Rog Strix Scar 18

Studiu: utilizatorii de AI încep să vorbească la fel ca ChatGPT

Scris de | 15 iulie, 2025
Studiu: utilizatorii de AI încep să vorbească la fel ca ChatGPT

Un studiu recent realizat de Max Planck Institute for Human Development din Germania arată că expresiile și stilul caracteristice ChatGPT (denumite ironic „GPT‑words”) au început să se infiltreze în limbajul verbal al oamenilor, punând în evidență o influență AI inversă: oamenii adoptă modul de a vorbi al AI-ului, nu neapărat invers.

După lansarea ChatGPT, multe cuvinte au crescut în popularitate în conținutul online

Cercetătorii au urmărit frecvența utilizării unor termeni în limba engleză precum „delve”, „meticulous”, „realm”, „swift”, „inquiry”, „bolster”, „comprehend” și altele, în peste 360.000 de clipuri video de pe YouTube și 771.000 podcast-uri, comparând perioadele pre- și post-apariția chatbot-ului ChatGPT de la OpenAI (noiembrie 2022). Rezultatul a fost că utilizarea acestor cuvinte a crescut cu până la 51 % după lansarea ChatGPT.

Studiul sugerează existența unui „feedback cultural”: AI-ul preia modelele de limbaj uman și le reintroduce în cultura verbală prin interacțiunea utilizatorilor cu ChatGPT. Astfel, oamenii își schimbă limbajul subconștient pentru a suna mai „cunoscători” sau coerenți, similar unui model artificial. Acest lucru a fost anterior observat în scris, dar acum se extinde și în vorbire.

„Tiparele care sunt stocate în tehnologia AI par să fie transmise înapoi către mintea umană,” spune Levin Brinkmann, coautor al studiului pentru Scientific American.

„Este firesc ca oamenii să se imite unii pe alții, dar nu îi imităm în mod egal pe toți cei din jurul nostru,” explică Brinkmann. „Suntem mai predispuși să copiem ceea ce face altcineva dacă îl percepem ca fiind cunoscător sau important.”

În plus, studiul avertizează că impactul nu se limitează la cuvinte, ci afectează și tonul discursului. Acesta este mai structurat, mai neutru din punct de vedere emoțional, și poate eroda semnalele de autenticitate, vulnerabilitate și similitudine culturală care definesc comunicarea umană. Cumva, se pierde identitatea personală, cu un discurs lipsit de ezitări, regionalisme și diferite expresii naturale, în favoarea unuia mai eficient, dar mai robotic .

Cercetătorii de la Max Planck avertizează asupra unui viitor în care vom comunica uniformizat, pierzând diversitatea lingvistică și stilul personal. Totuși, există și o reacție emergentă: o conștientizare crescută a faptului că ceva „parcă este făcut de AI” și dorința unora de a-și regăsi originalitatea și imperfecțiunea în limbaj.

Studiul a fost publicat pe arXiv, dar nu a fost încă verificat de alți oameni de știință. A folosit date de la modele ChatGPT-4, 3.5 Turbo, 4 Turbo și 4o. Probabil că noi cuvinte „AI” vor pătrunde în discursul public al oamenilor odată cu lansarea de noi modele.

Rog Strix Scar 18

Etichete: , ,

Sursa: Scientific American