Parteneri de convorbiri: 12 DECT-uri în test

Scris de | 11 aprilie, 2011
Parteneri de convorbiri: 12 DECT-uri în test

telefonNu trebuie să alegi la întâmplare un telefon DECT: 12 telefoane fixe fără fir au poposit în laboratorul de teste.

Într-un magazin de electronice, o pereche stă în faţa standului cu telefoane fără fir aparţinând clasei mijlocii de preţ. Îşi spun unul celuilat: „Vai, scumpe mai sunt!”. Aceasta este afirmaţia simptomatică pentru problema acestei zone: în timp ce telefonul mobil se poate achita în rate prin abonament, chiar dacă ne costă mai multe sute de euro, DECT-ul pentru acasă nu este niciodată destul de ieftin. Producătorii au făcut ceva în acest sens și se concentrează asupra clasei de preţ sub 50 euro. Chiar şi aşa, calitatea nu se pierde – astfel este posibil ca diferenţa între chilipiruri și marfă de proastă calitate să fie de multe ori de numai câţiva euro.

Noi măsurători acustice pentru o alegere avizată
Pentru a nu achiziţiona piese electronice de proastă calitate, ci a te bucura timp de mai mulţi ani de telefonul tău fix fără fir, am supus testului 12 telefoane DECT din toate categoriile de preț: connect a investit într-un sistem de măsurare a acusticii nou nouţ fiind acum în măsură să evalueze calitatea funcției de speaker și acustica zgomotului fond. Totul pentru ca tu să poți lua decizia corectă la cumpărarea unui DECT. Lectură plăcută și convorbiri la fel de plăcute!

Clasa superioară

Cei care plătesc 80 sau 100 euro pentru un DECT au dreptul să se aștepte la un display color. Aparatul trebuie de asemenea să dispună de o priză pentru headset precum și de o agendă telefonică cu memorie mare. Producătorii mai adaugă și funcții speciale precum Bluetooth pentru ca utilizatorul să își poată folosi headset-ul wireless și a putea telefona la un alt nivel. Operarea aparatului trebuie să se producă confortabil și rapid cu ajutorul unor taste de navigare în 5 sensuri.

dect panasonicPanasonic KX-TG8521
Japonezii aduc un pachet complex prin telefonul lor de top care costă 80 euro. Cine se hotărăște să aleagă acest model nu dă greș.

Telefonul cordless produs de Panasonic, cu denumirea sa tipică, KX-TG8521, lasă impresia de a fi de modă veche. Asta cel puțin în cazul în care alegeți varianta de culoare neagră; varianta în alb arată puțin mai proaspăt. Însă forma sa de veteran are avantajele ei: display-ul are o diagonală de 2 inchi (5,08 cm. Valorile mărimii și rezoluției caracterelor sunt o alegere potrivită. Dimensiunea caracterelor poate fi mărită în orice moment prin apăsarea unei taste, pentru cazul în care nu aveți ochelarii la îndemână. În meniu veți găsi șase icoane – perfecte pentru clasa de funcții a aparatului.

Calitate medie
Din punct de vedere al tastaturii există așteptări mai mari pentru această categorie de preț deoarece tastele iluminate într-o nuanță de albastru se mișcă destul de ciudat – chiar dacă nu există un motiv pentru aceasta, tastele abia se țin de carcasă. Până și sistemul de navigare pe 5 căi are un joc. Aceasta nu contribuie la cea mai bună impresie, și nu face asta nici capacul acumulatorului, care face unele zgomote ciudate, însă acestea nu sunt considerente care să dăuneze uzului cotidian. Oricum tastele sunt marcate în așa fel încât să fie nimerite din prima. Receptorul mobil are o siluetă plinuță, astfel încât să poată fi susținut cu ușurință între umăr și cap. Fizioterapeuţii vor clătina din cap auzind despre această poziție, însă ea este destul de răspândită. Panasonic facilitează acest lucru prin stratul de cauciuc aplicat pe spatele aparatului datorită căruia receptorul nu mai alunecă.

