Meta nu semnează Codul de Bune Practici în Inteligență Artificială al UE

Scris de | 21 iulie, 2025
Meta nu semnează Codul de Bune Practici în Inteligență Artificială al UE

În timp ce unele companii se angajează de bunăvoie să respecte legislația UE, altele se luptă cu toate armele să evite reglementările europene. Meta AI a refuzat să semneze codul de bune practici pentru domeniul Inteligenței Artificiale din Uniunea Europeană. Desigur, compania nu este mulțumită de felul în care Europa dorește să controleze companiile care furnizează servicii AI, citând „incertitudini legale”, cât și „măsuri care depășesc limitele domeniului AI”.

Meta se împotrivește „bunelor practici” în AI

Joe Kaplan, Chief Global Affairs Officer al Meta, a anunțat refuzul companiei de a semna Codul pe contul său de LinkedIn:

„Europa merge pe o cale greșită în privința inteligenței artificiale. Am analizat cu atenție Codul de bune practici al Comisiei Europene pentru modelele de inteligență artificială cu scop general (GPAI), iar Meta nu îl va semna. Acest Cod introduce o serie de incertitudini juridice pentru dezvoltatorii de modele, precum și măsuri care depășesc cu mult domeniul de aplicare al AI Act.

Companii și factori de decizie din întreaga Europă s-au pronunțat împotriva acestei reglementări. La începutul acestei luni, peste 40 dintre cele mai mari companii europene au semnat o scrisoare prin care solicită Comisiei să „oprească ceasul” în implementarea ei. Împărtășim preocupările exprimate de aceste companii, conform cărora această exagerare va încetini dezvoltarea și implementarea modelelor AI de vârf în Europa și va bloca companiile europene care doresc să își construiască afaceri bazate pe acestea.”

Acest refuz vine simultan cu anunțarea regulamentului pentru furnizorii de servicii AI din UE, care va intra în vigoare pe 2 august. Acesta vizează companii precum Meta, OpenAI, Anthropic și Google, desemnați drept „furnizori de modele AI cu scop general cu grad de risc sistemic”. Companiile au până pe 2 august 2027 timp să se conformeze acestui regulament. Este o situație similară cu DMA (Digital Markets Act), care reglementa companiile de tip „gatekeeper” din mediul online.

Desigur, toate companiile americane (și nu numai) care oferă servicii AI încearcă să blocheze reglementările din UE, citând împiedicarea inovației. Desigur, problemele reale sunt altele, legate în special de drepturile de autor asupra conținutului folosit pentru antrenarea inteligențelor artificiale.

„Aceste obligații includ furnizarea de informații către dezvoltatorii de sisteme AI care intenționează să integreze modelul în propriile lor sisteme AI și implementarea unei politici pentru respectarea legislației europene privind drepturile de autor. În plus, furnizorii celor mai avansate sau mai impactante modele de inteligență artificială cu scop general, respectiv cele care prezintă riscuri sistemice, sunt supuși unor obligații suplimentare de evaluare și reducere a acestor riscuri sistemice. Riscurile sistemice includ riscuri pentru drepturile fundamentale și siguranță, precum și riscuri legate de pierderea controlului asupra modelului.”, a comunicat Uniunea Europeană în cadrul unui articol care detaliază următorii pași în implementarea acestui regulament.

Etichete: , , , ,

Sursa: via TechCrunch