Duelul reader-elor: iPad versus restul lumii

Scris de | 22 martie, 2011
Duelul reader-elor: iPad versus restul lumii

Chiar dacă nu este un ebook reader dedicat, iPad-ul celor de la Apple se descurcă cu brio în acest rol. Să vedem însă cum se prezintă în faţa concurenţei, a unor modele precun de la Amazon si Sony.

Apple iPad
Plasat pe un birou, aproape că nici nu remarci prezenţa iPad-ului: un ecran de aproape 10 inchi la o grosime de numai 13 mm. Pe partea posterioară cu suprafeţe metalice mate se distinge ca unic element decorativ – se putea altfel? – cunoscutul logo Apple, o companie care uimeşte şi entuziasmează permanent fanii de pretutindeni ai tehnologiei, reuşind însă şi să polarizeze puternic părerile faţă de produsele sale. Iar iPad-ul nu face excepţie. Primele reacţii includ entuziasm, cinism, ba chiar şi dispreţ total. Dar un lucru este sigur: după revoluţia produsă de apariţia iPhone-ului, Apple reuşeşte un nou punct de cotitură în domeniul aparatelor pentru conţinuturi media digitale. Chiar dacă iPad-ul pare a fi iniţial doar un alt aparat multimedia inutil, el are toate şansele să devină un obiect de cult.
Less is more
Designul tipic minimalist al produselor Apple joacă un rol decisiv în acest sens: finisarea materialelor este excelentă, suprafeţele aparatului par că abia aşteaptă să fie atinse, doar greutatea de 700 g îngreunează utilizatorul în timp. Tasta “home” este integrată elegant şi discret în marginea displayului, ce nu este mai mare decât lăţimea unui deget. Dacă atingi butonul cu degetul se simte imediat că acesta este uşor îngropat în carcasă, motiv pentru care tasta este simplu de operat chiar şi în întuneric. Foarte bine realizate sunt şi funcţia pentru reglarea volumului sonor, comutatorul ON/OFF, precum şi funcţia de „îngheţare” a ecranului. Alte taste mecanice nu există; restul se realizează numai prin operarea cu degetele. În acest sens Apple foloseşte un ecran TFT capacitiv, sensibil la atingeri, care la o rezoluţie de 1.024 x 768 pixeli şi la o diagonală de 9,7 inchi afişează conţinuturile ceva mai rafinat decât ecranele obişnuite de netbook.
Cei care sunt deja obişnuiţi de la iPhone 3G S cu operarea fluentă, fără întreruperi, vor fi cu atât mai uimiţi să descopere un sistem de operare aproape perfect ce funcţionează cu ajutorul procesorului de 1 GHz. Fiecare gest este imediat recunoscut – cu adevărat incredibil. Tastatura QWERTY suficient de mare este şi ea foarte simplu de manevrat.
Conceptul în operare este identic cu cel folosit la iPhone: butoanele pentru aplicaţiile descărcate de pe App Store se întind pe trei ecrane de start liber configurabile, trecerea de la unul la altul realizându-se prin fluturări ale degetelor pe display. Aplicaţiile ce pot fi plasate în partea de jos a ecranului în ariile liber configurabile sunt disponibile în întregul domeniu homescreen. De asemenea oferta de software special conceput pentru iPad este încă controlabilă. Dar dacă ai probleme cu imagini prea pixelate sau secţiuni prea mici ale ecranului poţi instala pe iPad şi aplicaţii iPhone.