Numere de telefon
200 de nume și numere de telefon poate stoca acest receptor, având posibilitatea de a aloca o tastă de apelare rapidă celor mai importante contacte; prin apăsarea mai lungă pe aceste taste, KX-TG8521 execută docil apelarea numărului respectiv. Lista de apelare afișează informații despre ultimele 50 de apeluri intrate, data și ora acestora; din păcate  Panasonic s-a lipsit de semnalizarea vizuală a apelurilor, spre deosebire de Gigaset. Astfel trebuie verificat manual pentru a vedea dacă v-a apelat cineva. Pe de altă parte există posibilitatea de a bloca numerele apelanților nedoriți. Soneria se poate dezactiva automat pe timp de noapte – o funcție practică și plină de sens, care ar trebui să apară pe orice telefon DECT.

Funcții ECO
Modelul de top Panasonic are câte ceva de oferit și din punct de vedere al funcțiilor ECO, însă se află în urmă față de Gigaset: astfel modelul KX-TG8521 se mulțumește cu energie electrică de numai 0,7 Waţi folosit de către connect într-un mix format din încărcare, stand-by și telefonie – o valoare foarte bună. Pentru reducerea radiațiilor utilizatorul poate reduce semnificativ puterea de emisie a bazei prin apăsarea unei taste a receptorului.  Acest fapt influențează distanța care trebuie păstrată față de stație, dar modul ECO se poate dezactiva la fel de repede în situații critice prin apăsarea unui buton în plus. Totuși este de neînțeles faptul că în modul Full ECO,  care reduce puterea de transmisie automat dacă nu a fost folosit un timp mai îndelungat, japonezii se lasă întrecuți de către concurența Gigaset și Swissvoice.

Robot telefonic de calitate
Robotul telefonic are o memorie suficientă – 40 de minute la care se mai adaugă sunetul clar, precum și posibilitatea de a bloca apeluri. Verificarea mesajelor de pe robot  de la distanță precum și comenzile de la stația de bază și receptor mobil sunt și ele posibile.

Testul din laborator
Panasonic are foarte bine sub control durata bateriei, în mod special în stand-by. În acest mod receptorul mobil are o durată de 426 de ore, adică peste 17 zile – încărcările dese le puteți scoate din calcul. Durata convorbirilor este de asemenea una lungă. La măsurătorile stricte ale acusticii, modelul Panasonic nu a arătat niciun fel de slăbiciuni. Partenerii de convorbiri vor fi auziți clar și răspicat de către utilizator, neavând motiv de critică nici măcar din punct de vedere al zgomotului de fundal sau calității speaker-ului. „Toate într-unul” este ceea ce oferă Panasonic KX-TG8521, un pachet compact care nu este chiar un chilipir la cei 80 de euro, însă își merită toți banii.

telefon philipsPhilips SE765
Design de top, formă plăcută, sunet bun și o tehnologie solidă compensează pentru slăbiciuni precum mărimea caracterelor și timpul de reacție.

Din punct de vedere optic Philips a dat tot ce avea mai bun modelului SE765: formele puțin arcuite de pe spatele telefonului precum și fața clară au un look chic, carcasă conferă eleganță prin materialul sintetic high-gloss. Chiar și luarea în folosință este reușită: bateria este montată în prealabil, cumpărătorul trebuie doar să îndepărteze folia de pe aceasta, după care se declanșează un asistent de instalare care ajută la reglarea aparatului. Impresia bună începe de la tastatură: bine iluminată, cifre mari cu un contrast înalt, un punct de presiune apare pe fiecare tastă, tastele sunt fixe – un model de urmat. Ecranul color beneficiază de 65 536 culori, rezoluția fiind doar de 128 x 128 pixeli – aceasta este rezoluția standard care ar putea să se facă plăcută ochilor obișnuiți cu un smartphone. Unele lipsuri sunt totuși de remarcat la Philips: caracterele de pe ecran sunt prea mici. Se mai pune și întrebarea de ce accesul la meniu se face printr-o tastă separată de meniu în timp  ce restul navigării se efectuează prin soft keys.

