Energy Expo - Join the revolution

Mic si destept – noul Apple TV

Scris de | 13 martie, 2011
Mic si destept – noul Apple TV

Compania răsfăţată de succes din Cupertino are acum o grijă în plus: Apple TV nu s-a bucurat până acum decât de un succes limitat. Noua ediţie ar trebui să schimbe datele problemei.
Redactat de: Sergiu Briceag

Apple TV este un aparat foarte, foarte mic! Dacă ţii în mână pentru prima oară această cutiuţă de culoare neagră, vei face ochii mari de uimire: noul Apple TV măsoară 2,3 x 9,9 x 9,9 cm, astfel încât cablul HDMI şi cel de alimentare care trebuie conectate la acest aparat par a fi nişte uriaşi. Modelul anterior era ceva mai mare, dar dintr-un motiv întemeiat: era echipat şi cu un hard disk. Acesta lipseşte noului Apple TV, care nu este decât un client streaming, ceea ce înseamnă că poate afişa şi reda numai conţinuturi de pe reţea. Şi de aceea nu este nevoie de prea multe conexiuni: o mufă pentru cablul de alimentare, o ieşire optică digitală şi o mufă pentru internet; şi atât. În interior este integrat un client WLAN-N pentru conectarea wireless la internet. Ceea ce ne miră este faptul că aparatul nu vine însoţit şi de un cablu HDMI. Nu pentru că o asemenea achiziţie ar fi o valoare, ci pentru că plug-and-play nu ar trebui să presupună şi alte etape. În pachetul aparatului se află însă o telecomandă ultra-plată şi foarte frumos stilizată.

Instalare simplă, tipic Apple
După conectarea tuturor cablurilor şi legarea boxei la TV şi la priza de alimentare urmează instalarea. Operaţie care se face simplu datorită asistentului în instalare. La setări se află configuraţia pentru WLAN. Aici trebuie introdus codul pentru WLAN pentru a stabili conexiunea la internet; alternativ există şi opţiunea de conectare cu routerul prin cablul Ehternet. Este nevoie şi de un cont iTunes şi de introducerea datelor sale, căci altfel nu pot fi folosite filmele de pe videoteca online Apple. Totul se face la fel de simplu, căci Apple TV se descurcă numai cu patru puncte de meniu – exemplar!
La punctul „Film” se găsesc filme şi seriale TV de închiriat. Totu;i, acestea nu sunt (încă, sperăm) disponibile și la noi. Fiecare film apare cu titlul. Prin clic pe telecomandă există şi alte informaţii suplimentare pentru fiecare film, trailer plus recenzii de la clienţi. Actualmente există peste 1000 de filme – alte videoteci online oferă mult mai mult, dar Apple oferă multe filme în HD; nu în full-HD, căci hardware-ul suportă numai 720p. Preţurile se mişcă între 3-4 euro, iar pentru filme HD un euro în plus. Filmele pot fi păstrate 48 de ore şi astfel pot fi vizualizate de mai multe ori. După clic pe butonul împrumută se porneşte programul; viteza de star depinde de viteza conexiunii la internet. Cu telecomanda se poate rula înainte şi înapoi şi pune pe pauză. În schimb, prin telecomandă nu se poate realiza reglarea volumului sonor.

Pe lângă filme pot fi vizualizate şi videouri YouTube sau imagini Flickr. Integrate sunt şi iPodcasts şi staţiile web-radio de la iTunes. În plus, pot fi redate şi conţinuturile de pe propria mediatecă, dacă calculatorul este integrat în aceeaşi reţea ca şi Apple TV. Astfel poţi vedea fotografiile sau filmele realizate în concediu pe un TV. Din păcate totul trebuie să rămână în cadrul familiei Apple: cei care posedă un dispozitiv NAS nu pot reda conţinuturile proprii prin Apple TV – calculatorul, inclusiv iTunes, trebuie să ruleze în fundal atunci când vrei să vezi pe un televizor conţinuturi stocate local.
În curând va fi posibil să trimiţi prin Apple TV spre televizor conţinuturi direct de pe iPhone sau iPad cu Air-Play. Ce se poate face cu „Remote App”: controlul Apple TV, inclusiv redarea conţinuturilor locale de pe computer, prin iPhone şi iPad.

Consumul de energie
Lăudabil este consumul redus de energie: dacă modelul anterior avea nevoie de 15 W în standby, actuala variantă Apple TV se descurcă cu valoarea senzaţională de 0,8 W – de aceea nu mai este nevoie de întrerupător de la reţeaua de alimentare. Iar din standby aparatul este gata de funcţionare în cel mult şapte secunde. Consumul de energie este mai mult decât modest chiar şi la redarea unui video: numai 2 W – cauza fiind legată de integrarea procesorului A4, folosit şi în cazul iPhone 4 sau iPad. Alt efect secundar important: în timp ce modelul anterior se încălzea peste măsură în timpul funcţionării, noul Apple TV menţine temperatura la un nivel suportabil pentru pielea umană. Ceea ce ne miră însă este faptul că prin Apple TV nu pot fi folosite aplicaţii – de pildă o aplicaţie meteo, care ar fi mai mult decât binevenită. Răspunsul la această dilemă îl ştie numai Apple, dar nu putem totuşi încă exclude şi posibilitatea de utilizare a aplicaţiilor suplimentare.

Concluzie

Noul Apple TV nu este numai un simplu succesor al modelului anterior. Micuţul aparat ne arată clar care este direcţia spre care se îndreaptă viitorul pe piaţa video, iar asta nu numai conform ideilor Apple: streaming video. Cu siguranţă, fanii vechiului model vor duce lipsa opţiunii de stocare pe hard disk, dar streamingul va fi sigur trendul viitorului. Accesul rapid la internet este garantat de ultimele standarde folosite, iar preţurile pentru clientul streaming se menţin la un nivel scăzut.
Apple TV este dovada vie a faptului că tehnologia şi piaţa sunt acum maturizate pentru acest tip de entertainment. Aparatul este un client streaming excelent realizat pentru a transpune pe un televizor universul Apple; din păcate, numai acest univers! Cu toate acestea: la preţul de 119 euro Apple TV merită din plin recomandarea noastră.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , ,