Nu vrei să sincronizezi datele personale direct pe internet? Află cum poţi sincroniza un smartphone cu un PC.
Redactat de: Bogdan Bele
Valoarea practică a sincronizării dintre mobil, smartphone şi PC este evidentă. Contactele şi termenele sunt mai uşor de editat pe un PC, dar când eşti pe drum ai de obicei la tine numai un smartphone. Iar dacă ajungi să îţi schimbi telefonul, ceea ce întâmplă în medie la fiecare doi ani, vrei să ai cât mai repede transferate datele pe noul aparat. Iar dacă cumva pierzi un telefon sau acesta se strică foarte importantă este problema siguranţei datelor personale.
De aceea nu putem decât să ne minunăm că sincronizarea creează încă aşa de multe probleme. Şi mai ciudat: au apărut probleme noi. Un lucru este însă clar: contactele, termenele sau notiţele sunt date personale care nu au voie să ajungă pe mâini străine. De aceea mulţi dintre utilizatori refuză să trimită aceste date pe internet pentru a le sincroniza cu un program adecvat ca de exemplu Google Calendar.
Soluţia este sincronizarea directă dintre smartphone şi PC, prin Bluetooth sau USB, păstrând astfel controlul complet asupra datelor. Dar această opţiune este scoasă din calcul de tot mai multe platforme pentru smartphone. Sincronizarea datelor prin internet este singura opţiune disponibilă. connect îți prezintă în detaliu cele mai uzuale platforme, plus informaţii despre sincronizarea directă dar şi indirectă dintre PC şi smartphone.
Apple iOS
Apple este un specialist al sistemelor închise şi al soluţiilor originale. Dacă înainte de iPhone se obişnuia ca programele suplimentare să fie descărcate pe smartphone de pe diverse surse, Apple a limitat această operaţie la App Store. Cine vrea un anume program trebuie să-l caute în App Store, iar cei care doresc să ofere aplicaţii pentru iPhone trebuie să se lase verificaţi de Apple. La partea de sincronizare Apple a fost ceva mai deschis de la bun început: music playerul iTunes realizează sincronizarea dintre iPhone şi PC, iar operaţia funcţionează. Pentru asta nu e nevoie de un Mac, căci se poate folosi şi un computer Windows cu Outlook pentru sincronizarea contactelor şi termenelor. Local pot fi sincronizate şi notiţele din Outlook sau bookmarks din browser. Pentru sincronizare pot fi folosite şi căsuţe poştale email. Apple oferă însă prin MobileMe un serviciu online de administrare a datelor. Dar sincronizarea trebuie realizată prin cablu USB, iar nu prin Bluetooth.
Symbian
Platforma care a tot crescut de-a lungul anilor este acum răspândită în mai multe variante. Pe lângă modelele N8, C7-00 şi C6-01 ce lucrează cu noua versiune Symbian 3 optimizată pentru touchscreen, Nokia oferă tot mai multe modele cu aşa-numita interfaţă S60. Dar chiar şi noua versiune face parte din vechea şcoală: sincronizarea datelor dintre PC şi smartphone funcţionează fie prin cablul USB, fie prin Bluetooth. Administrarea funcţiei este realizată de Ovi Suite ce pretinde Windows 7 sau Windows Vista. Cei care mai folosesc un calculator cu Windows XP trebuie să se bazeze pe vechea versiune PC Suite, oferită pentru download de către Nokia. Cu aceasta pot fi sincronizate contactele, termenele, notiţele, sarcinile şi semnele speciale direct din browser. Contactele pot fi sincronizate de altfel şi cu Outlook Express.
Nokia oferă o soluţie şi pentru cei care folosesc un computer Mac OS X. Pe pagina de internet există plugin-uri care fac compatibile aparatele cu sincronizarea Apple iSync. Prin SyncML şi Microsoft Exchange smartphone-urile Symbian suportă şi sincronizarea datelor prin serviciile internet; prin Ovi, Nokia are un serviciu de acelaşi gen.
