Unelte mici, efecte mari: cu ajutorul aplicaţiilor poţi extinde funcţionalitatea unui smartphone după placul inimii tale. În paginile următoare găsiţi o colecţie subiectivă de aplicaţii, care sperăm să vă incite suficient de mult ca să le şi încercaţi.
Birou şi business
QuickOffice
O problemă la multe smartphone-uri: datele Office precum MS Word sau Excel pot fi deschise şi vizualizate, dar de obicei acestea nu pot fi create sau prelucrate pe un smartphone în echiparea de bază. O soluţie ar fi QuickOffice: pe lângă prelucrarea şi realizarea documentelor Office, software-ul poate transfera date prin WLAN sau email, poate accesa memoria online, Mobile Me şi poate înregistra iPhone-ul drept device extern pentru un notebook. Pe lângă aplicaţia pentru iPhone mai sunt disponibile şi cele pentru Android, BlackBerry, Web OS şi Symbian – cu mici diferenţe la preţ (cca. 10 euro) şi funcţionalitate.
Dictamus
iPhone oferă un reportofon începând cu versiunea software 3.0. Cei care-l folosesc intens, vor fi mai bine serviţi A varianta mai bine echipată, Dictamus. Aceasta lucrează cu funcţia de activare voce – înregistrează numai atunci când vorbeşti – şi permite trecerea peste pasajele nereuşite din interiorul unei înregistrări sau inserarea de noi pasaje. Dictamus stochează înregistrarea audio drept fişier WAV. Ea poate fi trimisă prin mail direct din aplicaţie sau poate fi încărcată pe platforma online Apple Mobile Me, respectiv pe un server FTP. Înainte de expediere se poate determina dacă datele trebuie sau nu comprimate. Dictamus costă 8 euro în App Store; pentru testare există o versiune gratuită, ce poate înregistra numai 30 secunde.
Evernote
Notiţele se scriu rapid – dar ca să le găseşti uşor e o altă mâncare de peşte. Evernote este un serviciu ce stochează central listele însemnate şi oferă posibilitatea de etichetare a notiţelor sau organizarea lor în caiete de notiţe – indiferent dacă este vorba de text, imagine sau pagină web. Aplicaţia Evernote există pentru aproape orice platformă smartphone; alternativ serviciul este disponibil şi prin browserul web. Dezvoltatorii au realizat o pagină web optimizată chiar şi pentru mobilele cu ecran mic. Software-ul şi serviciul sunt gratuite.
Hosted Exchange
Smartphone-urile se pot lega la serverul Microsoft Exchange, pentru a face accesibile informaţii administrate central, precum cele legate de activitatea companiilor, întâlniri, contacte şi sarcini. Acest lucru se realizează automat pentru modelele Windows-Mobile, dar există tot mai multe aparate care suportă protocolul Active-Sync. Dacă pentru o companie mică nu merită să aibă în administrare un server propriu, aceasta poate cumpăra serviciile oferite de Exchange. Serviciul se numeşte Hosted Exchange oferit de mai mulţi provideri de reţele şi web. Avantajul: providerul serviciului asigură funcţionarea ireproşabilă a serverului şi se ocupă şi de securizarea datelor. Serviciul costă de la 3,49 euro per utilizator pe lună, în sus.
Dropbox
Dropbox este un fel de hard disk în reţea, cu 2 GB de memorie gratuit. Accesul la Dropbox se poate realiza de pe orice PC sau smartphone. Aplicaţia gratuită Dropbox există pentru iOS, Android şi BlackBerry OS.
Documents To Go
Office-Suite poate realiza şi prelucra documente Word, Excel şi PowerPoint, precum şi vizualiza date PDF. Aplicaţia este disponibilă în diferite variante de dotare (10 – 40 euro) pentru Android, BlackBerry, iOS şi Symbian.
iOut Bank Pro
Acest software vă aduce toate datele legate de conturile bancare pe iPhone. iOutBank Pro oferă posibilitatea de vizualizare a stării finanţelor, dar şi realizarea de transferuri bancare sau note de debit, direct de pe mobil. Preţ: 8 euro.
