Dacă vrei să navighezi pe mobil nu ai neapărată nevoie de un aparat nou – majoritatea telefoanelor mobile de ultimă generaţie au un software de navigaţie cu aceeaşi funcţionalitate ca şi modelul Nüvifone. Astfel pot deveni aparate de navigaţie nu numai mobilele cu tuner GPS integrat, ci şi aparate mai vechi echipate cu Bluetooth prin conectarea unui tuner Bluetooth-GPS. Important atunci când cauţi un software de navigaţie este ca propriul tău aparat să fie compatibil – în majoritatea cazurilor nu este suficient ca platforma software să fie aceeaşi, mai ales la aparatele cu sistem de operare Symbian este important ca modelul respectiv să fie compatibil.
Software-ul trebuie să fie descărcat de pe net; parţial pot fi cumpărate şi carduri de memorie cu hărţi gata instalate, carduri ce se introduc apoi în mobil. La sistemele de navigaţie offboard software-ul ocupă foarte puţin spaţiu, deoarece hărţile sunt descărcate de pe internet înainte de fiecare călătorie – atenţie însă la tariful pentru transferul de date. La sistemele de navigaţie onboard software-ul pentru hărţi este stocat pe cardul de memorie – ceea ce în cazul Europei ocupă 1,5 până la 2 GB. O soluţie bună pentru străinătate, căci roamingul este scump.
ALK Copilot Live 8
Actuala versiune ALK Copilot este un software de navigaţie matur, ce funcţionează cu mare fluenţă (Europa de la 50 de euro).
Producătorul american ALK este deja un nume cunoscut în lumea sistemelor de navigaţie, dar software-ul său Copilot nu a avut până acum foarte mare succes în Europa. Abia versiunea actuală 8 este atât de bine realizată, încât software-ul de pe iPhone se numără printre cele mai de succes programe – sistemul funcţionează la fel de bine şi cu sistemele Windows sau Android. Ceea ce place în primul rând este operarea fluentă: suprafeţe frumos colorate şi simboluri frumoase conduc rapid utilizatorul prin meniul echipat cu butoane mari. Iar prin meniu îţi face plăcere să-ţi petreci timpul: aici poţi seta tot ceea ce vrei, de exemplu când vor fi auzite indicaţiile vocale sau când vor fi afişate semnalele rutiere. O mică slăbiciune există la afişarea hărţii: ruta configurată se evidenţiază prin culoare minimal faţă de restul străzilor. De asemenea, afişarea signpost-urilor deşi bine intenţionată, suferă din cauza afişării parţiale a semnelor de circulaţie. În schimb calitatea rutelor configurate este foarte bună, iar simbolul maşinii s-a aflat numai uneori în spatele locaţiei reale.
iGo My Way 2009
iGo convinge prin afişarea 3D a hărţilor şi funcţionarea rapidă (Europa de la 75 euro).
iGo My Way 2009 este un model încântător de utilizat. De ce? Pentru că sistemul exprimă armonie: platforma utilizator a fost foarte bine ajustată la smartphone-uri, meniurile sunt bine sistematizate, iar suprafeţele de operare suficient de mari. În plus, software-ul reacţionează aproape fără întârziere la comenzi. Datorită funcţiei de inserare a literelor şi preselecţiei locaţiei introducerea destinaţiei se realizează fără nici un fel de probleme. Observaţia este valabilă şi pentru rapida şi fluenta configurare a rutelor. Calitatea rutelor configurate a fost tot timpul foarte bună la aparatul testat; iGo şi-a permis numai de două ori mici erori la această disciplină. Începând cu versiunea 2009 utilizatorii iGo pot controla contactele din agenda telefonică sau pot introduce destinaţii intermediare. Totodată există posibilitatea de a selecta şi activa POIs (destinaţii speciale), ceea ce este aproape obligatoriu dacă te gândeşti că aplicaţia rulează pe un smartphone. În concluzie, actuala versiune iGo My Way 2009 lasă o impresie pozitivă. Potenţial de mai bine ar fi însă pentru funcţia mai puţin sistematizată introducerea destinaţiei.
Nokia Ovi Maps
Navigaţia gratuită pe aproape toate noile mobile Nokia, iar pe cele mai vechi la un preţ foarte bun – acestea sunt atuurile Ovi Maps.
Numai ultima versiune 3.03 a sistemului de navigaţie Nokia este gratuită; la momentul actual sunt suportate cca. 14 modele – software-ul se află la www.nokia.com/maps. Utilizatorii mobilelor de generaţie mai veche pot folosi una dintre versiunile anterioare. Sistemul funcţionează ca şi navigaţie offboard, ce încarcă hărţile de pe internet înainte de plecarea în călătorie; alternativ folosind computerul pot fi descărcate toate hărţile pe mobil. După aceea mobilul nu mai trebuie să stea permanent online. Informaţiile privind blocajele rutiere sunt gratuite în zece ţări; ghidarea pe traseu auto şi pietonală există pentru 74 de ţări în 46 de limbi, iar hărţi pentru mai mult de 180 de ţări din lumea întreagă. Gratuit sunt oferite şi un atlas rutier de la Lonely Planet şi Michelin, precum informaţii privind vremea sau diferite evenimente. Operarea software-ului se face simplu de tot. Introducerea destinaţiei se realizează prin căutare full-text, la alegere online sau offline. Ghidarea pe traseu convinge din punct de vedere optic şi acustic – cu limitările obişnuite la partea de diagonală a displayului şi volum sonor a indicaţiilor vocale.
Tomtom Navigator
Tomtom pentru mobile nu există la ora actuală decât pentru iPhone şi Windows-Mobile-Phones (Europa de la 79 euro).
Liderul Tomtom are acum în ofertă numai două versiuni de sisteme de navigaţie pentru mobile – noua versiune pentru iPhone, ce preia anticipat anumite funcţii de la noua serie Go şi versiunea ceva mai veche Navigator-7 pentru mobile Windows-Mobile. Indiferent de versiune aplicaţia place datorită operării simple, tipice pentru Tomtom, afişarea sistematizată a hărţilor şi ghidarea pe traseu absolut precisă. Highlightul Tomtom IQ Routes şi HD Traffic (contra cost) nu sunt disponibile decât pe iPhone, pentru versiunea Windows nu poate fi înregistrat decât un simplu serviciu de informare pentru blocaje rutiere. Indicaţiile vocale sunt similare cu cele prezentate de alte soluţii Tomtom, dar vocea este extrem de comprehensibilă în special cu car-kitul Tomtom pentru iPhone la 99 de euro; car-kitul dă o mână de ajutor şi recepţiei GPS mai slabe a iPhone-ului. Datorită HD Traffic aplicaţia Tomtom pentru iPhone în versiunea 1.3 este deasupra oricărei concurenţe. Pentru Windows însă există alţi producători cu soluţii mai bune – fanii Tomtom pot însă alege liniştiţi şi această variantă.