Samsung Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge: Primele impresii cu cele două telefoane

Scris de | 4 martie, 2015
Samsung Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge: Primele impresii cu cele două telefoane

Într-un eveniment de presă care a debutat înaintea celebrului târg tehnologic Mobile Web Congress, Samsung a anunțat lansarea celor mai noi flagship-uri, Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge. connect a luat parte la evenimentul de presă Samsung Unpacked, a trecut pe la stand pentru o primă impresie și vă va oferi o scurtă prezentare a celor mai noi modele Samsung. Terminalele sunt așteptate să ajungă în România începând cu a doua jumătate a lunii aprilie.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-2289

Chiar dacă Samsung nu a înregistrat în ultimul an cele mai bune vânzări pentru modelul Samsung Galaxy S5, compania se va lupta și în acest an pentru a câștiga coroana pentru cel mai bun dispozitiv al anului. Ceilalți participanți sunt, cu siguranță, rivalii de la LG, Sony sau HTC, dar și iminentul Apple, care a înregistrat vânzări record pentru cele mai noi modele iPhone și care va mai introduce pe piață noi telefoane tocmai în toamna acestui an.

Iar pentru a câștiga acest titlu, Samsung au fost nevoiți să scoată artileria grea și după câteva modele adaptate cerințelor actuale de design, cu inserții metalice pe margine (Galaxy Alpha, Note 4) și design unibody din aluminiu (modelele din familia Galaxy A), cele mai noi telefoane inteligente de la Samsung, Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge, adoptă o nouă înfățișare, dar și o serie de caracteristici care ar trebui să atragă publicul.

Design

Am numit noile dispozitive Samsung drept cele mai frumoase telefoane cu Android, iar asta ar putea fi o afirmație dificilă în fața criticilor noilor dispozitive, dar designul este o chestie subiectivă și nu mă aștept ca toată lumea să fie de acord cu asta.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-2601

Ca să înțelegeți opinia mea în ce privește noile telefoane Samsung, trebuie să menționez că mi-a plăcut foarte mult primul model HTC One M7, dar M8, cu tot metalul său, nu a reușit să mă mai impresioneze, în timp ce M9 este doar o ușoară evoluție față de generația anterioară. Compar cu HTC pentru că acesta este unul dintre cele mai lăudate dispozitive cu Android la capitolul design din ultimii ani. Galaxy S6 a reparat din neajunsurile modelului Galaxy S5 prin înlocuirea plasticului cu sticlă protejată de Gorilla Glass 4, iar rezultatul este un dispozitiv unibody, cu un design plăcut și cu o ergonomie bună. Toate astea sunt acompaniate de alte caracteristici care fac telefonul unul dintre cele mai bune de pe piață la această oră. Amintim pe scurt de cameră, noul procesor, serviciul de plăți, senzorul de amprentă sau chiar și încărcarea wireless.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-1717

Samsung Galaxy S6 are o grosime de 6.8 mm și o greutate de numai 138 de grame, iar ecranul de 5.1 inchi afișează imagini la o rezoluție Quad HD și din spatele unei protecții Gorilla Glass 4. Cadrul de rezistență din jurul telefonului este realizat din aluminiu, cu butonul Power și slotul pentru SIM pe dreapta, cele de volum pe stânga, un senzor IR pe muchia superioară și port USB, jack căști și difuzor pe marginea de jos.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-1665

Noua adaptare de design, cu sticlă pe cele două părți și aluminiu pe margini, se simte foarte bine în mână. Prima noastră experiență ne-a demonstrat că Samsung se adaptează criticilor venite pentru modelele care erau realizate doar din policarbonat. Cele două terminale sunt premium prin construcție, iar față de generația anterioară, care utiliza un plastic cu textură ușor cauciucată cu imitația unei mingii de golf, este o diferență majoră, clar spre mai bine.

Samsung Galaxy S6 Edge

Deși toate zvonurile indicau că sud coreeni vor anunța un nou smartphone cu display curbat pe ambele margini, rezultatul a ieșit mai bine decât s-a așteptat toată lumea și la prima vedere pasionații sunt mai încântați de versiunea Galaxy S6 Edge decât de S6-le original. Și asta nu este neapărat un lucru rău.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-1457

Galaxy S6 Edge vine după încercarea care s-a numit Galaxy Note Edge și Samsung lansează în acest fel o nouă nișă și are tot timpul să inoveze până când alți producători vor avea resursele și puterea să scoată pe piață un astfel de model. Momentan, S6 Edge vine cu aceleași componente ca și fratele său, Galaxy S6, cu ușoare modificări la greutate, grosime și baterie.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-2133

Zona curbată va clipi atunci când se vor primi notificări și poți activa o serie de scurtături dacă dorești. De exemplu, printr-un swype în partea din dreapta a zonei curbate poți seta unele contacte favorite și fiecărui contact să îi atribui o culoare, iar atunci când telefonul este amplasat pe o masă cu ecranul în jos și veți primi un apel de la unul dintre numerele preferate veți putea recunoaște apelantul fără a fi necesar să ridicați telefonul. Până la implementarea unor noi opțiuni și widgeturi care să lucreze cu cele două margini curbate, se va afișa conținut normal (ca și cum ecranul ar fi plat) și este doar o chestie estetică, care arată bine și este altceva prin comparație cu restul smartphone-urilor existente.

