Noul iPhone 4S: Realitate Vs Aşteptări

Scris de | 5 octombrie, 2011
Noul iPhone 4S: Realitate Vs Aşteptări

Evenimentul Apple de pe 4 octombrie s-a încheiat, lăsând în urmă un gust amărui, chiar dacă compania din Cupertino a lansat un nou iPhone, denumit iPhone 4S. De ce un gust amărui? Pentru că după un an şi jumătate şi suficiente zvonuri cât să înconjori planeta de câteva ori, dacă le-ai printa pe hârtie, Apple a lansat un simplu upgrade. Un upgrade major, însă nu tu design curbat, NFC sau 4G.

Design

Este totuşi incredibil cât de departe de adevăr au fost majoritatea zvonurilor. Toată lumea vedea un telefon cu ecran curbat şi mai mare de 3.5 inchi, cu o construcţie futuristă şi funcţii revoluţionare. Iar carcasele mari, care apăruseră pe piaţă acum câteva săptămâni păreau să suporte zvonurile, la fel ca şi faptul că Apple achiziţionase o serie de echipamente care prelucrează sticla. Se pare că totul a fost însă o mare perdea de fum, pentru că iPhone 4S arată aproape identic cu iPhone 4.

Singura inovaţie în materie de design, este adăugarea unei a doua fante în partea superioară, în proximitatea camerei.

Un ecran mai mare era dorit de o mare parte dintre utilizatori, mai ales că trendul display-urilor de peste 4 inchi este în creştere. Nimeni nu ar fi dorit probabil un ecran spre 5 inchi, ca al lui Galaxy Note, însă 4 inchi este o dimensiune care nu afectează portabilitatea şi manevrabilitatea însă oferă beneficii serioase în web browsing sau în gaming.

Hardware

La capitolul hardware, lucrurile se schimbă. Însă nimic care să ne lase cu gura căscată. iPhone 4S oferă un procesor rapid, denumit A5, un dual core cel mai probabil la 1GHz care promite performanţe mult superioare faţă de iPhone 4. Chip-ul A5 străluceşte în principal pe partea grafică, deschizând calea unei noi generaţii de jocuri.

Concurenţa soseşte însă cu procesoare dual core la 1.5 GHz, iar producătorii de chip-uri au anunţat deja procesoare quad core.

O inovaţie este totuşi construcţia antenei, care permite trecerea inteligentă între tipul de reţele mobile, pentru o mai bună recepţie, precum şi suportul simultan pentru GSM şi CDMA.

Camera

Aici aşteptările s-au apropiat extrem de mult de realitate. iPhone 4S oferă un upgrade important camerei deja excelenta a lui iPhone 4. Noua cameră promite performanţe excelente în condiţii de iluminare slabă (călcâiul lui Ahile pentru camerele de telefon) graţie senzorului CMOS cu iluminare din spate şi a diafragmei f/2.4. Senzorul are o rezoluţie crescută, de 8 megapixeli ce permite rezoluţii de 3264 x 2448 pixeli.

Alte inovaţii sunt filtrul IR hibrid, care îmbunătăţeşte redarea culorilor, zero întârziere la declanşare, permiţând surprinderea precisă a acţiunii, posibilitatea de a înregistra video 1080p, cu stabilizare de imagine, bliţul LED modificat şi funcţia de face detection mai performantă. Chipul A5 a lui iPhone 4S permite şi un autofocus mai bun şi un white balance cu peste 26% mai precis.

Pentru un plus de funcţionalitate, camera poate fi de acum accesată direct din lock screen.

Asistentul personal Siri

Sistemul denumit Siri, prezent doar pe iPhone 4S îţi permite să efectuezi diferite comenzi pe smartphone cu ajutorul vocii.  Asistentul personal Siri e întotdeauna la dispoziţia ta, gata să-ţi răspundă la toate comenzile. Spre exemplu, dacă vrei să îţi setezi alarma la o anumită oră, tot ce trebuie să faci este să spui: „Setează alarma pentru ora 16:00” şi Siri se va ocupa de restul. La fel poţi să-i ceri să redea piesa favorită, să trimită un mesaj, să caute un restaurat în apropiere; practic, aproape toate comenzile pe care le poţi face pe un smartphone. Rămâne de văzut însă câţi vor folosi Siri zilnic.

Sistemul de operare, la fel ca şi serviciul iCloud nu sunt o surpriză pentru nimeni, iOS 5 fiind deja prezentat de Apple, cu toate funcţiile sale speciale cum ar fi Newstand sau sistemul de notificări. Ambele sunt adiţii binevenite.

A meritat aşteptarea? Probabil că nu, însă în ciuda faptului că Apple nu a lansat iPhone 5, iPhone 4S este totuşi un smartphone solid, cu o cameră impresionantă, hardware puternic şi cu un sistem de operare cu o multitudine de noi funcţii.

Etichete: , , , ,