de foști iubiți după despărțire, dar și creațiile AI pe tema asta, care au devenit tot mai răspândite. Avocații libertăților civile spun însă că legea va fi abuzată pentru a reduce la tăcere opoziția politică.
Ce spune legea deepfake
Noul document este o creație bipartizană – au lucrat la ea și democrați, dar și republicani. Legea incriminează publicarea „reprezentărilor vizuale intime fără consimțământ”, inclusiv deepfake-urile bazate pe inteligență artificială. Legea a trecut de Camera Reprezentanților din SUA în aprilie 2025, stârnind îngrijorarea susținătorilor libertății de exprimare, care consideră că anumite părți ale legii ar putea fi ușor abuzate pentru a restricționa libertatea de exprimare. Trump va semna astăzi decizia.
Take It Down Act a fost creat pentru a combate răspândirea online a imaginilor fără consimțământ, care prezintă ipostaze sexuale. Există legi care abordează această problemă la nivel de stat, iar unele platforme online au deja metode pentru a solicita eliminarea unei imagini sau a unui videoclip fără consimțământ. Această nouă lege ar stabili însă un standard federal, făcând obligatorie eliminarea postărilor și îndrumând companiile să creeze un sistem pentru solicitarea eliminării imaginilor sau videoclipurilor, sub supravegherea Comisiei Federale pentru Comerț.
Problema acestei legi, așa cum este formulată, potrivit Electronic Frontier Foundation, este că prevederea privind eliminarea „se aplică unei categorii mult mai largi de conținut decât definițiile mai restrânse ale NCII [imagini intime fără consimțământ] găsite în alte părți ale proiectului de lege”. EFF sugerează, de asemenea, că termenul scurt de 48 de ore impus de Legea privind eliminarea imaginilor înseamnă că platformele online mai mici vor elimina probabil postările atunci când primesc o plângere, în loc să verifice dacă postarea încalcă de fapt legea.
Trump și-a exprimat interesul de a profita și el de noua lege. „Și eu voi folosi acel proiect de lege, dacă nu vă deranjează. Nu există nimeni care să fie tratat mai rău decât mine online. Nimeni”, a spus Trump în timpul unei sesiuni comune a Congresului din martie. Având în vedere componența dezechilibrată a actualei FTC și interpretarea deja laxă a administrației Trump a legilor existente, nu este greu de imaginat cum ar putea fi denaturate intențiile inițiale ale legii Take It Down.