Windows Mobile 6.5
Microsoft foloseşte la momentul actual două versiuni de platformă. Pe lângă nou-nouţul Windows Phone 7 există şi modele cu Windows Mobile 6.5. Situaţia este însă aici diferită: în timp ce Windows Phone 7 este un „copil problemă” Windows Mobile 6.5 este un „elev strălucit”. Pentru sincronizarea locală şi pentru schimbul de date printr-un server exchange se foloseşte ActiveSync. Cu ajutorul acestei funcții poți transferă mai multe date, într-un mod mai fiabil, între un smartphone şi Microsoft Outlook. Dar şi aici există o limitare: trebuie să folosiţi un PC Windows, căci sincronizarea directă cu un computer Apple nu funcţionează.
Android
Google, compania care a pus la dispoziţia dezvoltatorilor un sistem de operare gratuit şi care îşi câştigă banii de pe urma reclamelor, nu vede cu ochi buni sincronizarea datelor dintre un PC şi un smartphone, sau cel puţin nu o susţine în mod concret. Acest lucru nu înseamnă însă că nu puteţi sincroniza contactele sau termenele decât prin serviciile Google. Căci anumiţi producători oferă software adecvat în acest sens, iar pe de altă parte există dezvoltatori independenţi de software care au descoperit această nişă de piaţă. Ceea ce este decisiv este producătorul de la care provine smartphone-ul. Prin HTC Sync compania HTC oferă un software pentru computere Windows. Prin Kies Samsung are o soluţie pentru sincronizarea directă – iar prin Kies Mini o mini-soluţie pentru utilizatori de Mac-uri. Alţi producători, precum Motorola, nu oferă nicio soluţie în acest sens. De aceea este nevoie de un program de la un dezvoltator independent care poate costa până la 30 de euro. Cele mai bune soluţii, precum şi aplicaţiile de la HTC, le prezentăm pe pagina următoare.
Windows Phone 7
Faptul că Windows Phone 7 creează ceva mai multe probleme decât Android a fost deja amintit în acest articol. Căci nu prea putem înţelege de ce nu s-a gândit nimeni la sincronizarea dintre un Windows phone şi un PC Windows. Mai ales că versiunea anterioară Windows Mobile 6.5 realiza atât de exemplar această sarcină. Dar Microsoft a renunţat la această funcţie pentru noua sa platformă. Nu ne rămâne decât să sperăm că va exista un update ce va oferi sincronizarea locală. Nu este însă sigur că Microsoft vrea să confere noii platforme un aspect modern – iar schimbul de date cu Facebook sau prin server Exchange se potriveşte mai bine acestei viziuni decât banala conexiune prin cablu dintre PC şi smartphone. Există însă şi soluţii alternative de la Companion Link ce sunt de mare ajutor.
Web OS
Da, americanii sunt cei care se bazează complet pe „cloud” – felul în care este denumit mai nou bătrânul internet. Sistemul de operare Palm Web OS, care a ajuns între timp în mâinile HP, este complet dezinteresat de calculatoare. Google, Facebook, Microsoft Exchange: cu mare plăcere! Dar schimbul de date direct cu un PC? Nici vorbă! De aceea trebuie apelat la soluţii alternative ca cele de la Companion Link sau Missing Sync.
BlackBerry
În final un exemplu pozitiv. BlackBerry este o soluţie server, iar în cercurile business contactele şi termenele sunt păstrate de obicei prin serverul BlackBerry. Dar RIM oferă între timp BlackBerry Desktop Manager, care se înţelege cu Outlook dar şi cu Lotus Notes. Există chiar şi o variantă gratuită pentru computere Apple.
