Smartphone pentru toată lumea

Scris de | 27 octombrie, 2010
Smartphone pentru toată lumea

Nu faci parte din trupa de fani iPhone? Există şi pentru tine ceva – patru smartphone-uri pentru orice tip de preferinţe personale sau buget, două cu touchscreen şi două cu tastatură suplimentară.

La ora actuală lider pe piaţă este Android, cel puţin în ceea ce priveşte apariţia de noi modele. Trei dintre cele patru smartphone-uri testate lucrează cu Android. În plus, modelele exclusiv touchscreen atrag atenţia datorită displayurilor, precum Galaxy S de la Samsung, ce domină prin excelentul său display super AMOLED, în timp ce alte modele precum Wildfire de la HTC, au dimensiuni compacte şi sunt optimizate pentru reţelele sociale. Numai Sony Ericsson X10 mini pro, echipat tot cu Android, oferă suplimentar o tastatură, ceea ce simplifică considerabil operarea aparatului. Cel de-al doilea candidat cu tastatură tip maşină de scris provine tot de le Sony Ericsson; dar Xperia X2 funcţionează cu Windows Mobile. În testul connect am vrut să descoperim cât de bune sunt cele patru modele la capitolele tastatură, touchscreen şi dotare.

Samsung Galaxy S I9000
În vara anului 2010, perioada în care s-a desfăşurat Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, Samsung a reuşit un hattrick perfect prin modelele sale Android. Galaxy S este cel de-al treilea smartphone sud-coreean ce foloseşte sistemul de operare de la Google. După apariţia primului Galaxy, în urmă cu un an, a apărut Galaxy Spica la începutul anului 2010 – ambele modele aveau display de 3,2 inchi, funcţionau cu versiunea depăşită Cupcake 1.5 şi obţineau valori medii în testul de laborator. Galaxy S este însă un model care vrea să se impună în regiunea superioară a clasamentului pentru smartphone-uri. Are cu ce să facă asta?

Ca şi cum te-ai uita pe geam
Samsung nu a lăsat nimic la voia întâmplării şi şi-a echipat noul star cu un display impresionant cu dimensiuni de 4 inchi şi cu sistemul de operare Android în versiunea 2.1. Punctul forte al modelului este însă displayul uriaş, cu LED-urile sale ultra-luminoase. Tehnologia inovativă, denumită de Samsung Super AMOLED, aduce trei avantaje decisive pentru un model echipat cu acest tip de display: forme plate, culori strălucitoare şi consum redus de energie. Ultima caracteristică amintită poate fi măsurată exact în laborator: în funcţionarea mixtă alcătuită din telefonie, email şi navigaţie online, şi eventual câteva jocuri, acumulatorul de 1556 mAh oferă 6,5 ore de autonomie la o luminozitate a displayului de 30 cd/m² – o valoare remarcabilă pentru un smartphone. În plus, displayul se transformă într-un punct central de atracţie la redarea fotografiilor şi a materialelor video HD, căci culorile sunt intense şi strălucitoare, iar rata de contrast foarte bună. De asemenea, textele apar clar, motiv pentru care modelul este perfect pentru utilizarea internetului mobil. Ecranul, la dimensiunile unui pachet de ţigări, afişează conţinuturi la o rezoluţie de 480 x 800 pixeli; în plus, conţinuturile sunt bine sistematizate şi uşor de operat datorită funcţiei multi-touch. Totodată, browserul web poate reda conţinuturi Flash, bloca pop-up-uri şi administra mai multe ferestre deschise – totul fără niciun moment enervant de întârziere sau blocare.

HTC Wildfire
Reţelele sociale sunt de mult timp integrate în lumea telefoniei mobile – ceea ce este normal de altfel. Căci cercul virtual de prieteni se întreţine chiar şi atunci când te afli pe drum – mai ales că poţi oferi şi imagini şi video. Totodată utilizatorii de reţele sociale precum Facebook & co. vor să aibă permanent sub priviri, chiar şi mobil, update-urile privind statusul prietenilor virtuali.

