Amazon Kindle 3 şi alte 4 ebook readere în test

Scris de | 10 aprilie, 2011
Amazon Kindle 3 şi alte 4 ebook readere în test

Aparatele digitale de citit, e-book readerele, nu fac încă mari valuri pe la noi însă oferta este tot mai bogată – şi odată cu ea creşte şi însemnătatea distribuirii digitale de cărţi, reviste şi ziare. connect a studiat îndeaproape cinci e-book readere şi a supus iPad-ul Apple la un test de citire.

kindleAmazon Kindle 3
Cea de-a treia versiune a e-book reader-ului Kindle străluceşte datorită formatului practic şi a ecranului E-Ink de mare calitate.
Copilul preferat al lui Amazon, e-book readerul Kindle, a ajuns la cea de-a treia generație și este de doi ani cel mai bine vândut articol al firmei de vânzări online din Seattle. Acest lucru este greu de înțeles, poate, pentru români, însă în America cititul digital este foarte puternic răspândit și a fost mult mai repede acceptat decât aici.
Prețul lui Amazon Kindle 3 a scăzut semnificativ și totuși s-au produs îmbunătățiri remarcabile. Foarte plat și cu o greutate mică, reader-ul este mai practic decât orice carte de buzunar, şi este în mod sigur o alternativă interesantă pentru navetiști sau globetrotteri la hârtia scrisă.
Ecranul E-Ink foarte ușor de utilizat afișează caractere clar și are un contrast mai puternic decât ceea ce oferea Kindle 2; după doar câteva minute creează impresia că citeşti de pe hârtie reciclabilă sau ziar, nu de pe un aparat electronic. Pentru un confort de citire ridicat au fost îmbunătățite funcțiile de răsfoire: o schimbare de pagină durează mai puțin de o secundă – mai repede de atât nu se poate răsfoi nici manual. Reglările funcțiilor de citire sunt exemplare: mărimea și tipul caracterelor pot fi alese, distanța dintre rânduri și cuvinte pot fi și ele personalizate, iar conținutul poate fi citit de către aparat datorită funcției Text-to-Speech. Practic din toate punctele de vedere: cu aplicația Kindle pentru iOS, Android sau BlackBerry OS se poate sincroniza progresul în citire între e-book readerul Kindle și un smartphone sau tablet PC. Durata bateriei, conform Amazon, este de o lună, însă la testul făcut de către noi după două săptămâni de uz continuu s-au consumat o treime din rezervele sale. Spre deosebire de predecesorul său, Kindle 3 este echipat cu WLAN, existând și varianta opțională de echipare cu modul 3G și cartelă Sim AT&T prin care utilizatorul poate accesa magazinul Kindle atunci când este în călatorie prin roaming fără a plăti taxe adiționale. Acesta dispune de sute de mii de e-book-uri în formatul Amazon AZW – însă aproape toate sunt aproape în limba engleză.
Reader-ul nu este compatibil cu formatul Epub, ceea ce reduce numărul de cărţi disponibile în alte limbi. Cititorii din alte zone trebuie să se mulțumească cu conținutul în limba engleză sau să trimită alte formate de e-book-uri la Amazon pentru a le converti la prețul de 1 dolar – convertirea este posiblă doar în cazul e-book-urilor DRM-free. Cei care își citesc cu plăcere în limba engleză vor fi foarte mulțumiți de noul Kindle 3, iar cei care nu recunosc asta, nu sunt (încă) mulțumiți.

PRO

contrast bun
ecran de 6 inchi ușor de citit şi de
comutat
tastatură practică QWERTY
control intuitiv
redare MP3
navigare web prin WLAN

CONTRA

  • nu suportă format Epub;
  • majoritatea e-book-urilor sunt în engleză.