HTC Sync
Compania coreeană oferă un software propriu de sincronizare pentru smartphone-uri Android. HTC Sync este oferit gratuit pe pagina de internet, unde există întotdeauna ultima versiune, care la 70 MB este uşor şi rapid de descărcat prin conexiune broadband. Pagina web oferă şi instrucţiuni detaliate privind instalarea, dar care presupun cunoaşterea limbii engleze. Nu are nicio importanţă dacă folosiţi Windows 7, Windows Vista sau Windows XP. Nu sunt suportate însă Mac OS X sau Linux. Aplicaţia sincronizează contactele şi termenele cu Outlook şi bookmarks din browser. HTC Sync lucrează şi cu Outlook Express, varianta gratuită Outlook nu are însă calendar. Notiţele nu sunt sincronizate.
Conexiunea dintre smartphone şi PC se face prin cablu USB, iar la anumite soluţii cu Android nu este posibilă decât conexiunea WLAN. Dacă aparatul nu este recunoscut de către PC HTC oferă câteva sfaturi practice pentru rezolvare.
Aplicaţia „vorbeşte” numai engleza, dar are o structură bine sistematizată şi intuitivă. Astfel pentru termene se poate stabili distanţa până la care sincronizarea se întoarce în trecut – de exemplu numai termenele de până acum 2 săptămâni. În plus, se poate stabili cine are prioritate referitor la cel mai nou set de date: PC -ul sau smartphone-ul. Sincronizarea dintre PC şi smartphone se poate realiza pentru contacte, termene şi bookmarks, dar şi pentru muzică şi imagini. Muzica poate fi descărcată şi de pe iTunes. Software-ul disponibil momentan în versiunea 3, este un program ce merită să fie recomandat datorită structurii clare şi operării simple. Pentru modelele Windows Phone 7, oferite şi de HTC, nu există însă o soluţie proprie.
Samsung Kies
La fel ca şi Nokia cu Ovi Suite, Samsung are în ofertă de vara trecută un software propriu de sincronizare pentru mobilele şi smartphone-urile sale. Spre deosebire de HTC Sync, acest software este oferit şi în pachetul acestor modele, nu numai ca şi aplicaţie gratuită pe pagina web. Fişierul este de circa 100 MB, soluţia HTC fiind deci ceva mai mică. Kies oferă pe lângă sincronizarea datelor şi funcţii suplimentare, precum prelucrarea imaginilor sau program de inscripţionare. În plus, prin Kies se poate accesa şi shopul Samsung. Versiunea 2 este ceva mai limitată, dar şi aici programul reacţionează ceva mai inert, ceea ce diminuează puţin din confortul în operare. Soluţia HTC este însă şi mai bine sistematizată, căci ajungi să te familiarizezi rapid cu interfaţa. Kies suportă nu numai modelele ce folosesc sistemul de operare Samsung Bada, ci şi aparatele Windows Mobile 6.5 sau Samsung Android, precum mult-apreciatul Galaxy S. Kies poate administra simultan maxim patru aparate, conexiunea cu un smartphone se face prin Bluetooth sau cablu USB. La testare au existat câteva probleme, iar momentan pot fi schimbate numai contactele. Încercarea Samsung de a realiza un software de sincronizare pentru platforme diferite este o sarcină ambiţioasă – dar încă nerealizată mulţumitor. De la introducerea pe piaţă din vara trecută s-a mai schimbat câte ceva dar software-ul nu este pe deplin convingător. De aceea poţi alege un program alternativ de la alţi dezvoltatori, precum Companion Link sau Missign Sync. În schimb Samsung pare a fi sensibil şi la cererile celor care folosesc un Mac: pe lângă update pentru firmware, smartphone Kies Mini permite şi sincronizarea datelor şi contactelor cu agendă telefonică Mac şi iCal. Cerinţe: Mac OS X de la versiunea 10.5 sau un calculator cu procesor Intel.