Agendă telefonică bogată
Philips oferă memorie din plin: agenda telefonică stochează 200 numere de telefon cu nume. Lista de apeluri memorează 50 de apeluri pierdute, iar robotul telefonic integrat are o memorie de 60 de minute, ceea ce înseamnă că sunteți asigurat dacă ați plecat într-o vacanță mai lungă. Cei care preferă telefonia fără mâini beneficiază de un speaker cu sunet de top, o altă opțiune fiind headset-ul. Ceea ce lipsește este funcția full ECO, precum și bluetooth sau un babyphone. Oricum, exact ca la Panasonic se poate regla manual emisia de radiații. Cu adevărat enervant este însă timpul de reacție la comenzi: accesul la agenda telefonică sau lista de apeluri durează mai multe secunde  – concurența este mai bună în acest domeniu.

Sunet de top și durată bună a acumulatorului
SE765 a dat un rezultat satisfăcător la testul măsurării sunetului – atât speaker-ul, cât și apelurile prin receptor dau rezultate bune datorită procesării bune a semnalului. Chiar și durata bateriei nu arată să aibă slăbiciuni. Philips aduce un aparat solid din punct de vedere tehnic – astfel, în ciuda accesării cu întârziere a meniului și a caracterelor mici reușește să scoată un rezultat connect bun.

Clasa de mijloc

Cei care alocă 60 – 70 de euro unui telefon fix trebuie să se aștepte la un sunet bun, un display color iluminat, o agendă telefonică luxurioasă și câteva funcții extra. În această clasă de preț se învârt însă și modele cu un design mai deosebit care nu au multe de oferit din punct de vedere tehnic – în aceste cazuri se plătește pentru design.

Gigaset C300A
Firma germană aduce un allrounder la un preț rezonabil – C300A.

Aproape 60 euro este prețul pe care îl pretinde firma Gigaset, cu proveniență Siemens, pentru modelul său C300A. Pe noi ne interesează aici comparația între modelele de aceeași clasă, însă și benchmark-ul dintre C300A și fratele său mai mic A400A care se comercializează la 40 de euro. Gigaset a fost generos cu culorile display-ului în seria sa C. Culorile nu sunt la un nivel care să le permită imagini de fundal dar sunt îndeajuns pentru grafică și prezentarea de informații. Această responsabilitate este preluată cu succes de către display nu numai datorită culorilor, ci și datorită cifrelor mari și a contrastului bun, în așa fel încât se poate distinge cu ușurință de concurență. Tastele, pe de altă parte nu sunt foarte bine fixate și fac un ușor zgomot, ceea ce îl costă un punct la disciplina finisare. Concurența este parțial mai bună în acest domeniu.

Un manager bun
C300A excelează cu adevărat la virtutea de bază, managementul agendei telefonice: stochează 250 de numere cu nume – cu adevărat grozav față de toate celelalte aparate testate. Datorită tonului de apel VIP se poate recunoaște apelantul după sonerie. De asemenea o caracteristică de top: tasta de mesaje iluminată, care produce semnale când există apeluri pierdute. Și robotul telefonic este reușit prin funcțiile sale și capacitatea de stocare adecvată pentru un utilizator privat.

Reducerea radiațiilor și valori de top din laborator
Datorită funcției Full ECO, stația de bază nu transmite semnal deloc în standby, ceea ce doar aparatele Swissvoice mai reușesc dintre toate cele testate aici. În plus, se mai poate reduce puterea de emisie manual. Laboratorul nostru a transmis rezultate de top legate de durata bateriei: în cazul activării mode-ului Full ECO, Gigaset C300A are o durată de 167 de ore în stand-by, mai mult decât majoritatea colegilor săi care nu beneficiază de reducere de emisie. La măsurătorile sunetului nu se poate spune nimic de rău. Răsplata pentru performanța sa: nota „bine” pentru rezultatele complete.

telefon panasonicPanasonic KX-TG7521
Cei care se hotărăsc să achiziționeze un model DECT de la Panasonic primesc drept răsplată o performanță solidă din toate punctele de vedere.

