Doi parlamentari americani au cerut vineri Departamentului Comerțului să investigheze dacă dispozitivele vândute de producătorul chinez de smartphone-uri OnePlus în Statele Unite prezintă probleme de securitate, potrivit unei scrisori accesate de Reuters. Dacă este găsită vinovată, compania ar putea primi interdicții similare cu Huawei.
Anchetă contra OnePlus în China
Parlamentarul american John Moolenaar, un republican care prezidează un comitet al Camerei Reprezentanților pentru China, și principalul oficial democrat din acest grup, Raja Krishnamoorthi, au cerut Departamentului Comerțului al SUA să ancheteze și OnePlus. Mai exact, cei doi vor să știe dacă OnePlus reprezintă un risc de securitate pentru consumatorii americani. În 2019, Huawei a fost desemnată risc de securitate și a primit restricții severe în SUA.
Cei doi oficiali americani au remarcat că marii comercianți cu amănuntul din SUA vând dispozitive OnePlus pentru utilizare în două rețele telecom din America. Legislatorii au declarat că o analiză recentă realizată de o companie comercială, furnizată comisiei, indică faptul că aceste dispozitive ar putea colecta și transmite date extinse despre utilizatori. OnePlus ar colecta inclusiv informații personale sensibile, care apoi sunt trimise către servere aflate sub jurisdicția chineză, fără consimțământul explicit al utilizatorului.
OnePlus, cu sediul în Shenzhen, nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Nici Departamentul Comerțului din SUA nu a comentat imediat.
BestBuy și Amazon vând ambele telefoane OnePlus pentru consumatorii din SUA, care operează prin intermediul rețelelor Verizon și T-Mobile, au subliniat membrii comitetului. Legislatorii au cerut departamentului să însărcineze programul său de Tehnologie și Servicii Informaționale și de Comunicații cu investigarea telefoanelor OnePlus, inclusiv pentru a determina tipurile de date ale utilizatorilor colectate de dispozitivele OnePlus fără consimțământul explicit al utilizatorului, „inclusiv potențiale transferuri de informații personale sensibile și capturi de ecran”.
În ultimii ani, Washington-ul a luat măsuri drastice împotriva companiilor telecom chineze. Au revocat autorizația filialei americane a China Telecom, invocând preocupări legate de securitatea națională. În noiembrie 2022, Comisia Federală pentru Comunicații a interzis achiziții de noi echipamente de telecomunicații de la Huawei și ZTE. Pe aceeași listă se află și echipamente de telecomunicații și supraveghere video de la Hytera, Hangzhou Hikvision Digital Technology, Zhejiang Dahua Technology.
Autoritățile americane adăugaseră și Xiaomi Corporation pe o listă neagră, însă ulterior nu s-au mai auzit comentarii pe această temă.