Fairphone 6 este cel mai ușor de reparat telefon, conform iFixit: nota 10/10

Scris de | 4 iulie, 2025
Fairphone 6 este cel mai ușor de reparat telefon, conform iFixit: nota 10/10

Fairphone 6, cea mai nouă versiune a gamei de telefoane care se laudă cu un nivel ridicat de reparabilitate și sustenabilitate, a primit un scor „perfect” din partea iFixit. Se pare că în ciuda faptului că este un telefon mai redus în dimensiuni decât modelele anterioare, acesta vine cu îmbunătățiri la nivelul modurlarității construcției și ușurinței cu care componentele sale pot fi înlocuite.

Fairphone 6 poate fi dezasamblat și asamblat la loc folosind o singură șurubelniță

Cel mai mare avantaj ala acestui telefon și motivul pentru care a primit un scor atât de mare este faptul că nu ai nevoie decât de o singură unealtă pentru a-l dezasambla complet. Toate componentele sunt prinse între ele cu șuruburi cu cap Torx T5, deci folosind o singură șurubelniță, totul poate fi desfăcut. Iar procesul este unul destul de rapid. Pentru a schimba bateria de pe Fairphone 6, de exemplu, nu trebuie decât să faci o operațiune care durează în jur de două minute.

Pe modelele anterioare de Fairphone, bateriile erau și mai ușor de schimbat, fiind pe formatul „clasic” cu pini, dar noua baterie este puțin mai modernă și necesită șuruburi pentru a fi bine fixată în carcasă. Mai mult, singurul lipici care se găsește la interior este pe placa de bază, care este lipită. Această operațiune nu este recomandată pentru înlocuire acasă, dar este posibilă dacă ai puțină răbdare și uneltele necesare.

Poți înlocui în schimb totul, de la port-ul USB, la camerele foto, butoanele și orice altceva mai se găsește la interior, inclusiv capacul de pe spate, care poate fi „personalizat” cu diverse accesorii, precum un portofel, sau agățătoare, care sunt vândute de către Fairphone direct.

Deși se desface ușor și nu are paneluri lipite, telefonul nu renunță complet la rezistența la apă și praf. Este certificat la standardul IP55, adică rezistă destul de bine la praf și chiar și la stropi de apă. Nu este însă recomandat pentru scufundări, dar garniturile de cauciuc ar trebui să îl facă destul de rezistent la majoritatea accidentelor.

Singura problemă care rămâne în cazul lui Fairphone 6 este prețul. Da, este un telefon ușor de reparat, dar este construit din materiale nu tocmai „premium”, iar la interior are specificații doar de mid-range: Snapdragon 7s Gen 3, un port USB-C cu viteză USB2.0, ecran de 6,3” la 120 Hz (LTPO) și un sistem cu două camere destul de modest. Toate acestea costă 599 euro, un preț la care poți găsi multe alte telefoane mai capabile. Acelea însă nu au piese ușor de găsit, nu sunt la fel de ușor de reparat și probabil că în câțiva ani vor rămâne fără suport software, pe când Fairphone 6 vine cu promisiunea unui suport pe termen lung, cât și un sistem de operare orientat către confidențialitatea datelor, /e/OS.

Etichete: , , ,