sony prs-650Sony PRS-650
Ediţia cu touchscreen de la Sony se face remarcată prin designul practic şi un ecran de top.
La cea de-a doua versiune a reader-ului său touch se vede că Sony a acumulat experiență. Cea mai mare slăbiciune a modelului anterior este punctul forte al modelului actual: touchscreenul. În timp ce modelul PRS-600 îngreuna cititul din cauza contrastului slab și a suprafeței oglinditoare, modelul PRS-650 strălucește exact datorită acestui motiv. Ecranul E-Ink îmbunătățit afișează un contrast mare, astfel încât caracterele sunt foarte clare iar look-ul încețoșat lipsește cu desăvârșire. Recunoașterea gesturilor este de asemenea considerabil îmbunătățită: reader-ul reacționează prompt la introducere de comenzi și se evidenţiază printr-un timp de răsfoire de exact o secundă. Interfața utilizator este adaptată comenzilor touch și echipată cu butoane de meniu de dimensiuni mari. Sub ecranul de 6 inchi se află cele cinci hardkeys ca elemente complementare de control, utile în special în timpul citirii. Pe lângă acestea mai oferă și un pen care se poate scoate din carcasă și poate fi folosit ca o alternativă la comenzile din deget. Folosirea penului este recomandată în special pentru selectarea unor paragrafe sau introducerea de texte. Datorită opțiunii de zoom îmbunătățite, acum se pot vizualiza fișiere PDF, care au un layout inflexibil, fără a trebui să faci abuz de scroll. În general opțiunile de citire, căutare text, ajustare mărime caractere și ajustare luminozitate sunt realizate în mod exemplar. Cu toate acestea, ceea ce lipsește încă este posibilitatea de a transfera e-book-uri pe aparat prin conexiune wireless. Materialul de citire ajunge pe reader doar prin cablu USB, de pe PC, ori printr-un card de memorie extern. Avantajul este acela că la cumpărarea de ebook-uri se pot folosi surse diferite.

PRO

  • carcasă foarte bine prelucrată;
    material de înaltă calitate;
  • format practic;
  • contrast bogat datorită ecranului E-Ink;
    comenzi comode și intuitive datorită
    ecranului touch;
  • redare MP3;
  • suportă
    format Epub cu și fără DRM

CONTRA

  • fără WLAN sau modul 3G;
    e-book-uri încărcabile doar prin PC
    sau card de memorie.

ebook reader acerAcer Lumiread
Acer Lumiread merge pe urmele lui Kindle şi punctează prin funcţii suplimentare.
Acer a intrat pe piața de readere. Astfel, taiwanezii au copiat câte ceva din conceptul de succes Kindle și au extins Lumiread-ul cu funcții suplimentare. Aparatul se poate conecta la mai multe shopuri de cărţi electronice (printre care şi cel al Barnes & Noble) unde cititorii avizi pot răsfoi printr-o ofertă enormă de e-book-uri de diferite genuri. Aparatul este compatibil cu formatul european Epub. Cei care și-au găsit lectura potrivită o pot încărca direct și confortabil pe Reader. Conexiunea pentru accesarea shop-urilor se poate face, în funcție de model, sau numai prin WLAN, precum și prin internet accesat printr-o reţea de telefonie. Pe lângă acestea, conținutul se poate sincroniza între computer și reader datorită soft-ului preinstalat. Lumiread are un avantaj față de majoritatea concurenților: un scanner de ISBN încorporat, cu ajutorul căruia se poate scana codul de bare de pe cărțile achiziționate deja și ulterior se poate căuta versiunea electronică a acesteia în magazinul online. RSS reader-ul se face și el plăcut datorită faptului că aduce pe ecran știri în varianta compatibilă cu acesta. Ecranul rulează cu cea mai bună tehnologie în materie de e-book-uri, E-Ink, și afișează texte clare și cu un contrast mărit; timpul de răsfoire este și aici unul bun, de puțin peste o secundă. Cu toate acestea, Lumiread nu ajunge la nivelul Amazon Kindle 3 în materie de calitate a ecranului. Sub ecranul de 6 inchi sunt plasate diferite elemente de control; pentru răsfoire sunt prevăzute taste separate. Tastatura QWERTY este foarte practică la introducerea titlurilor de e-book-uri în magazinele online sau căutarea unor pasaje dintr-o carte. Pe lângă acestea se mai pot sublinia pasaje din text, precum și comenta. Mărimea caracterelor se poate schimba având cinci nivele, iar distanța între rânduri este însă una fixă. Din punct de vedere al dimensiunilor exterioare reader-ul este puțin cam lung, dar cititul pe acest ecran chiar îți face plăcere.

PRO

  • ecran E-Ink cu un contrast bun și
    schimbări rapide de imagine;
  • tastatură practică QWERTY pentru notițe sau
    căutări;
  • redare MP3;
  • browser web;
    varietate mare de materiale de citit;
  • slot card micro-SD

CONTRA

  • carcasă de calitate medie;
    procesorul reacţionează la comenzi cu puţină întârziere.

