În timp ce smartphone-urile devin tot mai asemănătoare, mobilele se specializează tot mai mult pe anumite domenii. Două exemple reprezentative sunt Nokia X3-02 şi Samsung B2710.
Redactat de: Sergiu Briceag
Nokia X3-02
Mobil mic, taste mari, display mare: X3-02 îndeplineşte toate aceste cerinţe datorită noului concept de operare.
Conceptul de operare folosit de Nokia pentru mobilele simple cu touchscreen se numeşte touch and type. Principiul este atât de simplu şi de intuitiv încât nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a fost descoperit mai repede: aparatul este operat prin touchscreen, pentru introducerea datelor, iar salvarea unui număr de telefon sau mesaj text, se realizează prin tastele mecanice de sub display.
Avantajele sunt clare: cei care au folosit până acum numai mobile cu taste, pot folosi acest aparat în acelaşi mod familiar, dar pot profita şi de avantajele unui touchscreen. În loc să controlezi şi să selectezi punctele din meniu prin tasta de navigaţie, este suficientă acum o simplă apăsare pe simbolul dorit. Producătorul a optimizat platforma Series 40 – ce funcţionează de ani de zile pe mobilele din segmentul mediu de preţ – pentru touchscreen.
Două butoane din marginea inferioară a ecranului înlocuiesc softkey-urile uzuale, iar listele sunt atât de mari ca structură, încât pot fi comod operate prin intermediul degetelor. Cei care au lucrat deja cu un mobil Nokia se vor descurca fără probleme cu X3-02. Ecranul de start poate fi echipat cu linkuri directe spre funcţiile importante sau contacte.
Spaţiu pentru display
Faptul că lipsește tasta pe cinci căi şi softkey-urile aduce alte avantaje: rămâne mai mult spaţiu pentru display şi tastatură. Tastele sunt aşezate oarecum neobişnuit, rândul de jos fiind plasat în dreapta, drept coloana a patra. De aceea este nevoie de antrenament, dar cel puţin tastele din plastic mat sunt realizate în format mare. Displayu lui Nokia X3-02,l la o diagonală de 2,4 inchi este generos pentru un mobil, deşi ar fi nevoie de mai mult spaţiu din cauza operării prin touchscreen. Displayul nu reacţionează la atingeri, ci la apăsare delicată. Controlul se face bine, dar nu la fel de elegant ca şi la un smartphone bun, şi nu întotdeauna foarte rapid. Ceea ce deranjează este capacul subţire al displayului; pe ecran apar umbre la cea mai fină apăsare – dacă ca şi producător foloseşti un touchscreen rezistiv ar trebui să fii mai atent la calitate. Capacul acumulatorului de 10 mm, realizat din metal, este solid şi bine finisat.
Dotarea aparatului Nokia este considerabilă, incluzând HSPA şi WLAN pentru recepţia rapidă de date. De pe urma acestor standarde profită browserul şi clientul e-mail, iar prin Ovi Store se pot încărca aplicaţii Java pe mobil, unele dintre acestea fiind gratuite. Există şi client pentru Facebook şi Twitter. Dar dacă vrei să foloseşti internetul mai intens alege mai bine un smartphone veritabil. Pentru entertainment există music player şi radio FM. Camera de 5 megapixeli nu are autofocalizare şi lumină foto; lipseşte şi tunerul GPS pentru localizare şi navigaţie.
Autonomie slabă, sunet bun
X3-02 are o structură plată şi elegantă, deoarece acumulatorul nu ocupă prea mult spaţiu. Dar ţinând cont de ecranul mare şi de WLAN acumulatorul este cam mic. La o autonomie tipică de 5: 30 ore la funcţionare continuă, valoarea este peste ceea ce întâlnim la smartphone-uri, dar mobilele se descurcă de obicei mai bine la această disciplină. Sunetul din timpul telefoniei este excelent, dar calitatea emisiei ar putea fi ceva mai bună, deşi problema apare numai în zonele cu semnal foarte slab. În final punctajul nu a fost atât de mare pentru a obţine o poziţie superioară în topul connect, dar cel puţin conceptul de operare este convingător.
Samsung B2710
Compania coreeană şi-a extins portofoliul outdoor: B2710 este cel mai robust mobil Samsung, cu un aspect sportiv.
Acest mobil se descurcă în cele mai dificile condiţii – B2710 are carcasa cauciucată, învelitoare solidă peste interfaţa USB şi un capac de acumulator fix înşurubat. Într-adevăr mobilul Samsung are gradul de protecţie IP67, ceea ce înseamnă că aparatul poate rezista la o baie în apă de o jumătate de oră, la o adâncime de 1 m, că este rezistent la praf şi la vibraţii sau şocuri. De aceea este un însoţitor ideal la sport, dar şi pe şantiere sau ateliere.
Dacă îți dorești aşa ceva, ţine cont şi de dimensiunile mari sau greutatea de 119 g a aparatului. Din această cauză aparatul a pierdut puncte la testul connect, nereuşind în final decât un rezultat mediu.
Samsung B2710 nu are însă nicio slăbiciune evidentă. Capacul displayului de 240 x 300 pixeli este rezistent la zgârieturi. Ecranul nu este prea mare, iar textele afişate sunt uneori prea mici – de ex. atunci când echipezi ecranul de start cu funcţii şi linkuri. Funcţiile de bază precum telefonie şi SMS sunt însă bine sistematizate.
Aspect sportiv
Dotarea este realizată în conformitate cu pretenţiile sportive ale telefonului: busolă, precum şi un pedometru, care a funcţionat foarte bine la test. Nu lipseşte nici cronometrul. Ceea ce lipseşte este un program de tracking ce ar putea înregistra turele cu bicicleta sau drumeţiile; există însă tuner GPS, ceea ce nu prea are sens. Lipseşte şi software-ul de navigaţie, dar există versiunea Java de la Google Maps cu planificare rută şi funcţia search.
Restul dotării este solid, dar fără nicio surpriză: lipseşte WLAN, iar camera de numai 2 megapixeli nu are autofocalizare şi lumină foto. Există music player şi slot pentru carduri de memorie, dar şi radio FM. Samsung foloseşte însă o conexiune proprietară pentru căşti. În rest mobilul administrează bine contactele şi termenele şi oferă client de e-mail sau aplicaţii practice, precum ora pe glob. În plus, există un link spre shop-ul cu aplicaţii Java.
Rezultate bune de laborator
Fiabilitatea lui Samsung B2710 s-a confirmat şi în laborator: perioadă de convorbiri de peste patru ore în reţeaua UMTS. Dacă vrei autonomie mai extinsă şi nu foloseşti client Facebook sau browserul, comută mobilul pe modul GSM. În plus, calitatea emisiei şi recepţiei este excelentă. Deoarece ar putea fi folosit într-un mediu zgomotos mobilul este echipat cu un difuzor puternic. Dar calitatea vocală are însă un pic de suferit. Nu şi comprehensibilitatea. În concluzie un mobil outdoor de încredere marca Samsung.