De mulți ani se vorbește despre intrarea ochelarilor cu realitate augmentată în mainstream, dar nimeni nu a reușit până acum să demonstreze un caz de utilizare cu adevărat util, care să fie mai simplu și mai practic decât ceva ce poți face pe telefon. Ei bine, un dezvoltator software care se joacă de ceva vreme cu cea mai recentă versiune Spectacles de la Snapchat, a demonstrat fix acest „killer app” pentru care probabil mulți și-ar cumpăra ochelari AR: ad-block în viața reală.
Un dezvoltator a creat un ad-blocker pentru ochelarii AR de la Snapchat
Stijn Spanhove, dezvoltator software la o companie din Belgia, a dezvoltat o aplicație pentru ochelarii AR Spectacles de al Snap Inc. Care permite ascunderea reclamelor pe care le vezi la tot pasul atunci când mergi pe stradă. Nu trebuie decât să îți îndrepți privirea și degetele spre reclame și acestea sunt acoperite cu un pătrat roșu. Pătratul urmărește obiectele pe care este atașat, așa că indiferent din ce unghi privești, acele reclame rămân ascunse.
Spanhove a demonstrat asta printr-un video pe contul său de pe rețeaua X, unde demonstrează blocarea reclamelor atât de pe afișe sau billboard-uri outdoor, cât și din ziare tipărite, sau de pe cutiile de alimente. Oriunde există un dreptunghi în care este afișat ceva, această aplicație poate să ascundă conținutul.
Se pare că totul este posibil datorită unor tehnologii care nu sunt dezvoltate de către Snap Inc. Creatorul Snapchat a creat acești ochelari și sistemul de operare, dar aplicația lui Stijn Spanhove folosește Gemini de la Google pentru a detecta și bloca reclamele. Asta înseamnă că este totuși necesară o conexiune la internet pentru a funcționa.
Spanhove spune că aplicația este într-un stadiu experimental, și nu oferă detalii despre o posibilă lansare, însă este ușor să ne imaginăm cum mai mulți dezvoltatori vor lansa propriile variații de ad-blockers pentru ochelari AR odată ce aceștia vor fi lansați pe piață.
Momentan, Spectacles 5 sunt disponibili doar pentru dezvoltatori și doar pe bază de abonament. Costă 100 de dolari pe lună pentru a avea acces la acești ochelari. Companii precum Meta și alte câteva lucrează de zor la soluții comparabile, însă momentan nu există niciun produs comercial cu adevărat funcțional. Soluțiile de la Xreal și alți producători sunt mari și nu pot fi purtate pe post de ochelari obișnuiți, fiind bazate pe ecrane secundare poziționate în spatele lentilelor.