Pocketbook Pro 602
Pocketbook-ul de 6 inchi este găzduit de o carcasă care poate fi luată drept exemplu.
La târgul de carte de anul acesta de la Frankfurt au fost prezentate patru modele de e-book readere de către producătorul ucrainian Pocketbook, printre care și Pro 602, testat de către noi. Pentru a pleca la cumpărături, Pocketbook-ul se conecteză la internet prin WLAN și încarcă e-book-uri direct pe memoria aparatului. O altă modalitate de obținere a conținutului dorit este de a rula fişiere precum poze sau mp3-uri prin mufa USB. Majoritatea cărților digitale sunt în format Epub, iar Pro 602 poate afișa conținut care este Adobe-DRM, putându-le chiar și citi cu voce datorită funcției Text-to-Speech.
Ecranul E-Ink este calitativ, dar putea avea un contrast mai mare și o rezoluție mai bună. Răsfoirea prin conținut se află și ea la un nivel mediu comparativ cu concurența în domeniu. Pe de altă parte beneficiază de o carcasă model și per total este un reader cu o manevrabilitate bună.

PRO

  • prelucrare impecabilă a carcasei;
  • format manevrabil; meniu bine structurat;
    redare mp3;
  • Epubs cu şi fără Adobe DRM;
    slot pentru carduri microSD;
    Text-to-Speech.

CONTRA

  • reacţie întârziată a procesorului şi a
    senzorului de poziţie;
  • reglarea mărimii caracterelor impractică

Arma multifuncţională iPad
Cu un shop propriu de e-book-uri şi aplicaţii dintre cele mai variate, iPad oferă cea mai bogată selecţie de conţinut digital.
Când s-a luat hotărârea producerii unui e-book reader digital, cea mai importantă trăsătură a acestuia a fost oferta largă de conținut, chiar mai importantă decât echipamentul hardware. Deoarece nu orice tip de e-book poate fi citit de către orice tip de reader și nu orice reader oferă varietatea potrivită de conținut – formate proprietare și diferite DRM – acestea frânează flexibilitatea citirii digitale. De exemplu la Amazon ești prins între Kindle-Shop și Kindle-Reader; pentru orice eventualitate, materialele achiziționate în shop-ul Kindle pot fi însă convertite, cu ajutorul unei aplicații gratuite Kindle, pentru a fi compatibile cu un smartphone sau Tablet PC.
Apple merge de asemenea pe cont propriu în materie de e-reading și creează formate proprietare pentru a crea un haos total în materie de formate. Cel mai răspândit format în Europa și compatibil cu majoritatea cititoarelor de cărți electronice, este formatul Epub care ocupă foarte puțin spațiu din memoria disponibilă pe aparat (doar câteva sute de kilobytes). Astfel include și Apple acest format, însă cu DRM numite FairPlay-DRM. Aceast lucru face imposibilă citirea de e-book-uri pe alte readere decât cele Apple. Cine nu găsește nimic interesant în iBook-Store sau vrea să citească materiale achiziționate în prealabil poate încărca doar formate Epub DRM-free sau fișiere PDF prin sincronizare via iTunes.
Cu toate acestea, cum se întâmplă foarte des în lumea Apple, aplicațiile fac diferența: prin aplicația gratuită txtr se pot citi și formate Adobe-DRM; unele edituri oferă în shop-ul Apple chiar și aplicații media, pe lângă e-book-uri, pentru edițiile electronice ale ziarelor și revistelor. Prin încheierea unui abonament, aceste informații apar pe reader chiar și fără să fi fost solicitate, un principiu preluat de la Kindle-Reader. În principiu, ziarele se prezintă în format Epub sau PDF, fiind independente de reader. În cele din urmă, iPad-ul oferă cea mai largă varietate de materiale de citit datorită iBooks și App-Store și păstrează la îndemână o bibliotecă proprie prin iTunes Sync, chiar dacă unele fișiere trebuiesc eliminate de pe aparat periodic din motive de spațiu de stocare. Și aici există funcții de setări la citire precum sublinierea, comentarea, căutare de text, semn de carte și reglare a luminozității. Cititul îndelungat de pe ecranul TFT poate deveni obositor mai ales în cazul romanelor de calitate mai slabă, iar în cazul unui soare puternic cititul poate deveni chiar imposibil. iPad-ul joacă cea mai bună carte a sa la integrarea conținutului multimedia cu aplicațiile interactive din interiorul revistelor, astfel fiind mai mult un reader pentru reviste de știri și ilustrate decât pentru romane voluminoase.

PRO

  • Reader-Apps foarte dezvoltate din punct de vedere visual şi funcţional;
  • afişează aproape toate formatele de e-book-uri în
    mod indirect, prin intermediul aplicaţiilor;
    integrare practică a conţinutului
    multimedia;
  • WLAN şi modul 3G

CONTRA

  • ecranul TFT poate deveni obositor pentru ochi la cititul îndelungat;
  • în contact direct cu soarele este aproape imposibil de citit

Etichete: , , , , , , , ,