Pentru aproape 60 de euro,Panasonic aduce modelul KX-TG7521, un Volkswagen Golf al telefoniei fixe. Stația de bază stăpânește elemente de control pentru robot care sunt iluminate colorat și care semnalizează diferitele condiții de operare – un punct în plus fată de Gigaset C300A. Receptorul mobil este destul de voluminos, ceea ce poate să pară prea îndrăzneț pentru unii pasionaţi de design. Display-ul pe de altă parte, cere o părere unanimă: ecranul este foarte mare afișând astfel cifrele la o mărime considerabilă; doar luminozitatea care nu poate fi reglată este prea slabă. KX-TG7521 se lipsește de culori și nici nu le duci dorul. Mai bine un aparat monocrom și cu un contrast bun decât un ecran color de proastă calitate. Celor de la Panasonic le-au reușit și tastele, dar butoanele de pe ultimul rând se mai mișcă pe alocuri.

Funcții telefonice cu cap
Managementul agendei telefonice este din nou unul reușit de către Panasonic: DECT-ul stochează 200 de intrări, ceea ce lipsește este apelarea rapidă precum și un LED care semnalizează apelurile pierdute. Pentru acest lucru trebuie să fii tot timpul cu ochii pe display. Funcția de noapte este una de top: permite intrarea de apeluri doar de la numerele predefinite de către utilizator. Robotul telefonic pune la dispoziție 40 de minute de memorie, iar funcțiile folositoare nu lasă nici ele motiv de critică.

Curent, emisie și sunet
În materie de consum curent, modelul de la Panasonic alungă orice îndoială prin cei 0,7 Waţi ai săi. Durata bateriei este de asemenea potrivită, însă clienții care pun foarte mult preț pe acest criteriu aleg mai repede un Gigaset. Chiar și cei care sunt sensibili la emisie și vor să o reducă aproape la zero în timpul în care aparatul nu este folosit prin funcția Full Eco, trebuie să aleagă un Siemens deoarece Panasonic nu dispune de această funcție. Din cauza sunetului Panasonic pierde nota „bine” la două puncte. Cu toate acestea, alegerea acestui aparat nu reprezintă o greșeală, căci calitatea există.

Philips SE565
Din punct de vedere tehnic, SE565 oferă o fundație bună. La implementare însă, Philips își stă deseori singur în cale.

70 de euro este prețul pretins pentru modelul Philips SE565. Ce primește clientul pentru banii săi? În primul rând un receptor foarte drăguț și ușor care se mulează perfect pe ureche și nu provoacă senzații neplăcute nici la sesiuni mai lungi de convorbiri.

Hardware armonios
Tastele de cauciuc iluminate sunt fiabile și se lasă apăsate ușor, mărimea fiind una potrivită. Display-ul este monocrom și bine luminat, doar caracterele de pe ecran sunt puțin prea subțiri. În lucru poate să deruteze utilizatorul la început: softkey-urile de pe display nu au în fapt nicio funcționalitate. Accesul în meniu se face printr-o tastă proprie și de-abia ulterior se pot folosi softkey-urile pentru navigare. Agenda telefonică stochează 200 de intrări ceea ce este bine pentru această clasă – mai puțin generos este faptul că numele introdus în agendă trebuie să se compună din maximum 14 caractere; majoritatea concurenților pun la dispoziție 16 caractere. Căutăm în van o funcție de apelare rapidă sau o cronometrare a sunetelor de apel la modelul Philips. Enervant este fenomenul de delay care se produce în momentul accesării agendei telefonice sau listei de apeluri, la fel ca și la colegii săi din clasa de sus. De asemenea, stația de bază nu sună concomitent cu receptorul mobil, în ciuda faptului că beneficiază de un speaker încorporat. Aici Philips își stă singur în cale – deoarece baza hardware-ului este bună la SE565 și ar putea presta mult mai mult. Robotul este cel care oferă motiv de laudă: are o memorie care permite 60 de minute de mesaje, ceea ce este mai mult decât luxos; în afară de aceasta, semnalizează și indică pe ecranul stației când și câte mesaje sunt neascultate. Apelurile pierdute sunt semnalizate și pe receptorul mobil.