Comunitate şi mesagerie
Facebook
Web 2.0 este creat anume pentru a te ajuta să devii o persoană publică. Pentru mulţi, ziua începe cu un mesaj scris la micul dejun sau un comentariu la fotografia postată de un prieten, pe care probabil nu l-ai văzut în viaţa reală de foarte mult timp. Facebook este modelul cu cel mai mare succes printre reţelele sociale; conform datelor companiei lui Zuckerberg există peste 500 de milioane de conturi de utilizatori în întreaga lume. Iar faptul că smartphone-urile au deja în dotarea standard un client Facebook este absolut logic. O noutate este funcţia „Localizare”, prin care utilizatorii pot împărtăşi pe comunitatea Facebook, locaţia lor momentană.
Twitter
140 de semne – aceasta este lungimea maximă a unui tweet (ciripitură). Un tweet? Aşa se numesc mesajele postate pe Twitter de către utilizatorii înregistraţi. Astfel, aceste mesaje devin apoi publice şi pot fi citite de orice utilizator Twitter interesat de ele. Timeline este canalul în care rulează toate mesajele tweet în ordine cronologică. Toţi cei care doresc îşi pot „distra” comunitatea de fani cu diverse mesaje, indiferent dacă este vorba de Ashton Kutcher, care a avut un cuvânt de spus în succesul Twitter, sau fotbalistul profesionist Lukas Podolski. Multe dintre mesaje sunt fără sens, dar altele sunt informative şi interesante.
Xing
Reţeaua socială pentru comunitatea business funcţionează astfel: se creează un cont pe www.xing.com, se postează informaţii despre viaţa profesională şi studii şi se începe căutarea de parteneri de afaceri. Aplicaţia Xing este comod de folosit chiar şi în călătorii.
Snaptu
Facebook, Twitter, StudiVZ … Cei care au identităţi virtuale pe mai multe platforme îşi pot administra conturile de utilizator dintr-un singur canal, dacă dispun de aplicaţia potrivită. Snaptu este potrivit pentru Symbian şi BlackBerry OS.
Sănătate şi sport
Trailguru
Aplicaţia gratuită înregistrează şi afişează datele antrenamentelor pentru toţi sportivii posesori de iPhone, precum şi intervalele de pauză. Totodată, aplicaţia stochează fotografiile realizate pe traseul de antrenament, inclusiv date privind locaţia. Aplicaţia este uşor de operat şi afişează simultan, pe ecran, mai multe date ale traseelor de antrenament. Oferta de informaţii devine şi mai cuprinzătoare după încărcarea datelor pe pagina web Trailguru. Aici există, pe lângă toate opţiunile de afişare de la Google Earth şi date cu privire la altitudine, viteză şi minute-per-kilometru. În plus, rutele pot fi încărcate direct pe Facebook.
IMapMyFitness
La rubrica „My Traning/Profiles”, aplicaţia gratuită pentru înregistrarea rutelor, cere introducerea de date personale precum vârsta, înălţimea şi greutatea. După încărcarea pe pagina web, a datelor personale şi a celor legate de antrenament, utilizatorii Premium pot urmări, contra cost – 5 dolari – într-o bază de date, toate progresele atinse, în ceea ce priveşte scăderea în greutate ori reducerea circumferinţei la abdomen. Pentru conturile free, funcţionalitatea este limitată, suficientă însă pentru a învăţa cum se foloseşte aplicaţia. Dar dacă vrei să întrebuinţezi aplicaţia la maxim vei avea nevoie de un cont premium.
Food Guide
Ai făcut rezervare pentru o casă de vacanţă în sudul Franţei. Acum eşti la piaţă şi vrei să ştii ce înseamnă „moutarde chinoise verde” şi cum se poate găti. Food Guide ştie asta: este vorba de un soi de salată chinezească ce conţine multă vitamina A şi K şi care se poate folosi crudă, fiartă şi coaptă, pentru salate, supe şi mâncăruri la cuptor. Gustul este uşor amar şi iute. Nu prea eşti fan legume? Nicio problemă! Poţi căuta în engleză, germană, franceză şi italiană, printre peste 1.400 de alimente. Preţul este piperat: 4 euro.
