Muzeul de telefoane: Așa arată strămoșii smartphone-ului

Scris de | 21 martie, 2023

Cea mai importantă colecție de telefoane istorice din România se află la Muzeul Județean Buzău, într-o colecție dedicată telefoanelor. Găsiți acolo o serie întreagă de telefoane încă funcționale și care te poartă prin ultimii 130 de ani de telecomunicații ca să vedeți exact cum s-a schimbat viața noastră în materie de tehnologie. Toate telefoanele sunt funcționale, iar trei dintre ele fac parte din categoria tezaur.

Colecția a fost o donație privată pentru acest muzeu și este alcătuită din aproximativ 400 de telefoane. Dintre cele care fac parte din tezaurul național este și un Ericson de la 1891, funcțional și el, dar și un telefon artizanal din România, achiziționat de la secretara lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

Ce este și mai interesant este că, la acea vreme, telefonul avea funcție de apel în așteptare, așa cum găsim și astăzi pe telefoanele noastre. Astfel de telefoane se găseau doar în sediile CC-urilor. Există la Muzeul Județean Buzău și o mică colecție de telefoane mobile. Am regăsit aici printre modele un banana phone, dar și câteva modele emblematice de la Motorola, Nokia sau Bosch.

Mulțumim Daniel Costache, directorul general al Muzeul Județean Buzău, pentru deschidere și tur.

Materialul a fost prezentat în Doza de IT, cea mai nouă emisiune de tehnologie de pe TVR 1 și care poate fi urmărită în fiecare sâmbăta de la ora 12:00.

Etichete: , , ,