Verde la ieșirea din laborator
Inginerii de măsurători din laboratorul connect au avut foarte puține motive de remarci negative: la durata bateriei precum și la măsurătorile acusticii, SE565 a primit calificativul „bun”. Faptul că rezultatul final este „satisfăcător” stă pe seama dotării sărăcăcioase.

telefon swissvoiceSwissvoice Avena 248T
În trecut modelele Avena aveau locurile fruntașe asigurate pe lista celor mai buni. Newcomer-ul lasă o impresie dublă.

Dacă este vorba de dragoste la a doua vedere, atunci Swissvoice Avena 248T va fi aceasta. Din punct de vedere al aspectului este destul de masiv și amintește de profilul brut al cauciucurilor de iarnă. În schimb Avena 248T este foarte robust și solid. Tastele sunt mari, însă se mișcă parțial, iar faptul că nu sunt iluminate, la prețul de 60 de euro, este inacceptabil. Ce caută termeni precum ”redial” și ”calls” pe pad-ul de comenzi al aparatului va rămâne un secret al producătorului.

Un display de calitate și Full ECO mode
Display-ul monocrom cu rezoluție mare primește mult mai multe laude. Este foarte ușor de citit și foarte bine luminat. Meniul consistă din icoane sortate logic – până la un punct: Swissvoice dispune de o agendă telefonică centrală și alta pe receptorul mobil. Cea din urmă este poziționată sub un soft key ,iar cealaltă are un hard key propriu. Din păcate accesul se produce după câteva secunde de așteptare. Managementul emisiei de semnal se prezintă mult mai bine. Swissvoice urmează acest drum la fel de consecvent ca Gigaset și oferă Full ECO mode pe lângă reducerea manuală a emisiei, care este oprită în stand-by.

Rezultate contradictorii în laborator
Cei care activează Full ECO mode – cu sete de energie – vor trebui însă să îl încarce după trei zile; în cazul în care Full ECO mode este dezactivat acumulatorul are o durată de cinci zile și jumătate. Chiar și la testul sunetului noul model Swisscom a avut un rezultat mediu: nici la răspunsul frecvenței la transmisie, nici la valorile TMOS cu receptorul mobil la ureche nu au rezultat un calificativ mai bun decât ”satisfăcător”. Acest rezultat plasează Avena 248T de asemenea sub linia de plutire: își face treaba în mod satisfăcător însă nu ajunge la nivelul calității generațiilor Swissvoice trecute.

telefon grundigGrundig Scenos A
Acest pitic fără fir este unul dintre highlight-urile de design ale acestui test. Din păcate aceasta este aproape unica virtute a telefonului.

Lucrul de care Grundig nu se lipsește este încrederea în sine: producătorul acestui mini telefon fără fir pretinde 70 de euro. La o privire mai atentă asupra aparatului se observă că posedă mai mult design decât funcții de telefonie. Iluzia pornește deja de la nume: pe ambalaj apare marca Grundig, aparatul provine însă de la concernul francez Sagem, care produce în China. E adevărat că provin și produse de calitate din Orientul Îndepărtat dar în acest caz calitatea nu își face apariția: lateralele și spatele strălucesc asemenea metalului, care în momentul atingerii se dezvăluie drept o piele subțire din plastic care scoate zgomote îngrijorătoare la o apăsare mai dură.

Dotare bogată, prea multe abrevieri
În materie de dotare Scenos A este foarte generos, ceea ce reprezintă un standard în ziua de azi – și încă ceva: agenda telefonică stochează 100 de numere și nume, iar funcții precum listă de apeluri, caller id, ecran și taste iluminate sunt obligatorii în această clasă de preț. Funcția de SMS este ceva de care nimeni nu se folosește, la fel ca și funcția de supraveghere a camerei copilului, care nu își are rostul atât timp cât nu se poate transfera pe telefonul mobil sau alte aparate, ci doar pe alt receptor mobil. Îmbucurător este că meniul lucrează rapid, dar producătorul folosește foarte multe abrevieri; anumite noțiuni nu se pot descifra nici măcar de către profesioniști la primul contact cu aparatul.