Smart Runner
Smart Runner este o aplicaţie tracking gratuită, disponibilă pentru aproape toate platformele. Traseele înregistrate cu ajutorul smartphone-ului, pot fi descărcate pe www.smartrunner.com, pentru a fi analizate alături de întreaga comunitatea de utilizatori.
Sleep Tracker
Un somn odihnitor este decisiv pentru o zi de succes: aplicaţia gratuită Sleep Tracker îţi face cunoştinţă cu ritmul somnului, supraveghează ciclurile de somn şi te trezeşte la ora indicată, folosind cinci melodii diferite. Cel puţin aşa promite.
Multimedia
Aupeo
Muzica ne însoţeşte peste tot, pe drumul spre birou, la gătit sau dimineaţa în baie. Dacă nu vrei, să mai foloseşti un playlist propriu sau radioul local, Aupeo poate fi alegerea corectă – căci aici poţi decide tu ce vrei să asculţi. Selecţia se face diferit: pe de o parte poţi căuta un anumit interpret, pe de altă parte poţi asculta diverse melodii, din toate genurile muzicale. Funcţie de top – filtrul Aupeo găseşte muzica în funcţie de starea în care te afli: melancolic sau activ. Aplicaţia învaţă gusturile tale şi caută titlurile corespunzătoare din peste un milion de piese. Preţ: 5 euro pe lună.
Ultimate Guitar Tabs
Nu numai pentru chitarişti: Ultima Guitar oferă acorduri, dar şi acompaniament de başi şi pasajele solo, pentru a putea fi redate pe un iPhone sau un telefon Android. Fiecare cântec are la dispoziţie mai multe variante de gamă – în funcţie de interpretarea utilizatorului, care a realizat acordurile. Viteza poate fi setată din coloanele autoscroll, prin care textele melodiilor şi acordurile, se mişcă dinamic pe ecran. Aplicaţia pentru partiturile digitale costă 2,40 euro.
Akinator
Akinator poate să îţi citească gândurile. Nu crezi? Atunci încearcă – vei descoperi cu uimire cât de bună este această aplicaţie atunci când trebuie să ghicească la cine te gândeşti. Akinator pune întrebări de genul: „Este această persoană cunoscută la TV?” sau „Este o persoană cunoscută în lumea sportului?”. Răspunsul poate fi „Da” sau „Nu”, dar şi „Nu ştiu” sau „Probabil”. Akinator limitează cercul de persoane potenţiale atât de mult, încât în final, persoana poate fi indentificată cu destul de multe şanse. Preţul variază în funcţie de platforma folosită, şi porneşte de la 1,50 euro, până la maxim 2 euro.
Navigaţie
Navigon Mobile Navigator
Aplicaţia pentru afişarea hărţilor Mobile Navigator este clară şi detaliată, iar operarea software-ului este simplă şi precisă. Navigon are design asemănător cu cel iPhone, însă poate fi manevrat doar din tastatura proprie. Operarea este simplă: afişările se mişcă de la stânga la dreapta şi înapoi, iar fundalul gri arată şic. La pornirea programului, te poţi lovi şi de mici întârzieri, dar în rest software-ul rulează fluent. Mobile Navigator oferă, pe lângă o serie de date suplimentare, precum cea de avertizare la depăşirea vitezei şi track-assistent şi informaţii legate de obiectivele turistice. Astfel, poţi ajunge să te bucuri din punct de vedere optic, de o ghidare excelentă, indiferent de traseul ales. Foarte utile sunt şi indicaţiile acustice.