Trei dintr-o lovitură
HTC Wildfire, al cărui nume a fost ales de către comunitatea Facebook HTC, se concentrează în primul rând asupra acestui aspect şi oferă un canal comun pentru reţelele Facebook, Twitter şi Flickr, denumit Friendstream. Aplicaţia nu este de altfel o noutate – cele două modele HTC Legend şi Desire au implementat acelaşi serviciu Friendstream, dar la preţuri de 380, respectiv 437 de euro sunt mult mai scumpe decât Wildfire, disponibil la 229 de euro, şi care se adresează unui grup-ţintă mai tânăr.
Friendstream poate fi folosit ca şi aplicaţie de sine stătătoare sau ca şi widget plasat pe home screen. În ambele variante noile update-uri privind statusul apar în ordine cronologică, fiind alăturate şi simbolurile platformelor respective, inclusiv fotografia aferentă pentru profil; cu ajutorul câmpului pentru introducerea datelor „Ce faci acum” se pot posta update-uri proprii în toate cele trei reţele sociale sau numai în cele selectate. Pentru a comenta un mesaj sau a acţiona butonul Facebook „Like” – este suficient un clic pe mesajul corespunzător. Ideea prezentării comune a trei reţele sociale este una şic şi practică, căci astfel nu mai este nevoie să comuţi manual între aceste aplicaţii.

Competenţe sociale extinse
Wildfire ştie însă mult mai multe în ceea ce priveşte reţelele sociale; smartphone-ul simplifică nu numai accesarea reţelelor sociale, ci combină şi uneşte traseele de comunicare ale Web 2.0 cu comunicarea clasică prin SMS, email şi telefon. Exemplu concret: dacă deschizi un contact dinn agenda telefonică, utilizatorii nu numai că pot vizualiza informaţiile deschise, dar pot afla şi când a vorbit la telefon cu respectivul contact sau când a trimis SMS şi email; sunt afişate şi ultimele update-uri de status şi foto-uploads în reţelele sociale pentru contactul respectiv. Tot ceea ce trebuie făcut este ca între agenda telefonică şi contactele Facebook să fie realizate legături; ceea ce se face intuitiv şi rapid. La frunzărirea agendei telefonice este afişat statusul pentru contactul Facebook sau Twitter. Regulile sunt aceleaşi şi pentru apelare; ID-ul apelantului este extins cu caracteristicile sociale, iar în cazul apelurilor primite sau efectuate cu prietenii Facebook apar pe lângă status şi fotografia de profil şi ziua de naştere – toate informaţii cu mare valoare practică.

Sony Ericsson X10 mini pro
Un lucru era clar înainte de test: X2 nu va avea o viaţă uşoară, indiferent de rezultatul testului. Căci smarpthone-ul duce cu sine câteva dezavantaje. Urmaşul direct al lui X1, primul smartphone din seria Xperia, nu are deloc o moştenire uşoară. Prima apariţie nu a fost deloc senzaţională, iar numărul doi a fost mult timp aşteptat. X2, la fel ca şi X1, lucrează cu sistemul de operare Windows Phone, în timp ce Sony Ericsson se pare că are mai mult succes cu modelele Android. X2 ar trebui să fie unul dintre primele smartphone-uri cu Windows Phone versiunea 6.5, dar Microsoft a anunţat deja apariţia lui Windows Phone 7, ce va schimba cu totul datele problemei. Astfel, software-ul suplimentar, atât de important pentru un smartphone, nu este compatibil între cele două versiuni. Iar faptul că pe viitor vor exista producători ce vor alege Windows 6.5 este puţin probabil.
La test am descoperit că X2 este totuşi un proiect ambiţios, fiind un smartphone clasic. Pe lângă touchscreen există o tastatură extractibilă şi o dotare extinsă, ce include tuner GPS, WLAN sau cameră de 8 megapixeli, dar şi opţiunea de a realiza sau prelucra documente Office. Sarcina deosebită a producătorului: extinderea sistemului de operare conceput iniţial pentru aplicaţii business, cu funcţii multimedia.

Windows Mobile simplificat
Versiunea 6.5 are o structură divizată la mici dimensiuni, care este uşor de operat cu touch-pen, dar platforma este optimizată şi pentru operarea cu degetele. Sony Ericsson nu se mulţumeşte numai cu atât. Producătorul s-a ocupat şi de ecranul de start. Acesta nu numai că trebuie să arate mai bine decât soluţia Microsoft, ci să ofere şi linkuri spre cele mai importante funcţii, astfel încât utilizatorul să intre cât mai puţin în contact cu platforma Windows de dedesubt. Rezultatul: mai multe ecrane de start, denumite panel-uri, ce sunt folosite pentru diferite situaţii obişnuite. Panelul pentru job presupune prezentarea sistematizată a termenelor actuale şi a căsuţelor e-mail. Pe drumul spre casă poţi asculta muzică sau urmări fişiere video. Cercul de prieteni virtual poate fi accesat la un clic. Cu o tastă specială toate panel-urile pot fi afişate pe display drept imagini, iar cu un clic selectezi ce doreşti.

Citeste mai mult aici

Aboneaza-te la revista connect

Etichete: