După ce a cumpărat divizia de smartphone-uri de la HTC în 2017, care este responsabilă acum pentru dezvoltarea de dispozitive Pixel, Google a cumpărat recent și ce mai rămăsese din HTC, adică divizia „XR”, cea care dezvolta tehnologii, dispozitive și software din zona VR, AR și XR. Aici intră, desigur, brand-ul HTC VIVE, echipa care lucrează la aceste dispozitive și licență pentru a-i folosi brevetele și alte proprietăți intelectuale (brand-ul, de exemplu). Compania HTC nu se vinde complet către Google, aceasta fiind în continuare o entitate separată.
Această tranzacție, evaluată la 250 de milioane de dolari, nu pare să fie tocmai neașteptată. Google a anunțat încă din 2023 că dezvoltă alături de Samsung un dispozitiv de realitate „mixtă” (XR), iar recent cele două companii au dezvăluit sistemul de operare Android XR și dispozitivul prototip Project Moohan. Deși aceste proiecte par că sunt într-un stadiu destul de avansat, întotdeauna este bine să primești ajutor de la cineva mai experimentat în domeniu.
Tehnologia Vive va fi folosită pentru dezvoltarea Android XR
Aici va intra în discuție echipa VIVE, pe care Google a achiziționat-o recent. HTC VIVE a fost unul dintre primele dispozitive de realitate virtuală modernă, lansat în 2015 cu suport software din partea producătorului de jocuri Valve. Cu 10 ani de experiență în domeniu, având la activ mai multe tipuri de dispozitive VR și XR, această echipa ar putea accelera dezvoltarea tehnologiilor de acest gen pentru Google. În primul rând, HTC are experiență atât în zona dispozitivelor de PC pentru entertainment, dispozitivelor profesionale pentru diverse domenii, cât și experiență în dezvoltarea de căști VR de sine stătătoare, așa cum dorește și Google să lanseze în curând.
Project Moohan de la Samsung pare să fie doar primul astfel de dispozitiv, dar Google va dori, cu siguranță, să ofere Android XR și către alte companii și, de ce nu, să creeze și dispozitive proprii, probabil sub brand-ul Pixel. Cel mai recent model de la HTC este Vive XR Elite, concurent pentru Meta Quest Pro. O versiune nouă, echipată cu software Google, ar putea deveni un nou dispozitiv Pixel XR, care să concureze în piață cu Meta Quest 3 sau Apple Vision Pro.
HTC își va păstra dreptul de a dezvolta astfel de dispozitive și tehnologii în viitor, așa cum a făcut și cu telefoanele în trecut. Cele două companii spun că explorează noi oportunități de colaborare în viitor. Din păcate, chiar dacă HTC va lansa alte modele de căști VR, s-ar putea ca acestea să aibă aceași soartă precum telefoanele de la HTC din ultimii ani. Acestea nu au avut succesul dorit, fiind lansate în foarte puține țări din Asia, cu prețuri destul de mari pentru ceea ce oferă și specificații mid-range, comune cu alte dispozitive la fel de ieftine sau chiar mai ieftine.