Logitech completează gama sa de produse de gaming G5 cu noua pereche de căști G522. Vorbim despre o pereche de căști pentru gaming, atât pe PC și console, cât și pentru mobil, care vine cu un design modern, funcții software avansate și un preț nici prea mare, dar nici prea mic. De altfel, gama de produse G5 pare că dorește să vină în întâmpinarea gamerilor pasionați, dar care nu au aspirații de profesioniști (pentru ei există gama G Pro).
Logitech G522 sunt ușoare, confortabile și construite să reziste
Este greu să ții minte toate denumirile produselor Logitech G, întrucât fiecare pare că a primit un număr aparent aleatoriu din trei cifre. Putem măcar înțelege că există o scară ierarhică, iar 5-ul de la început vine fix în mijlocul gamei, unde 2 pare să fie dedicat celor mai accesibile modele, iar 9 este pentru cele mai scumpe.
Astfel, nu vom găsi materiale cu adevărat premium pe Logitech G522, însă nici materialele cele mai ieftine. Este un mix. De exemplu, banda de sus este realizată dintr-un plastic moale, elastic, care pare foarte rezistent în timp și este ușor cauciucat pentru o aderență bună. Acesta nu va face însă contactul cu capul, fiind atașată o bandă textilă pentru asta. Banda poate fi ajustată pentru a fi mai largă sau mai strâmtă, pentru a putea găsi o poziție confortabilă pentru fiecare utilizator.




Materialul textil pare să fie unul de înaltă calitate, iar pe versiunea neagră, acesta are două tonuri de culoare: negru sau mov, iar orientarea culorii poate fi schimbată după preferințele utilizatorului. Există și o variantă albă a căștilor, care vine cu o bandă în culori mai deschise. Întrucât aceasta face contactul cu capul, cu siguranță se va murdări în timp, dar Logitech spune că aceasta poate fi spălată, deci nu este o problemă.
Și cupele lui G522 sunt realizate din același plastic precum banda de sus, dar acestea sunt ceva mai frumos decorate: avem câte două zone luminoase în centru, fiecare având patru zone RGB personalizabile, în spatele unui panel de plastic cu striații. Toate butoanele de control se află pe partea stângă: un slider on/off, un buton pentru schimbarea sursei (Lightspeed sau Bluetooth), o rotiță de volum care are și o bucată de plastic ieșită în relief lângă, care ajută la ghidaj, un buton „mute” pentru microfon și port-ul USB-C care poate fi folosit atât pentru redare audio pe fir, cât și pentru încărcare.




În cele din urmă, avem bureții cu spumă cu memorie. Aceștia sunt realizați special pentru a se așeza confortabil pe urechi, fără să pună presiune. Au două straturi de spumă cu memorie, una pentru izolare și pentru a acoperi urechile, iar la suprafață există un strat pentru aerisire, care să asigure utilizarea confortabilă pentru multe ore, fără presiune pe urechi. Au fost luate în calcul și purtarea de ochelari sau cercei, pentru a nu deranja. Și bureții sunt acoperiți cu un material textil moale, plăcut la atingere.
Adevărul este că toate aceste elemente compun o pereche de căști care arată bine, este ușoară, la doar 290 de grame și este confortabilă pe termen lung. Am jucat ore în șir Doom: The Dark Ages cu căștile pe urechi și au rămas confortabile pe tot parcursul utilizării.
În pachet, Logitech oferă alături de căștile G522 microfonul detașabil (care are un LED roșu care indică faptul că microfonul este oprit), un cablu USB-A la USB-C și dongle-ul USB-A Lightspeed. Astfel, aceste căști sunt realizate pentru a fi folosite la un PC pe conexiune Lightspeed, nu obligatoriu și pe laptop-uri de productivitate, care folosesc, în general, port-uri USB-C. Pentru acelea poți conecta pe fir, poți folosi un adaptor la USB-C sau Bluetooth.
Profiluri audio personalizabile prin G Hub și G Mobile
Căștile funcționează și fără software, dar dacă vrei să obții acces la toate funcțiile, va trebui să instalezi aplicația G Hub pe PC, sau G Mobile pe telefon. Aceste aplicații oferă acces la configurări pentru profilul de sunet, cu preset-uri deja realizate de Logitech, sau egalizatoare complet personalizabile. Majoritatea se vor descurca cu cele cinci profiluri standard: „implicit”, Bass Boost, Gaming, Gaming – FPS și Media. Dacă vrei, ai acces la un egalizator pe 10 frecvențe, plus un mod avansat pentru a realiza un profil audio personalizat.
Blue Vo!ce este funcția care egalizează microfonul. Pentru prima dată pe o pereche de căști de gaming din gama mid-range, Logitech se laudă cu un microfon la 48 kHz. Este același folosit pe căștile premium de la Astro și oferă calitate „broadcast”, spune Logitech. Într-adevăr sunetul înregistrat de acesta este foarte bun, cu mult peste ce găsim de obicei pe căști de gaming din gama de medie. Există de asemenea profiluri prestabilite, cât și posibilitatea de a crea un profil propriu pentru felul în care sună.