Alk Copilot Live 8
Copilot Live 8 convinge prin operare simplă şi calitate bună a rutelor. Anumite funcţii, precum timingul indicaţiilor vocale sau afişarea ieşirilor de pe autostradă, pot fi setate pe distanţa dorită. Din păcate lipseşte funcţia iPhone tipică – controlul prin fluturarea degetelor pe ecran. De aceea depinzi permanent de tasta înainte şi înapoi. Afişarea hărţilor nu este optim realizată: ruta calculată nu prea iese în evidenţă din punct de vedere cromatic, faţă de restul străzilor. Calitatea rutelor procesate este însă foarte bună. Copilot costă 30 euro.
Icoon
Dacă ai încercat vreodată, să spui unui vânzător în China, că ai vrea să cumperi aţă dentară, probabil că după cinci minute de încercări nereuşite, ţi-ai dorit un program ca şi Icoon. Dicţionarul de imagini te ajută oriunde te-ai afla în lume: Icoon oferă 12 categorii de imagini denumite îmbrăcăminte, sănătate, cazare, igienă, autorităţi etc., astfel încât, cel care le vede înţelege imediat despre ce este vorba. Astfel, la categoria sănătate există simboluri chiar şi pentru vomă, diaree sau constipaţie, iar la categoria cazare, spray contra ţânţarilor. Un al simbol binecunoscut peste tot: o mână care scoate un portofel dintr-un buzunar. Preţ: 80 cenţi.
Jocuri
Monkey Island SE 2
Guybrush Threep-wood este la cea de-a doua aventură iPhone. Piratul puţin ciudat vrea din nou să elibereze Caraibele de răufăcătorul LeChuck, iar de aceea are de rezolvat tot felul de enigme. De exemplu, trebuie să poarte discursuri elocvente şi să se bazeze pe sfaturile primite de la o maestră woodoo. Jocul de la Lucas Art, place în special datorită graficii senzaţionale. Sarcina ta este să-l ghidezi pe Guybrush şi să rezolvi împreună cu el enigmele din Monkey Island. Clasicul anilor 90 este acum în AppStore la 2,40 euro – o alegere excelentă.
Bejeweled 2
Sarcina de a sorta pietre preţioase nu e deloc simplă. Chiar şi după ce ai făcut un curs de bijutier. Veteranii jocurilor se agită foarte tare când aud numele Bejeweled: jocul ce provine de la casa Pop-Cap, este unul dintre cele mai vândute de acest tip şi există într-o formă sau alta de aproape o decadă. Scopul este să schimbi poziţia a două pietre preţioase, ce stau una lângă alta şi să alcătuieşti formaţiuni de trei sau mai multe pietre de acelaşi fel, ce apoi dispar – altfel vin de sus alte pietre în mod constant. Preţ piperat: 8,95 euro.
Worms
Înarmat până în dinţi: aceşti viermi sunt periculoşi. La fel ca şi Monkey Island, acest joc are şi el generaţii de fani, care nu se mai satură de războinicile creaturi. Realizarea jocului este bine gândită din punct de vedere strategic, iar armele puse la dispoziţie sunt mai mult decât suficiente. Jucătorii pot să-şi imagineze echipa proprie pe care o comandă. Pe lângă varianta individuală există şi posibilitatea de a folosi modul multiplay, cu până la patru jucători.
Preţ: 2,40 euro.
The Simpsons Arcade
Homer Simpson este celebru şi de temut în Springfield şi datorită modalităţii sale neglijente de a se comporta cu elementele radioactive. Corpolentul cap de familie Simpson apare acum şi pe ecranele smartphone-urilor: el trece de la o încurcătura la alta şi se întâlneşte cu tot felul de personaje cunoscute din lumea „galbenă” simpsoniană. Bart şi Lisa îşi ajută tatăl, cu tot felul de puteri magice, până ce Homer reuşeşte să-şi dea gata şeful. În versiunea pentru iPhone, elementele de control sunt afişate direct pe touchscreen; după o scurtă perioadă de antrenament combinaţia dintre pumni, paşi şi sărituri se desfăşoară de la sine. Preţ: 80 cenţi.