Sunet ca dintre ziduri, durată a bateriei slabă
Cu 135 de ore în stand by și nouă ore durată a convorbirilor, Scenos A necesită o reîncărcare semnificativ mai frecventă decât majoritatea concurenților din test. Consumul de curent al stației de 1,4 Waţi nu este o cifră dramatică însă dublă față de majoritatea candidaților. O critică aprigă se aplică sunetului Scenos A: o valoare MOS de 1,3 în direcția recepției este foarte slabă. Bucuria convorbirilor este stârpită și de către zgomotul de fundal ridicat și de un volum scăzut al speaker-ului, la care nu pot vorbi ambele părți concomitent.

Swissvoice ePure
DECT-ul de design este de folosit drept telefon secundar – compromisurile făcute în materie de manevrabilitate sunt prea mari.

Swisscom aduce fără nicio îndoială un model care îți fură ochii. La prima vedere ePure pare să fie un telefon cu fir, abia la o privire mai atentă se dezvăluie drept reminiscență originală a vremurilor trecute ale telefoniei prin design-ul său.

Design-ul influențează funcțiile
Cu ajutorul unui LED integrat pe lateral, utilizatorul observă că a fost apelat. Pentru a i se dezvălui identitatea apelantului trebuie să ridice receptorul de pe stație deoarece display-ul se află pe staţie, sub receptor. Apelurile sunt acceptate prin tasta verde a receptorului (nu este vizibilă în imagine), iar pentru încetarea convorbirii este de ajuns așezarea receptorului pe stație. Demn de laudă: Swissvoice a dotat highlight-ului său în materie de design cu o funcție Full ECO, puterea de emisie se poate reduce și manual în timpul operării, bazându-se însă pe păstrarea unei distanțe mici față de stația de bază. În materie de dotare – termenul de dotare nu se aplică în acest caz – ePure este foarte sărăcăcios: nu este neapărat darnic cu cele 100 de intrări din agenda telefonică. Funcții precum baby monitor, calendar sau robot sunt căutate în zadar. Acestea ar putea fi trecute cu vederea, însă partea mai gravă este la lipsurile în operare care sunt create de către extravaganța acestui design-freak: ecranul albastru iluminat este mic și întunecat, cifrele de pe taste nu sunt iluminate și sunt greu de folosit din cauza poziționării lor inconfortabile. Tasta de navigare este precum un mic leagăn montat pe lateralul aparatului. Astfel la accesarea meniului se face prin trecerea de la tasta laterală la soft keys-urile de pe display, ceea ce face manevrabilitatea aproape imposibilă.

Mediu în laborator
Un scor mai bun este obținut la parametrii tehnici: datorită acumulatorului Li Ion connect îi înmânează lui ePure valori bune de durabilitate. La măsurătorile sunetului Swissvoice se furișează pe lângă un calificativ de „bun” – designul ieșit din comun îi ajută lui ePure în mod special la funcția de speaker.

Clasa inferioară

Cei care cheltuiesc 40 sau 50 de euro nu se pot aștepta la un design elegant sau la un model de ultimă generație, însă confortul de bază oferit de către speaker, taste iluminate, agendă telefonică și robot telefonic este prezent și în acest caz. Un sunet bun și reducerea puterii de emisie nu mai sunt nici ele o excepție.

dect gigasetGigaset A400A
Liderul de piață DECT dovedește o performanță bună în testul connect, astfel încât se poate găsi calitate germană și la un preț mai mic.

Din punct de vedere vizual Gigaset A400A nu este foarte convingător. Plasticul negru mat domină imaginea. Și normal că trebuie lăsat loc de diversitate însă cei responsabili cu designul puteau să își dea puțin mai mult silința. Trecem peste acest aspect căci nu suntem la o revistă de modă, cele mai important fiind valorile interioare, faptele și sunetul. Începem cu carcasa, care este voluminoasă într-un mod plăcut, iar receptorul mobil este o desfătare pentru mână și ureche. Tastele oferă și ele o suprafață suficientă și reacționează la un punct de presiune. Doar iluminarea tastelor și a display-ului este slabă. Cu toate acestea display-ul este lizibil iar cifrele se pot mări.