Senzaţii noi în navigare
Navigarea pe internet este fără îndoială un highlight veritabil. Ecranul uriaş afişează sistematizat paginile web; datorită controlului multitouch, conţinuturile de pe paginile web pot fi mărite sau micşorate cu două degete sau o anumită regiune a paginii poate fi mărită pe tot ecranul prin atingerea uşoară de două ori a displayului. Toate acestea te fac să simţi că ai internetul literalmente „în degetul mic”. Iar după ce manevrezi o vreme iPad-ul şi te întorci la PC, vei resimţi folosirea mouse-ului ca pe o limitare a libertăţii de operare, dar te vei bucura să reîntâlneşti afişarea fără erori a tuturor paginilor de internet – căci iPad-ul lasă „găuri” în afişare din cauza lipsei suportului Flash.
De asemenea, vizualizarea fotografiilor şi materialelor video este o altă experienţă deosebită. Ecranul de mare rezoluţie, foarte luminos, afişează plastic şi dinamic conţinuturile media, fără a suprasolicita rezervele de energie ale acumulatorului. Autonomia indicată de Apple de zece ore în modul WLAN a fost chiar depăşită de aparatul testat de connect. Astfel tabletul de navigaţie „şi-a pierdut răsuflarea” abia după mai bine de 12 ore.
În rolul de unealtă multimedia şi de navigaţie, iPad-ul lasă o impresie excelentă şi convinge pe toată linia. Dar dacă că aparatul va avea succes şi în rolul de e-book reader depinde foarte mult şi de promptitudinea editurilor de a realiza conţinuturi compatibile cu sistemul Apple. Dacă rezoluţia şi dimensiunile ecranului sunt compatibile cu afişarea ziarelor, revistelor şi chiar beletristicii, probleme apar la partea de tehnologie. Căci în lumină solară puternică luminozitatea oferită nu este suficientă pentru imaginile cu rată mare de contrast – motiv pentru care o oră de linişte şi lectură în parc într-o zi însorită nu prea intră în discuţie cu acest aparat. La această disciplină există alte readere ce oferă o alternativă mai bună datorită tehnologiei E-Ink pentru display, asemănătoare hârtiei. Un factor pozitiv, atât optic, cât şi funcţional este magazinul iBook. Cititorii pot descărca cărţi digitale direct prin contul iTunes, fără a mai folosi PC-ul.

iVolution
Dacă compari iPad-ul în mod direct cu concurenţii săi direcţi – netbook, tablet-PC sau e-book reader – acesta trebuie să se recunoască înfrânt la disciplinele de bază. Dar cei care au de-a face prima dată cu un asemenea aparat vor fi cu siguranţă impresionaţi de felul în care acesta ştie să prezinte şi administreze conţinuturile digitale. Cât despre chestiunea valorii practice a unei unelte de acest gen nici măcar nu merită adusă în discuţie – căci iPad-ul este, aşa după cum spunea şi Steve Jobs, o specie complet nouă de aparate – şi care are toate şansele să revoluţioneze felul în care se consumă conţinuturile multimedia.

Sony Reader Pocket Edition PRS-300
Nomen est omen – Pocket Edition de la Sony este atât de mic încât dispare cu uşurinţă în orice tip de buzunar de pantaloni. Spre deosebire de modelele Sony anterioare PRS-300 nu foloseşte un ecran de 6 inchi, ci unul în formatul de 5 inchi, dar la o rezoluţie de 800 x 600 pixeli. Readerul foloseşte tehnologia pentru display E-Ink, cunoscută sub denumirea de hârtie electronică, ce funcţionează fără iluminare de fundal, are nevoie de energie de la acumulator numai pentru trecerea de la o pagină la alta şi are un grad înalt de confort în operare datorită asemănării cu hârtia. Din păcate, contrastul lumină-întuneric nu este la fel de bun la Pocket Edition ca şi la PRS-505; de asemenea, durata de trecere de la o pagină la alta de 2 secunde este mult mai mare. Cărţile digitale pot fi transferate de pe PC pe reader numai prin cablul USB. Lipseşte slotul pentru cardul de memorie, motiv pentru care utilizatorii trebuie să se mulţumească numai cu memoria internă de 512 MB – care corespunde pentru cca. 300 de cărţi în format digital. Lipseşte şi funcţia MP3, inclusiv jackul corespunzător. Nimic de criticat însă la partea de calitate a finisării; PRS-300 stă bine în mână şi este uşor de operat datorită elementelor sale intuitive de control.

Hanvon Wisereader N518
Ceea ce diferenţează decisiv modelul Wisereader de restul concurenţei este ecranul său: Hanvon a dezvoltat tehnologia E-Ink pentru displayuri cu propria sa tehnologie pentru operarea touch-pen-ului în scopul de a creşte confortul în operare. Ecranul nu este realizat în versiunea sensibilă la atingeri, precum în cazul lui Sony PRS-600 cu bine-cunoscutele sale probleme legate de contrastul slab şi reflecţia luminii, ci folosind tehnica utilizată în special pentru tabletele grafice. În cazul ecranului de 5 inchi Hanvon completează avantajele cernelii tipografice – consumul redus de energie şi asemănarea cu hârtia – printr-o modalitate de operare comodă şi practică prin touch-pen cu senzori. Dar dacă preferi să lucrezi fără touch-pen, poţi accesa direct intrările meniului prin seria de cifre plasată în stânga, lângă ecran sau poţi naviga şi frunzări cărţile cu ajutorul tastei pe patru căi. Alternativ, pentru stângaci, există taste separate folosite la frunzărirea cărţilor. E-book-urile sunt administrate în formatul popular Epub, iar memoria internă de 512 MB se poate extinde la 32 GB cu ajutorul unui card SD. De asemenea, aparatul suportă documentele în formatul PDF sau Word.