Lipsurile pe care nu le rezolvă producătorii sunt preluate de dezvoltatori independenţi, care trăiesc de pe urma propriilor lor programe
Missing Sync
Mark Space are un program reuşit pentru sincronizarea dintre PC şi smartphone. Iar cu acest program nu are importanţă dacă folosiţi un PC cu Windows 7, Vista sau XP ori un Mac cu Mac OS X. Din contră: Missing Sync chiar rezolvă câteva dintre problemele utilizatorilor de Mac. Datele personale pot fi sincronizate de pe un smartphone Windows Mobile 6.5 cu un Mac OS X, iar contactele şi termenele cu varianta Outlook Entourage sau programele proprii Mac. Dacă vrei să sincronizezi sarcini şi notiţe ai nevoie de Entourage pe un computer Apple. Missing Sync oferă o soluţie şi pentru smartphone-uri BlackBerry sau Symbian, fiind suportate chiar şi Android şi Palm Web OS. Missing Sync ar trebui să fie compatibil şi cu Microsoft Windows Phone 7.
Pe lângă sincronizarea contactelor, termenelor, notiţelor sau sarcinilor (nu este încă valabil pentru Android) pot fi folosite şi colecţii de muzică sau video, albume foto. În plus, Missing Sync se ocupă şi de lista de apeluri şi mesajele SMS.
Instalarea software-ului se face simplu datorită asistentului eficient: eşti condus pas cu pas prin proces în timp ce trebuie să introduci un cod pe smartphone pentru a conecta aparatul mobil cu computerul. La final, schimbul wireless de date ar trebui să poată fi realizat fără probleme. Dacă smartphone-urile Web-OS se sincronizează prin cablul USB, aparatele Android trebuie să se afle în aceeaşi reţea WLAN cu computerul sau să fie compatibile cu Bluetooth.
Păcat că nu există o versiune de test sau o variantă shareware redusă. În plus, programul costă 39,95 dolari (circa 30 de euro). Ceea ce nu e tocmai ieftin, dar eficienţa programului justifică preţul. Iar modelul alternativ Companion Link nu este nici el ieftin. Varianta care poate fi instalată pe un smartphone este oferită gratuit pe Android Market sau în Web OS App Catalog.
Companion Link
Programul Companion Link este un multitalent dacă lucraţi cu un computer Windows şi cu Outlook. Varianta de smartphone nu mai joacă niciun rol, căci programul se descurcă cu oricare dintre ele, suportă Microsoft Outlook, dar nu se limitează la atât – căci şi utilizatorii de Lotus Notes, ACT!, Palm Desktop sau software Novelis GroupWise vor găsi un partener. Pe lângă Android, programul suportă software Palm prin Web OS, BlackBerry, Apple iPhone sau iPad, precum şi modele cu Windows Phone 7. Singura limitare: programul funcţionează numai pe computere Windows.
În plus programul este oferit gratuit o perioadă de 14 zile. Apoi totul costă 39,95 dolari (circa 30 euro). Suplimentar, trebuie stabiliţi cei doi parteneri pentru sincronizare, adică baza de date PC şi platforma smartphone folosită. Software-ul este pregătit pentru download la www.companionlink.com, iar aplicaţia potrivită în magazinul online respectiv – adică App Catalog pentru aparate Web OS sau Android Market. Aplicaţia dispune de administrare PIM proprie, datele sincronizate se găsesc şi în aplicaţiile Android corespunzătoare.
Programul de sincronizare „CompanionLink USB” este ceva mai modest din punct de vedere al designului, dar convinge prin randament: sincronizarea se face pentru contacte şi termene, dar şi pentru sarcini şi notiţe din Outlook, păstrându-se categoriile folosite în Outlook. În plus, pentru sincronizare pot fi selectate directoare Outlook specifice. La toate acestea se adaugă opţiunile ce permit sincronizarea numai într-o direcţie. Deci Companion Link oferă un bun raport preţ calitate, mai ales că paginile web sunt foarte bine sistematizate.