Sărac în memorie, bogat în reducerea emisiei
A400A oferă o memorie a agendei telefonice destul de slabă, de 80 de intrări și 25 de intrări în lista de apeluri. Robotul cu un sunet acceptabil are o memorie de 25 de minute, ceea ce în mod practic este îndestulător. Pe lângă întrerupătorul pentru economie de curent, Gigaset a creat circuite speciale pentru a reduce consumul de curent la 0,7 Waţi. Pentru reducerea emisiei Gigaset conferă chiar și acestui aparat obișnuit mode-ul Full ECO, astfel încât nu se emite nimic în standby; pe deasupra puterea de transmisie se poate reduce și în timpul convorbirii. Chiar și receptorul mobil este zgârcit cu energia electrică, motiv pentru care acumulatorul are o durată de zece zile în cel mai bun caz și 20 de ore în cazul unei convorbiri îndelungate ipotetice.

Sunet impecabil
Complimente: chiar și la noile și mai severele măsurători connect a oferit un calificativ „bun” acest Gigaset ieftin, demonstrând că nu tot timpul costă calitatea.

Panasonic KX-TG6521
Nu avem nimic de reproșat lui Panasonic în afară de lipsa unui Full ECO Mode și a unui LED pentru semnalizarea mesajelor.

Panasonic oferă funcții ceva mai limitate prin modelul său KX-TG6521 la un preț de 40 de euro. Întrebarea este dacă clientul primește un telefon decent pentru acești bani. Pentru a nu vă mai ține în suspans: răspunsul este da. Exteriorul este un motiv, iar faptul că este mai voluminos îl face ergonomic. Și Panasonic a încorporat un ecran monocrom de o mărime potrivită, cu o rezoluție bună, care afișează toate informațiile mari și clare. Tastele sunt  mai slab inscripționate și prezintă un joc, dar sunt poziționate departe unele de altele, ceea ce ridică nivelul acurateței tastării. Navigarea prin meniu se face cu o tastă în 4 direcții și 3 soft keys care sunt plasate sub display – totul este la îndemână și ușor de folosit. Singurul punct de critică: tastele se pot bloca și debloca prin apăsare mai lungă a soft key-ului de meniu – aici ar fi mai folositoare o tastă marcată cu un simbol.

Confort de bază
Sub carcasă este găzduită o agendă telefonică de 100 de intrări – un standard pentru această categorie. Blocarea intrării apelurilor unor numere de telefon predefinite și faptul că stația de bază sună concomitent cu receptorul sunt motive de laudă. Un singur lucru lipsește: japonezii s-au lipsit de un LED care să semnalizeze apelurile pierdute. La fel au procedat și cu Full ECO mode care să oprească pulsul stației de bază în stand by. Panasonic a integrat totuși o funcție de reducere manuală a transmisiei.

Durata de viață a acumulatorului și sunet bune
Impresia solidă făcută de către acest DECT este subliniată de către rezultatele din laborator: cu o durată de standby de zece zile KX-TG6521 rezistă, în condiții normale,  nenumărate zile până ce are nevoie de o reîncărcare. La această disciplină, singurul care aparține unei alte ligi este Gigaset A400. Chiar și valorile calității vocii au avut un rezultat bun – la speaker, ca și cu receptorul la ureche.

telefon panasonicPanasonic KX-TG5521
Cei care caută un telefon fix fără fir drăguț, compact și cu un sunet bun, au făcut o alegere bună cu acest model.