Performanțe și caracteristici

Samsung a renunțat la parteneriatul cu Qualcomm pentru cele mai noi dispozitive, iar din primele teste lucrurile par să se miște bine. La propriu. Motorizarea este asigurată cu ajutorul unui procesor Exynos 7420 format din două procesoare quad-core, un Cortex A-53 la 1.5 GHz și un Cortex-A57 care urcă până la o frecvenă de 2.1 GHz. Într-un test realizat cu Antutu, Samsung Galaxy S6 a obținut un scor de 58.268 puncte, iar Galaxy S6 Edge a ajuns până la 67.548 puncte. Rezultatele excelente se datorează procesorului realizat în procesor de fabricație pe 14 nm, care este cu 30% mai bun, memoriei RAM DDR4 și soluției de stocare UFS 2.0.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-2497

Rămâne de văzut cât de puternice sunt noile modele Samsung, iar de asta nu ne putem da seama decât după o perioadă de testare mai îndelungată în care să facem teste amănunțite.La prima vedere, noile telefoane se mișcă extrem de fluid, dar nu este un lucru pe care nu l-am fi așteptat de la modele flagship și rămâne de văzut cum se va descurca în operațiunile multitasking, la rularea unor aplicații mai solicitante și în jocurile cu grafică 3D sofisticată.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-1717

Continuând pe filiera specificațiilor tehnice putem aminti și de elemente care nu vor mulțumi o serie de utilizatori. Bateria care nu se mai înlocuiește atât de ușor și stocarea suplimentară prin microSD, care a dispărut de pe noile modele lansate. Dacă pentru baterie era categoric că dacă se va opta pentru aluminiu sau sticlă se va merge pe un model unibody și implicit nu va mai exista acces facil la înlocuirea bateriei, lipsa unui slot microSD te va forța să alegi o versiune cu stocare internă mai mare. Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge vin în versiune de 32, 64 sau 128 de GB.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-417

Cele două modele Samsung au ecrane cu diagonală de 5.1 inchi și rezoluție 2560 x 1440 pixeli, protejate cu un strat de sticlă Corning Gorilla Glass 4, iar densitatea a pixelilor este de 577 ppi. Este cu siguranță unul dintre cele mai sharp ecrane de pe piață și tehnologia Super Amoled oferă culori extrem de luminoase, ceea ce îl face mai lizibil în lumina directă a soarelui.

Pentru autonomie, Galaxy S6 este echipat cu o baterie de 2.550 mAh și Galaxy S6 Edge cu una de 2.600 mAh, în timp ce Galaxy S5 avea o baterie de 2.800 mAh. Samsung se bazează pe optimizările efectuate pentru a depăși la capitolul autonomie vechiul model, iar procesorul fabricat pe 14 nm s-ar putea să fie de ajutor. De asemenea, dispune de tehnologie Fast Charging și Wireless Charging.

Cameră

În ce privește camera, s-a păstrat un senzor foto de 16 megapixeli, dar care a cunoscut îmbunătățiri majore și din primele testări de la fața locului s-a comportat foarte bine și din comparații cu alte modele high-end de la producători se cunoaște îmbunătățirea. Samsung nu s-a ferit să o compare cu camera de pe iPhone 6 și să laude noile performanțe, dar asta vom putea specifica clar după ce vom face mai multe teste.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-625Îmbunătățirea ar veni de la diafragma f1.9, sistemul de stabilizare și de la optimizarea software. Vedeți mai jos câteva cadre direct de la evenimentul Unpacked, dar condițiile nu sunt cele mai ideale.

Samsung Pay și alte caracteristici software

Ca un răspuns la serviciul de plăți Apple și pentru a veni în ajutorul băncilor, care încearcă deja soluții proprii, Samsung a anunțat Samsung Pay, un serviciu de plăți care va utiliza NFC și MST (Magnetic Secure Transmission) pentru a face compatibile aproape toate POS-urile pentru plăți.  Datele nu rămân stocate pe nici un server și nici în telefonul Samsung și funcționează împreună cu Visa, Mastercard, American Express și alți furnizori.

Deși nu s-a vorbit prea mult în prezentare oficială prea multe despre asta, noua amprentă digitală de pe Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge nu mai necesită trecerea degetului peste butonul fizic Home (prin swype) ci este nevoie doar de plasarea degetului pe buton pentru a debloca ecranul. Acesta a fost unul dintre problemele senzorului de amprente implementat de Samsung anul trecut pentru că trecerea degetului peste buton nu se face de fiecare dată similar. Totodată, senzorul de puls de pe spate este la nivelul capacului și va oferi rezultate mai bune.

Samsung-Galaxy-S6-Unpacked-989

Cele două smartphone-uri rulează acum sistemul de operare Android 5.0 Lollipop, iar elementele interfeței Touchwiz au fost adaptate pentru Material Design, cu culori plate și vii, renunțarea la iconițe pentru text etc. În același timp, Samsung a renunțat la cea mai mare parte dintre aplicațiile nefolositoare și a realizat un parteneriat cu Microsoft pentru câteva aplicații utile (OneDrive, OneNote, Skype). Parteneriatul cu Microsoft și preinstalarea aplicației OneDrive va aduce noilor utiliatori un spațiu de 115 GB pentru stocarea fișierelor în serviciul de cloud OneDrive pentru o perioadă de 2 ani.

Concluzii

Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge sunt cele mai frumoase telefoane lansate de Samsung până acum și nu m-as hazarda să spun că mi se par cele mai frumoase telefoane cu Android. În combinație cu camera foto, noul procesor Exynos și serviciile și senzorii integrați, le propulseză în pole position pentru a căștiga coroana pentru cele mai bune modele ale anului. Dar suntem de abia la început și până la sfârșitul anului se vor mai anunța și altele modele. Vom reveni cu un review amănunțit în momentul în care ele vor fi disponibile pe piața din România.

Mai multe imagini cu cele două modele pot fi văzute pe pagina noastră de Facebook.

Etichete: , , , , , , , ,