Pocketbook 360
În cazul acestui e-reader senzorul de gravitaţie asigură orientarea corectă a ecranului de 5 inchi de dimensiunea unei cărţi, chiar şi atunci când este rotit cu 360 de grade. Datorită tehnologiei E-Ink, displayul nu consumă curent decât pentru modificări şi asigură un grad mare de confort în lectură datorită lipsei iluminării de fundal şi contrastului puternic lumină-întuneric. Frunzărirea prin e-book-uri şi trecerea printre diferitele pagini de meniu se realizează fluent în ciuda tehnologiei mai lente a displayului. Singurul punct slab: spaţiul utilizat pentru o pagină se întinde aproape peste întreg ecranul, fără nici o delimitare, motiv pentru care marginile displayului umbresc textul. Navigaţia se realizează cu ajutorul tastei pe cinci căi, iar alte două taste sunt prevăzute pentru trecerea de la o pagină la alta; suprafaţa lor de contact este însă foarte dură – un aspect care nu prea mai poate fi îmbunătăţit. Carcasa din material plastic scârţâie uşor şi nu este finisată la un nivel de calitate foarte mare. În schimb dotarea include dicţionar, calendar, calculator de buzunar şi patru jocuri, aparatul suportă toate formatele uzuale e-book şi oferă şi funcţia notiţă şi search.

Amazon Kindle 2
Faţă de alte modele concurente, Kindle 2 de la Amazon posedă un avantaj decisiv: el este echipat cu un modul UMTS şi o cartelă SIM al providerului american AT&T, emite în roaming în reţelele de telefonie mobilă şi astfel oferă acces direct la magazinul online E-Book – fără costuri suplimentare pentru utilizatori. Datorită displayului E-Ink de 6 inchi şi a celor două taste practice pentru frunzărirea cărţilor plasate în maginea din stânga şi dreapta a carcasei, Kindle 2 este un e-book reader extrem de compact, potrivit în mod special pentru cei care călătoresc mult. Însă notiţele şi termenii pentru căutare nu sunt comod de editat pe tastatura QWERTY cu taste destul de mici.

Amazon Kindle DX

Noua variantă iese în evidenţă prin confort în obţinerea şi transferul cărţilor digitale datorită modulului UMTS şi cartelei SIM AT&T. Utilizatorii pot accesa oricând magazinul Kindle pentru a descărca cărţi digitale direct pe reader – fără taxe suplimentare de transfer. Uriaşul ecran de 9,7 inchi a rămas fidel tehnologiei E-Ink şi este compatibil în mod special pentru afişarea ziarelor şi revistelor. Kindle DX este operat cu ajutorul unei practice taste de navigaţie, în timp ce cărţile sunt frunzărite prin taste separate. Readerul Amazon poate fi însă criticat din cauza faptului că nu vrea să renunţe la formatul proprietar AZW pentru cărţile digitale din Kindle Store.

Sony Reader Touch Edition
Displayul tactil al modelului PRS-600 este rezistiv, adică reacţionează la presiune şi de aceea poate fi operat fie cu degetele, fie cu un touch-pen ascuns în carcasă. De asemenea aparatul permite realizarea de notiţe şi schiţe. Confortul în operare este însă diminuat din cauza unui display de 6 inchi ce reflectă lumina şi nu are o rată mare de contrast. Meniul este ajustat pentru operarea touch şi este compus din patru butoane mai mari şi trei mai mici; alternativ readerul poate fi controlat prin cele cinci hardkeys de sub ecran. Cărţile digitale sunt încărcate prin PC.

Sony Reader PRS-505 2
Pe piaţa în continuă creştere a readerelor e-book Sony şi-a făcut apariţia în urmă cu un an prin produsul PRS-505 cu un display de 6 inchi. Aparatul digital oferă un contrast foarte bun lumină-întuneric şi poate fi citit cu uşurinţă chiar şi perioade mai lungi de timp datorită tehnologiei E-Ink. Tastele pentru frunzărirea cărţilor sunt optim poziţionate atât pentru dreptaci, cât şi pentru stângaci. Seria de cifre de lângă ecran simplifică accesul la intrările meniului. Cărţile în format digital nu pot fi transferate pe reader decât prin intermediul PC-ului. La această disciplină Amazon rămâne lider datorită principiului său over-the-air.

Etichete: , , , , , , , , ,