Tot în G Hub se pot configura și luminițele RGB. Personal aș prefera să le dezactivez pentru a conserva baterie. Totuși, la 30 de ore de utilizare la o singură încărcare și funcție power save, care pune căștile în stand-by atunci când nu sunt folosite o perioadă, autonomia nu este tocmai o problemă. Avantajul este că dacă oprești LED-urile poți atinge până la 70 de ore de autonomie. De fapt, în aproape o săptămână de când testez Logitech G522, nu a trebuit să le încarc deloc, ceea ce este promițător pe termen lung.
Toate setările rămân înregistrate intern pe căști, deci chiar dacă nu sunt conectate la PC-ul pe care au fost configurate, culorile LED-urilor și profilurile audio rămân. La momentul redactării acestui review, versiunea G Mobile compatibilă cu G522 nu era lansată, deci nu am putut testa decât G Hub pe PC.
G522 oferă o calitate audio bună pentru gaming, dar și pentru alte activități
Logitech se laudă cu faptul că folosește tehnologii pe care le utiliza în trecut pe modelele G Pro, precum Pro-G Audio, pe G522. Avem de a face cu două difuzoare de 40mm cu incinte izolate complet și simetrice între cele două cupe. Se pare că în trecut micile diferențe în dimensiuni și formă ale incintelor puteau să ducă la inconsistențe, în special în gaming, unde poziționarea 3D a sunetului este importantă.

Personal nu am observat niciodată astfel de diferențe, iar G522 s-au comportat la fel de bine ca alte modele de căști de la Logitech sau alți producători din ultimii câțiva ani. Deja atunci când alegi să cheltui 170 de euro pe o pereche de căști de gaming (da, atât costă și G522), te aștepți la un sunet foarte bun, cu mult peste medie. Nu este cazul să ne facem probleme în legătură cu astfel de aspecte.
Am jucat și la volum mai mic, și la volum maxim și nu am sesizat distorsiuni de sunet sau alte probleme. Sunetul este bogat, basul este puternic, iar volumul este adecvat. Adevărul este că nu este un sunet extrem de puternic, care să îți afecteze auzul, nici măcar la volum mare. Reglementările UE în acest sens au dus la o limitare a multor perechi de căști în acest sens.

Îmi amintesc în urmă cu mai bine de 10 ani că după ce ascultam la volum maxim pe anumite căști, chiar și earbuds de telefon pe fir, simțeam un țiuit în stil tinitus pentru câteva minute. Nu mai este cazul, iar sunetul redat de G522 este bine echilibrat. Profilul standard este puțin cam „plat”, dar pe cel de Gaming poți să te joci cam orice tip de joc, inclusiv FPS, în ciuda faptului că există un profil dedicat pentru acest gen. Bass Boost este mai degrabă profilul de muzică, dar și „Media” este OK.