SPB migrează spre Android
O funcţie fiabilă de sincronizare este disciplina de bază pentru toţi cei care vor să îşi asigure datele proprii. Căci dacă pierzi smartphone-ul vei găsi acasă pe computer o versiune a acestor informaţii. În plus, există şi situaţiile în care datele trebuie transferate de pe smartphone-ul vechi pe cel nou. Dacă noul aparat este un model Android, iar cel vechi unul Windows Mobile sau Nokia Symbian, există o soluţie practică şi intuitivă pentru sincronizare. O găseşti pe internet la www.migratetoandroid.com şi provine de la SPB, un specialist în software pentru smartphone. Unealta preia instalarea aplicaţiei potrivite pe vechiul smartphone, iar aplicaţia Android necesară se găseşte în Android Market la 7 euro. Sunt sincronizate contactele, SMS-urile, listele de apel precum şi bookmarks din browserul web. Datele sunt protejate la transferul pe internet printr-o parolă. SPB Migration Tool este mai degrabă o soluţie de transfer a datelor, decât de sincronizare – de exemplu atunci când lipseşte un computer pentru schimbul local de date. Această migraţie de date este limitată momentan la Symbian şi Windows Mobile. Dar lista cu aparatele ce vor fi suportate pe viitor arată că SPB are gânduri mari. O soluţie pentru trecerea simplă de la mobil la un smartphone, de exemplu cu Android nu este încă oferită.
Avamboo
Dacă MarkSpace şi Companion Link ţi se par prea scumpe poţi alege o variantă alternativă de la Avamboo pentru sincronizarea locală a smartphone-urilor. Soluţia poate sincroniza numai contacte între Outlook şi smartphone-uri Android. Software-ul PC pentru Outlook 2003 şi 2007 poate fi descărcat gratuit pentru test la avamboo.de/softwarestore. Versiunea de test sincronizează însă numai 15 contacte. Dar dacă eşti convins de valoarea ei trebuie să plăteşti 2 euro. Clientul mobil necesar pentru smartphone este oferit gratuit pe Android Market. Prima punere în funcţiune este oarecum mai prost realizată: după instalare utilizatorii caută în zadar după o intrare corespunzătoare pentru program. Referitor la componentele PC este vorba despre un plug-in integrat invizibil în Outlook şi care trebuie activat prin comenzile „Vizualizare”, „Bara simboluri”. OutlookSyncBar, devine vizibilă apoi și oferă două butoane pentru activarea serverului sincronizare şi pentru setări, care presupune introducerea unei parole şi stabilirea metodei de sincronizare. După aceea trebuie pornit clientul mobil care cere parola introdusă şi adresa IP a PC-ului Outlook, dacă sincronizarea are loc prin interfaţa WLAN. Computerul şi smartphone-ul Android trebuie să se afle în aceeaşi reţea WLAN; dar firewall-ul PC-ului şi setările prea restrictive ale router-ului pot crea probleme. Deci schimbul wireless de date presupune un oarecare know-how tehnic.
Concluzie
Sincronizarea datelor prin internet s-ar putea să ofere câteva avantaje, aşa cum ştim din proprie experienţă. Dar putem înţelege cu toţii că nimeni nu vrea să transfere datele sale personale pe internet. Pe lângă problemele de securitate sunt şi costurile pentru sincronizarea datelor. De aceea dezvoltatorii de platforme ar trebui să arunce o privire mai atentă la aceste critici dacă doresc succes pe termen lung. Există însă producători care oferă soluţii proprii precum HTC sau Samsung pentru sincronizarea datelor la smartphone-uri Android. Acestea pot fi descărcate gratuit de pe pagina web a producătorului. Mult mai mult ne-au plăcut însă programele Mark Space şi Companion Link. Ultima este compatibilă şi cu Windows Phone 7, dar în ceea ce priveşte computerul folosit acesta trebuie să fie unul Windows. Missing Sync este la fel de flexibil, dar nu este compatibil cu Windows Phone 7. În schimb, la nevoie rulează şi pe un Mac.