Din cauza numărului scăzut de diferențe în denumire, s-r putea spune că KX-TG5521 este fratele mai mic al lui 6521. Aceasta este departe de adevăr: 5521 are un preț cu 10 euro mai mare și funcții aproape identice. Care este diferența? În principal la design. În timp ce KX-TG6521 pare plictisitor, design-ul lui 5521 este bogat decorat. Acest lucru este drăguț, însă pare destul de întunecos în acest caz. Tastele sunt iluminate în albastru, luminozitatea este însă bună. Încă o diferență este mărimea: KX-TG5521 este foarte compact, Panasonic a reușit un fel de echilibru între mărime și usability deoarece tastele sunt destul de mari și fac ca acuratețea să fie ridicată simțitor.

Dotarea cu confort
În materie de telefonie KX-TG5521 oferă cele mai multe caracteristici de confort la agenda telefonică, lista de apeluri și speaker. Alocarea unor sunete de apel speciale anumitor apelanți nu este posibilă, și nici funcția de apelare rapidă prin apăsarea mai lungă a tastelor cu cifre – astfel trebuie să răsfoiți prin agenda telefonică chiar dacă aveți nevoie de un număr de telefon apelat frecvent. Full ECO mode nu se găsește la niciun model Panasonic, reducerea manuală a transmisiei este posibilă prin meniu sau printr-o tastă proprie. Robotul dispune de un sunet bun și oferă posibilități de comandă prin stația de bază precum și prin receptorul mobil, pe lângă funcția de verificare de la distanță, ceea ce aduce un plus în confort; cu o capacitate de înregistrare de 20 de minute, memoria este echipată îndestulător pentru uzul casnic.

Tehnică solidă
KX-TG5521 nu a raportat nicio slăbiciune în laborator: de peste o săptămână în standby, acest DECT a dovedit o durată a acumulatorului compactă. La măsurătorile acusticii a primit calificativul „bun” în special datorită calității emisiei. În concluzie putem spune că acest telefon compact DECT este recomandabil și are un preț scăzut.

Philips CD275
Cei care nu sunt deranjați de micile sale ciudățenii achiziționează un aparat masiv și solid cu un sunet foarte bun.

Philips mizează și el pe un preț bun la cei 45 de euro percepuți pentru CD275. În momentul despachetării avem parte de o surpriză plăcută în primă fază: receptorul mobil este confecționat din plastic masiv. După pornirea aparatului lumina roșie de pe display și taste te lovește în ochi. Pe de altă parte tastele sunt atât de bine iluminate încât display-ul pare fad. Trecând peste asta, ceea ce este de neînțeles este faptul că la modelul CD275 stația de bază nu sună – în ciuda faptului că beneficiază de un speaker încorporat. Ceea ce te poate călca pe nervi în timp: la accesarea memoriei apare mesajul „vă rugăm să așteptați” pe display. Alți producători nu întâmpină probleme din acest punct de vedere. Philips ar fi putut să includă un LED de atenționare cu ajutorul căruia să se poată observa imediat la intrarea în casă apelurile pierdute. Acest lucru apare însă la robot: aici pâlpâie lumina tastei de redare a mesajelor de pe stația de bază atunci când aveți mesaje necitite. Păcat că la acest model de DECT nu se regăsește funcția de apelare rapidă precum la alte modele din categoria sa. Astfel trebuie răsfoit prin telefon pentru a găsi un număr de telefon. Punctul pozitiv: funcția de blocare taste și cea de silențios se lasă activate prin tasta *, respectiv tasta #. În ceea ce privește reducerea puterii de transmisie, Philips nu oferă un Full ECO mode, dar oferă o reducere manuală a acesteia. Nu prea sunt motive de comentat nici la robotul telefonic care se poate opera opțional prin stație sau receptor.

Sunetul – teritoriul lui Philips
Cu receptorul la ureche, CD275 are cea mai bună  valoare TMOS în direcția recepției, precum și la calitatea sunetului; măsurătorile speaker-ului au avut rezultate de asemenea bune. În materie de zgomot de fundal la folosirea speaker-ului CD275 întâmpină probleme astfel încât trece pe lângă calificativul „bun” în test. Cei care își poartă convorbirile cu receptorul la ureche vor primi așa cum am mai menționat cea mai bună calitate a vocii.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,